Απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σε ερώτηση που είχε καταθέσει σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των γεωτρήσεων, με την οποία ζητούσε την παράταση και την απλοποίηση της διαδικασίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Πριν από ένα μήνα ζήτησα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παρατείνει την προθεσμία που προέβλεπε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των αγροτικών γεωτρήσεων. Όπως είναι γνωστό, η ΚΥΑ έδινε προθεσμία μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, προθεσμία η οποία με βεβαιότητα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στους αγρότες και στις υπηρεσίες. Το ίδιο θέμα ανέδειξα και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι στην Κορινθία αναμένουμε 6.000 αιτήσεις για ανανέωση αδείας και άγνωστο αριθμό αιτήσεων για νέες άδειες. Τόνισα ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν εντός της προθεσμίας και ότι το πρόστιμο, βεβαίως, θα βάρυνε τον αγρότη.
Η ηγεσία του Υπουργείου μας διαβεβαίωσε σε εκείνη τη συνεδρίαση της Βουλής ότι θα δινόταν παράταση. Πράγματι δόθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2012, το οποίο επιβεβαιώνεται και στην απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο. Δυστυχώς όμως δεν έλαβα καμία απάντηση στο σκέλος της απλοποίησης της διαδικασίας και της μείωσης του κόστους για τον αγρότη. Αντιθέτως, το Υπουργείο φαίνεται να μην αναγνωρίζει τις δυσκολίες στη σύνταξη του φακέλου, αφού θεωρεί ότι μπορεί να προετοιμαστεί από τον ίδιο τον γεωργό.
Δεν φαντάζομαι το Υπουργείο να πιστεύει ειλικρινά ότι όλοι οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να συντάξουν τεχνική έκθεση. Ούτε φαντάζομαι να θεωρεί ότι οι χάρτες, τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού και οι πλείστοι όσοι τίτλοι που καλείται να προσκομίσει ο αγρότης μαζί με την αίτηση αδειοδότησης είναι μία φθηνή και απλή υπόθεση. Όλα αυτά, μαζί με τον ειδικό που θα συντάξει την έκθεση, δημιουργούν κόστη, τα οποία στην παρούσα συγκυρία είναι δυσβάσταχτα για τον αγρότη.
Είναι πολύ θετικό ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημα αγροτών, υπηρεσιών και Βουλευτών να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων. Υπάρχουν όμως μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της ΚΥΑ και στο διαδικαστικό σκέλος. Για παράδειγμα, σε γεωτρήσεις που διαθέτουν ήδη άδεια, θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι, εφόσον δεν υπάρχει καμία μεταβολή στα γεωργοοικονομικά στοιχεία και εφόσον ο κάτοχος και ο δικαιούχος χρήσης δεν έχουν αλλάξει από την έκδοση της υφιστάμενης άδειας, να αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση για την ανανέωσή της.
Η διαδικασία μπορεί και πρέπει να απλοποιηθεί. Ο Υφυπουργός κύριος Δριβελέγκας είχε φανεί να αναγνωρίζει το πρόβλημα και είχε δείξει την πρόθεση να συμβάλει στη λύση του. Είχε μάλιστα δηλώσει επί λέξει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «προχωρά σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης». Βεβαίως πλέον υπάρχουν αλλαγές στις ηγεσίες των Υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθώ το θέμα και θα επανέλθω με νέα παρέμβαση και ευελπιστώ ότι η προσπάθεια θα ευοδωθεί.»