Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Υπόγειες διεργασίες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης

Με το βλέμμα ήδη στην επόμενη ημέρα για τη χώρα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εντατικές είναι οι διεργασίες και οι επαφές στο παρασκήνιο ενώ για απόψε είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Από νωρίς το πρωί και σήμερα στελέχη όλων των κομμάτων τοποθετούνται σε διαφορετικούς τόνους τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έως ότου προκηρυχθούν εκλογές.

Οι εξελήξεις
07:06 Η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο του διεθνούς Τύπου με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Wall Street Journal έκανε λόγο για ανταρσία, η Bild ανέφερε πως η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι Financial Times γράφουν πως επαναστάτησαν οι υπουργοί του Παπανδρέου, ενώ η γαλλική Libération έχει την ελληνική σημαία στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Η ελληνική κρίση- η Ευρώπη σε διάσπαση».
08:56 Την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε εκ νέου ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
09:11 Την πρόθεσή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.
09:23 «Λάθος» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, προσθέτοντας πως κόστισε σε αξιοπιστία.
09:28 Την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί καθώς έχει χάσει την  πραγματική δεδηλωμένη, όπως είπε.
09:34 «Νομίζουμε ότι είμαστε σε προηγούμενο στάδιο. Μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα», δήλωσε ο Τηλέμαχος Χυτήρης κατηγορώντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «αδράνεια» όσον αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τόνισε δε ότι στη νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.
10:37 «Μεταβατική κυβέρνηση εντός της βδομάδας». Ο Κώστας Γείτονας δηλώνει ότι ο Παπανδρέου δεν θέτει όρο να είναι πρωθυπουργός.
10:51 «Πυρά» από Γ. ΜΙχελάκη στον πρωθυπουργό: «Γαντζωμένος σε ένα αυτοκίνητο που πάει στο γκρεμό».
11:03 Θα απέχει από την ψηφοφορία η Έλσα Παπαδημητρίου αν και αρχικά είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει τη κυβέρνηση.
11:19 Δεν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση ο Π. Καμμένος. Διαφοροποιείται από τη γραμμή Σαμαρά.
11:30 «Δε δέχομαι εκβιασμούς», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Εγώ την υπέρβαση μου την έκανα αποδείχθηκε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Γ. Παπανδρέου είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του» είπε στο γραφείο του στην Βουλή χθες βράδυ.
12:12 Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά να προκηρυχθούν εκλογές ζήτησε ουσιαστικά ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση περί δημοψηφίσματος πέτυχε μερικώς τη συναίνεση. «Πιστεύω ότι το βράδυ όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πράξουμε το βράδυ στο καθήκον μας και αμέσως μετά θα πάμε σε εκλογές. Μέλημα μας η σωτηρία της πατρίδας» δήλωσε.
12:23 Για «απίστευτη ανευθυνότητα» κατηγόρησε τους Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
12:34 Καθαρές λύσεις πρότεινε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας την ανάγκη για μια κυβέρνηση μεταβατικού χαρακτήρα.
13.05 Να αλλάξουν συμπεριφορά για να δει ο τόπος προκοπή, ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης από Σαμαρά και Παπανδρέου, τους οποίους για ακόμα μια φορά αποκάλεσε «παιδιά της Βοστόνης».

newsbeast.gr