Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Ακρωτηριασμός του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου δεν πρόκειται να περάσει»

Με αφορμή έγγραφο που απέστειλε ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, από το οποίο συνάγεται πιθανή κατάργηση μονάδων αιμοδοσίας, καθώς και αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στα νοσοκομεία κάτω των 400 κλινών, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Εύχομαι με κάθε ειλικρίνεια το έγγραφο που απέστειλε ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία υπάγεται και η Κόρινθος, να μην απηχεί τις αληθινές προθέσεις του ιδίου και του Υπουργείου Υγείας. Πλην όμως, επειδή το ως άνω έγγραφο συνάδει με τις προτεινόμενες περικοπές στον τομέα της υγείας, πολύ φοβούμαι μήπως βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ πραγματικού και τραγικού ενδεχομένου.
Δεν γνωρίζω εάν οι προτάσεις του Διοικητή κυρίου Κατσικόπουλου είναι ειλημμένες αποφάσεις ούτε εάν προέρχονται ή πρόκειται να υιοθετηθούν από το Υπουργείο Υγείας. Γνωρίζω όμως ότι εάν υλοποιηθούν, θα σημάνουν το τέλος της νοσοκομειακής περίθαλψης στη μισή Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση το Νοσοκομείο Κορίνθου, το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών και υποδέχεται καθημερινά θύματα τροχαίων, να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς μονάδα αιμοδοσίας. Ας σκεφτούμε τι θα συμβεί αν ένα επείγον περιστατικό χρειαστεί άμεσα χειρουργείο, αλλά το αίμα πρέπει να ταξιδέψει από την Αθήνα ή το Ρίο. Δεν συζητώ δε τι σημαίνει η ανυπαρξία αξονικού ή και μαγνητικού τομογράφου. Τα χειρουργεία, το ορθοπεδικό και άλλα τμήματα είναι αδύνατον να λειτουργήσουν αν δεν υπάρχουν καν τα μέσα για να γίνει η διάγνωση.
Θα έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών και η ευθύνη θα είναι βαριά για όσους επινοούν και εφαρμόζουν τέτοια μέτρα. Διότι τα νοσοκομεία κάτω των 400 κλινών στην 6η υγειονομική περιφέρεια, για τα οποία θα εφαρμοστεί η απόφαση, είναι τα 27 από τα 29. Μόνον τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ρίο και των Ιωαννίνων διαθέτουν πάνω από 400 κλίνες. Εκτός από την Κορινθία, όλη η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Δυτική Στερεά, η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου, θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο.
Θα διατηρήσω μία επιφύλαξη υπέρ του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μόνο και μόνο επειδή ενημερώθηκα ότι υπήρξε προφορική διαβεβαίωση ότι η πρόταση δεν αφορά υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν. Επειδή όμως οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν λένε τίποτα και επειδή το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι εστάλη από την 6η Περιφέρεια και στο Υπουργείο Υγείας, θα ζητήσω διευκρινίσεις από το Υπουργείο, καταθέτοντας μαζί με συναδέλφους σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο.
Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος, διότι η πρόταση του Διοικητή, εφόσον σημαίνει λουκέτο για μονάδες των νοσοκομείων, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις προτάσεις της «επιτροπής σοφών», που συστήθηκε από το Υπουργείο για να προτείνει τις περικοπές ύψους τουλάχιστον 2 δις που θα γίνουν στην υγεία στα πλαίσια του Μνημονίου. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν αύξηση των εισφορών εργαζομένων και ασφαλισμένων του ΟΓΑ, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καταργήσεις κλινικών και στελέχωση των νοσοκομείων με βάση την παραγωγικότητα. Τώρα πώς θα είναι παραγωγικό ένα νοσοκομείο, όταν δεν θα μπορεί να δέχεται ασθενείς, επειδή δεν έχει αίμα, δεν έχει κλινικές, δεν έχει τομογράφους, δεν έχει προσωπικό, ας το απαντήσουν οι σοφοί. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα αναζητήσω τη συνεργασία όλων των συναδέλφων από αυτές τις περιφέρειες, ανεξαρτήτως κομμάτων, για να αποτρέψουμε τυχόν υλοποίηση αυτών των καταστροφικών για τη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη στην περιφέρεια προτάσεων.»