Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφεδρεία – Μαχαίρι σε επικουρικές και εφάπαξ

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφεδρεία – Μαχαίρι σε επικουρικές και εφάπαξ. Εκτός εφεδρείας όσοι δεν έχουν 36 χρόνια υπηρεσία
Διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα της υπαγωγής δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε καθεστώς εφεδρείας πρόκειται να εκδώσει σήμερα, Δευτέρα, έως το μεσημέρι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο υπουργός κ. Κουτρουμάνης, αναμένεται να αποσαφηνίσει με την εγκύκλιο ότι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και άλλα ταμεία μπορούν να τεθούν σε εφεδρεία μόνο εάν στο τέλος του 2011 έχουν 36 έτη προϋπηρεσίας και είναι άνω των 58 ετών.
Σημειώνεται, ότι σε δήλωση που έκανε στην εφημερίδα «Ημερησία», ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι «κανένας δεν θα υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία αν μέχρι το τέλος του 2013 δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για να πάρει πλήρη σύνταξη είτε από το δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα».

Μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι την Κυριακή, ο κ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε μειώσεις ύψους ακόμη και 50% σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι οι περικοπές θα διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά. Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανέλθουν ακόμη και στο 50%, ενώ, όπως είπε, οι μειώσεις θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους.
«Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ανάλογες μειώσεις θα γίνουν και στο εφάπαξ που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία πρόνοιας», σημείωσε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι ήδη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 η επικουρική σύνταξη δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα καλυφθούν ούτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε με την επιβολή νέων φόρων. Παράλληλα, σημείωσε ότι το «κούρεμα» των ομολόγων δεν θα οδηγήσει σε επιπλέον «κούρεμα» των συντάξεων.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης, ο κ. Κουτρουμάνης, είπε ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη καθυστέρηση της καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου και του δώρου Χριστουγέννων. Τέλος, υποστήριξε ότι το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών βρίσκεται εκτός ατζέντας των επικείμενων συναντήσεων με την τρόικα, αλλά επιβεβαίωσε ότι αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για την «ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».
ellogika.gr