Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Άνοιξε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Στη σκιά της απόφασης για δημοψήφισμα

Από την συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με την τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Αύριο, Πέμπτη, θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο κ. Ρέππας από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ευθύνης προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο που έχει αναλάβει».

Έκανε, επίσης, εκτενείς αναφορές στην απόφαση του πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος, συνδέοντάς την με τη θέση της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής «δικαίωση για την προσπάθεια και τον μόχθο του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί η νέα δυνατότητα που προσφέρεται στη χώρα».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε την προσφυγή της στη λαϊκή ετυμηγορία πριν το Μνημόνιο, καθώς προείχε-όπως ανέφερε-η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης. «Τώρα όμως έχουμε μετατόπιση και ο δημοσιονομικός τρόπος διαχείρισης το θέματος έγινε ευρύτερα πολιτικός».

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στην πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ.Ρέππας την χαρακτήρισε «παράδοξη».

«Το δημοψήφισμα αποτελεί κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που φέρει τα πάντα στο φως και δεν επιτρέπει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και διευθετήσεις. Το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί και την καλύτερη απάντηση για όσους μιλούν εξ ονόματος του λαού προβάλλοντας την δική τους εκδοχή» σημείωσε ο κ. Ρέππας για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ, «η θέση της χώρας στο ευρώ, είναι εθνικό κεκτημένο και δόγμα απαράλλακτο. Η θέση της χώρας στο ευρώ όμως, είναι υπενθύμιση να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί».

«Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση για τη χώρα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να δώσουν τέλος στη κατηφόρα του τόπου».

«Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να πετάτε το όνειρο του ελληνικού λαού για την Ευρώπη στα σκουπίδια; Είστε μια ανώριμη κυβέρνηση που εκβιάζει το λαό και τη κοινωνία γιατί αισθάνεστε ότι αυτή η πολιτική που συμφωνήσατε δεν μπορείτε να την περάσετε στη κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Την καταψήφιση της κυβέρνησης και ένα «μαζικό, λαϊκό μαχητικό όχι» στο δημοψήφισμα εφόσον διενεργηθεί, πρότεινε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Όταν μία κυβέρνηση στα δύο χρόνια ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει έναν απολογισμό σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε» σημείωσε ο κος Παπαδημούλης. «Υπογράφοντας το Μνημόνιο είπατε πως θα μειώσετε το χρέος και από 120% πήγε στο 170%. Είπατε πως θα μειώσετε την ανεργία, που διπλασιάστηκε. Είπατε ότι θα κατανείμετε δίκαια τα βάρη και τις μονόπλευρες θυσίες τις επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα. Είπατε ότι θα καθαρίσετε τα σκάνδαλα και ούτε ένας δεν έχει κάτσει στο εδώλιο. Στα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αυτό το μήνα νέα χαράτσια: Πληρώνει η Ελλάδα που δεν έχει και βγάζει το γλώσσα το μεγάλο κεφάλαιο».

Το δημοψήφισμα είναι «ένας ωμός εκβιασμός», τόνισε, μιλώντας στην συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει «ιδεολογική τρομοκρατία» και «θα επιστρατευτούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπαστεί το ναι». Ο κ. Παφίλης απαντώντας στο επιχείρημα ότι κάποιοι φοβούνται το δημοψήφισμα είπε: «Εμείς δε φοβόμαστε το λαό. Εσείς τον φοβάστε όταν βγαίνει στους δρόμους, αυτή όμως είναι και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Επεισόδιο και βαρείς χαρακτηρισμοί

Σφοδρή αντιπαράθεση και παρέμβαση του Δ.Ρέππα προκλήθηκε στην Ολομέλεια με αφορμή τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, ότι ο πρωθυπουργός έχει τους βουλευτές «γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια» και ζήτησε την Παρασκευή να μην παράσχουν την εμπιστοσύνη τους ως ένδειξη «πατριωτικού καθήκοντος».

Ο κ. Γεωρδιάδης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο για τον τόπο» με αιχμή την πρότασή του για δημοψήφισμα και υποστήριξε πως ο κ. Παπανδρέου «σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος εξαρτά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας από την καρεκλίτσα του». Επίσης, επιτέθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσή, λέγοντας ότι είναι «ανίκανος, άχρηστος, ανύπαρκτος» και εμφανίζεται σαν «σύγχρονος Ηρακλής Πουαρό» εφευρίσκοντας «συμφέροντα» και «αποστάτες» που θέλουν να ρίξουν τον κ. Παπανδρέου.

«Με αυτή τη συμπεριφορά και μπερδεύοντας τις τηλεοπτικές εκπομπές με το Κοινοβούλιο έρχεται η πολιτική χρεοκοπία οσονούπω» απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας. Χαρακτήρισε «δόλιο και αντιθεσμικό» τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως έτσι απέκρυψε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να αναληφθεί ελληνικό χρέος 100 δισ. από άλλους.

«Αν δεν ήταν τόσο προσβλητικός θα τον ευχαριστούσα γιατί μας έδωσε πρόσθετους λόγους να δώσουμε την ψήφο μας στην κυβέρνηση» είπε ο Χρ.Πρωτόπαπας.

Η κα Σούλα Μερεντίτη πήρε το λόγο (αφού ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ονομαστικά στη βουλευτή Τρικάλων) είπε πως «εγώ είμαι εδώ και ψηφίζω με πόνο καρδιάς, ψηφίζω και απαγορεύω σε όλους να χαρακτηρίζουν τις επιλογές μου, να με επαινούν ή να κλαψουρίζουν για λογαριασμό μου».

«Να σας προβληματίσει που δίνετε βήμα στο ΛΑΟΣ ως υπόδειγμα σωφροσύνης και υπευθυνότητας» είπε ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ