Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Φήμες, ψέματα και η πύρρειος νίκη της ΝΔ

Η Συγγρού διαβάσαμε στον τύπο ότι αισθάνεται νικήτρια: έδιωξε τον Παπανδρέου, πέτυχε άμεσες (;) εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου και απέδειξε την αναξιοπιστία της κυβέρνησης λόγω των διαρροών περί όρων που είχε θέσει ο Παπαδήμος. Έτσι τώρα αισθάνεται ότι μπαίνει με αέρα στον επόμενο γύρο για την κατάληψη της εξουσίας.

Σχόλιο δικό μας :
1. Το ότι έδιωξε τον Παπανδρέου μας δημιουργεί εύλογα το ερωτηματικό αν το πρόβλημά της ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και γιατί… γιατί τόσος φόβος; Μια λογική εξήγηση ότι βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος που θα γίνει και εύκολος στόχος για τα ΜΜΕ με τις κακές σχέσεις που είχε. Για αυτό και από χθες άρχισαν και οι πιέσεις να φύγει τελείως από την πολιτική ζωή.
2. Η ΝΔ μας λέει ουσιαστικά ψέματα. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση εκλογών. Αντίθετα εκείνο που υπάρχει είναι η αφηρημένη δέσμευση για άμεσες εκλογές που θα βοηθούσαν τη ΝΔ (αν το επιτρέπουν οι δημοσκοπήσεις) να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, να την ρίξει και να ζητήσει εκλογές καταγγέλοντας την παραβίαση της συμφωνίας στον χρόνο που θα κρίνει σκόπιμο.
3. Οι διαρροές περί όρων ή όχι Παπαδήμου με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε θα γίνει μπούμερανγκ. Γιατί θα αποδειχθεί αν υπήρξαν ή όχι όταν θα παραβιαστούν και κόκκινες γραμμές. Αλλά στηριζόμενη και στο δεδομένο της αδύναμης μνήμης μέσα στην επικαιρότητα δεν θα της είναι δύσκολο να το ξεπεράσει.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόσκαιρα και μικροπολιτικά κερδισμένη βγαίνει. Σε επίπεδο τώρα πραγματικής πολιτικής μένει να αποδειχθεί αν η ΝΔ θα αντέξει την λαίλαπα των μέτρων που έρχονται, αν θα μπορέσει να εξηγήσει πειστικά γιατί διαφωνούσε για πράγματα που προσυπογράφει σήμερα, αν τέλος δεν θα βρει τον Παπαδήμο μπροστά της και σαν εναλλακική λύση των ίδιων κύκλων που μέχρι και την 5η Νοεμβρίου την γλυκοκοίταζαν. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα μέχρι τις εκλογές (που θα γίνουν σίγουρα μέχρι το 2013…).

smartpost.gr