Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ώς τεχνοκρατικά πραξικοπήματα βλέπουν τις αλλαγές σε Ελλάδα/Ιταλία, τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ

Αβεβαιότητα και ανησυχία για την έκβαση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και για τις επιδράσεις στην Αμερική διαφαίνεται μέσα από σημερινά δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται κομφούζιο απόψεων για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδιαίτερα για τις προοπτικές της ευρωζώνης.
Μερικοί βλέπουν ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία «δυο ζωνών» για το ευρώ. Άλλοι, αναφερόμενοι στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος και στην ανάγκη υποτίμησης του ευρώ, θεωρούν ότι η μόνη δυνατή λύση είναι η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο μάρκο, επιτρέποντας έτσι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν την υποτίμηση για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους.
Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Σε άρθρο στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» γίνεται αναφορά στην αλλαγή κυβερνήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «η δημοκρατία μπορεί να είναι καλή στη θεωρία, αλλά την περίοδο της κρίσης είναι οι τεχνοκράτες που καλούνται να αποφασίσουν πραγματικά».
 Όπως υποστηρίζεται, «σε Ιταλία και Ελλάδα, λίγοι στεναχωρήθηκαν για την ανατροπή των δημοκρατικά εκλεγμένων Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Γιώργου Παπανδρέου - ενός διεφθαρμένου και ενός άτυχου πολιτικού αντίστοιχα-», τονίζεται χαρακτηριστικά, οι οποίοι «απομακρύνθηκαν από την εξουσία λόγω των πιέσεων από οικονομικούς παράγοντες, με την υποκίνηση του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου-Παρισιού».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «τα τεχνοκρατικά πραξικοπήματα στην Ελλάδα και την Ιταλία απεκάλυψαν την δύναμη που η ηγεσία της ΕΕ μπορεί να ασκήσει στις εσωτερικές πολιτικές των κρατών-μελών της», ενώ όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο ευρώ, υποστηρίζεται ότι «αμφότεροι Έλληνες και Ιταλοί ήταν πάντοτε επιφυλακτικοί στην παραχώρηση της εθνικής τους κυριαρχίας για μια ακόμη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενότητα».
Με αφορμή τις εικασίες περί διάσπασης της ευρωζώνης, σε άρθρο στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» γίνεται αναφορά σε πρόσφατη έκθεση ιαπωνικής τράπεζας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον κίνδυνο αναπροσαρμογής επενδυτικών αγαθών από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα. Ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό την ελληνική νομοθεσία, πιθανότατα θα μετατραπούν από ευρώ σε δραχμές, όπως τονίζεται, ενώ η «νέα δραχμή» θα υποτιμηθεί ίσως και κατά 50% της αξίας της.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», με κύριο άρθρο του, επικρίνει και πάλι την πολιτική της Γερμανίας για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία προτάσσει την λήψη μέτρων λιτότητας, ενώ περιορίζει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά κρατικών ομολόγων, όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι η γρήγορη πτώση διαφόρων κυβερνήσεων της ευρωζώνης στο πρόσφατο παρελθόν καταδεικνύει την τεράστια υπεροχή που έχει κερδίσει η Γερμανία και η ΕΚΤ έναντι των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι με τη δέσμευση των χρημάτων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις δοκιμαζόμενες χώρες, η Γερμανία και η ΕΚΤ συνέδραμαν στην ανατροπή των ηγετών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, προς όφελος κυβερνήσεων περισσότερο προσανατολισμένων προς την λιτότητα. Επίσης, τονίζεται ότι οι Γερμανοί πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιδιώκουν την σταθεροποίηση του χρέους στις προβληματικές χώρες και την παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους σε μια νέα ευρωπαϊκή αρχή που θα ελέγχει την πορεία των ελλειμμάτων. Ο υπερβολικός ωστόσο ζήλος που επιδεικνύουν έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ στην άσκηση μιας μορφής «νομισματικού εξτρεμισμού» που οδηγεί την Ένωση στο χείλος του γκρεμού.
Σε ανταποκρίσεις στο ίδιο πρακτορείο καταγράφονται δηλώσεις τραπεζιτικών στελεχών και οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «τείχος προστασίας» για την ανάσχεση της κρίσης χρέους και ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό του μηχανισμού σταθερότητας.
Τέλος, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποίησε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με τη συμμετοχή γνωστών δημοσιογράφων και οικονομολόγων στις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ζου Μιν, ερωτηθείς για το ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ιταλία, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις νέες κυβερνήσεις σε Ιταλία και Ελλάδα, με τις οποίες οι αξιωματούχοι του Ταμείου προσβλέπουν να συνεργαστούν, όπως είπε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, τόνισε ότι, εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να εμμένει στο πλαίσιο του περασμένου Οκτωβρίου, θα διαιωνιστεί η άρνηση για την εξεύρεση μιας πραγματικής λύσης στο πρόβλημα. Επίσης, ανέφερε ότι «η μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε διαπιστώσει μεγάλες κυβερνητικές αλλαγές σε Ελλάδα και Ιταλία και έχουμε λάβει τόσες υποσχέσεις για δεσμεύσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που από τώρα και στο εξής, μόνο διάβρωση μπορεί να υπάρξει και όχι οικοδόμηση περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας».

e-typos.com