Με αφορμή τις πρώτες ενδείξεις για τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιόλαδου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ξεκινά μία ακόμα δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου, καθώς οι πρώτες ενδείξεις για την τιμή πώλησης είναι άκρως αποθαρρυντικές. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο φτάνει να αποτιμάται ακόμα κάτω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο, με την υψηλότερη να φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,30 ευρώ. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή και την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, είναι αυτονόητο ότι δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παρόλο που η ελληνική παραγωγή αναμένεται μειωμένη ακόμα και κατά 20% φέτος, οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες. Βεβαίως η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τη ζήτηση είναι ένας σοβαρός παράγοντας, πλην όμως δεν είναι ο μοναδικός. Φέτος, για πρώτη φορά, εγείρονται ζητήματα για την ποιότητα του ελαιόλαδου και δυστυχώς, σε αυτό το θέμα φέρει μεγάλη ευθύνη η πολιτεία. Είναι γνωστό ότι το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας είχε σοβαρότατα προβλήματα. Εκτός του ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καθυστέρησε μαζί και η εκταμίευση των κονδυλίων, με αποτέλεσμα την κρίσιμη περίοδο της πρόληψης να μην υπάρχουν φάρμακα. Οι προσλήψεις γεωπόνων ήταν μειωμένες κατά 50% και έτσι, σε κάποιες περιοχές, είτε ψέκασαν μόνοι τους οι παραγωγοί, είτε προσλήφθηκε προσωπικό από τις ενώσεις, είτε δεν εφαρμόστηκε καν η απαραίτητη φυτοπροστασία.
Η κακή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της ασθένειας, η οποία, μαζί με τον πυρηνοτρύτη, μείωσαν και την ποσότητα και την ποιότητα. Ωστόσο τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκεκριμένα δεδομένα και η πολιτεία οφείλει να λάβει τα μέτρα της, ώστε να προστατεύσει το ελληνικό ελαιόλαδο και τους παραγωγούς. Αντίθετα με τη χώρα μας, η παραγωγή στην Ισπανία φέτος αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ, και αυτό βεβαίως επηρεάζει το σύνολο της αγοράς, ρίχνοντας τις τιμές. Όμως και πάλι, για μια ακόμη χρονιά, οι τιμές για τους Ιταλούς και Ισπανούς παραγωγούς είναι καλύτερες απ’ ότι για τους Έλληνες, οι οποίοι επιπροσθέτως δεν παράγουν τις τεράστιες ποσότητες των συναδέλφων τους, ώστε να υπάρχει κάποιο αντιστάθμισμα στην απώλεια του εισοδήματος.
Ενώσεις, συνεταιρισμοί και παραγωγοί από όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εγκατάλειψη των ελαιώνων. Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η συγκομιδή είναι μία πολυέξοδη διαδικασία, ώστε πολλοί παραγωγοί εκτιμούν ότι, με τις χαμηλές τιμές πώλησης, δεν συμφέρει φέτος να μαζέψουν τις ελιές τους. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.
Χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης, τόσο σε επίπεδο εισοδήματος, όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης δεν έφερε αποτελέσματα και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ένα μέτρο με αναπτυξιακό, παραγωγικό προσανατολισμό. Χρειάζεται ενίσχυση των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, της μεταποίησης, των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιόλαδου, χρειάζονται μέτρα ελέγχου στην αγορά, τόσο για νοθεία, όσο και για κερδοσκοπικές συμφωνίες που επιβαρύνουν παραγωγούς και καταναλωτές. Χρειάζεται να διαφυλαχθεί η υψηλή ποιότητα και η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου μας, γιατί αυτό είναι το όπλο του Έλληνα παραγωγού και με αυτό μπορεί να συνδράμει στον αγώνα για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.»