Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Εγγυοδοτικό μηχανισμό με την συμβολή δύο τραπεζών δημιουργεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου
                                 
Την σύναψη σύμβασης συνεργασίας με δύο τράπεζες που θα εξασφαλίσουν την εγγυοδοσία των επενδύσεων που θα πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην διάρκεια της συζήτησης για την επένδυση του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ξυροκάμπι του Δήμου Ευρώτα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε την σταθερή θέση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για διευκόλυνση των επενδύσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για προσέλκυση νέων επενδυτών, όπως των Κορεατών που θα επισκεφθούν σύντομα την Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Αυτή είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας της χώρας» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την προετοιμασία κοινών δράσεων με μπροστάρηδες τους Δημάρχους για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Δήμων με συμπράξεις σε επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτελώντας τον εγγυοδοτικό μηχανισμό. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνάψει συμβάσεις με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα αναλάβουν την εγγυοδοσία των επενδύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.   
Σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Ταμείο Μολυβιάτη
                                 
Η ονομασία του Ταμείου αρωγής των πυρόπληκτων με κεφάλαια ιδιωτών σε Ταμείο Μολυβιάτη ήταν ατυχής καθώς ο κ. Μολυβιάτης δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα σημείο στις απαιτήσεις των «ευγενών Ελλήνων» που το χρηματοδότησαν σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου.
"Μετά από 4 χρόνια κανένας δεν έχει κάνει απολογισμό για τα χρήματα αυτά" συνέχισε ο κος Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι " αυτή είναι μια συμπεριφορά η οποία αποτελεί το κακό παράδειγμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει εξασφαλίσει ήδη 15 εκατομμύρια ευρώ με τις σκληρές της παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπου το ταμείο ανήκει τώρα".
Ο κ. Τατούλης δήλωσε σίγουρος ότι τα χρήματα που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι περισσότερα από αυτά που το ταμείο μπορούσε να διαθέσει και ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για τα χρήματα του Ταμείου που τελικά κατέληξαν στη μαύρη τρύπα των ταμείων του δημοσίου, προσφεύγοντας σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αν χρειαστεί, διαφορετικά τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους δωρητές σημείωσε χαρακτηριστικά.

Π. Τατούλης: Ας κάνουμε κάτι πρωτόγνωρο και ας δώσουμε ένα τέλος στον καταγγελτικό λόγο που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως
                                 
Την πρόθεση του να προχωρήσει σε μια πολιτική καινοτομία στα πλαίσια του ΠΕΣΥ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο που αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους σε κάθε συνεδρίαση. Είναι μια ευκαιρία σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "να μάθουμε τι γίνεται με τις μελέτες, ποιοι τις εκπονούν, πόσο κοστίζουν, ποιος παρακολουθεί την ωρίμανσή τους, ποιος παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και την ολοκλήρωσή τους".
Συγκεκριμένα ο κος Τατούλης πρότεινε προς όλες τις παρατάξεις να καταθέτουν μαζί με τις εισηγήσεις τους για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούν εγκρίσεις επενδύσεων και έργων μια εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση με οικονομικούς και διοικητικούς όρους, που θα στηρίζουν με αρχές βιωσιμότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας το οικονομικό μοντέλο που προτείνουν στην βάση των πολιτικών απόψεων των οποίων είναι φορείς.
"Οι εισηγήσεις δεν θα προκαλέσουν δημόσιο διάλογο, αλλά θα απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως στο πως θα οργανωθεί η κάθε πρόταση σε οικονομικό μοντέλο, ποια είναι η ροπή τους σε σχέση με την ανάπτυξη της Περιφέρειας, που θα βρεθούν και ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει , πως θα διοικηθεί το μοντέλο που θα προτείνεται" σημείωσε ο κος Τατούλης καταλήγοντας "Ας κάνουμε κάτι πρωτόγνωρο και ας δώσουμε ένα τέλος στον καταγγελτικό λόγο που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως".