Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Θα σου δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης αν εντός της ημέρας "κλειδώσεις" την κυβέρνηση εθνικής ενότητας"

Όλο και περισσότεροι βουλευτές δηλώνουν ανοικτά ή σε συζητήσεις ότι θα εξαρτήσουν την στάση τους το βράδυ στην Βουλή, από το αν ο Γ. Παπανδρέου τους πείσει ότι δεν θέλει να είναι αιώνιος πρωθυπουργός..
Λένε, ότι αν έμπρακτα τους πείσει ότι ΣΗΜΕΡΑ ξεκινούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας τότε θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Το είπε και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, το λένε και άλλοι βουλευτές οι οποίοι θέλουν από τον πρωθυπουργό να δείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί.
Και έτσι, μέχρι αυτή την ώρα όλα είναι σε εκκρεμότητα και μαζί και η 6η δόση, το επόμενο πακέτο διάσωσης και πάντα πλανάται σαν φάντασμα η χρεοκοπία με την οποία οι Εταίροι απειλούν περιμένοντας άμεσες εξελίξεις.

Μετρούν “κουκιά” για το βράδυ

Μπορεί οι διεργασίες επισήμως να τελείωσαν λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ, όμως η νύχτα ήταν μακρυά. Πολλά τραπέζια στήθηκαν. Μυστικοί δείπνοι σε μυστικά σημεία. Υπουργοί μεταξύ τους. Βουλευτές με υπουργούς. Παπανδρεϊκοί, Βενιζελικοί, παλιοί και νέοι λοχαγοί...
Τα δεδομένα χθες έλεγαν ότι η Κυβέρνηση έχει ως τώρα τέσσερις απώλιες. Σε αυτή της Ε. Καϊλή προστέθηκε η Β. Παπανδρέου με την οργισμένη αντίδραση και το “είστε εκτός τόπου και χρόνου” προς τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι κύριοι Λιντζέρης και Καρύδης που είπαν πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης αν δεν διαφανεί το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.
Τα πράγματα είναι λοιπόν οριακά και η κυβέρνηση μετρά "κουκιά" με το ΠΑΣΟΚ πλέον να διαθέτει 152 βουλευτές. Ποιοί όμως από αυτούς θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και ποιοί από αυτούς θεωρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου επικίνδυνοι.
- Βάσω Παπανδρέου: Είπε ότι ο πρωθυπουργός αγνοεί την πραγματικότητα και λυπάται για τη χώρα. Πώς θα μπορέσει να υπερψηφίσει την Παρασκευή είναι αξιοσημείωτο
- Εύα Καϊλή: Φώναζε στην ΚΟ για προσπάθεια φίμωσης. Είχε τονίσει πως εάν γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπερψηφίσει την κυβέρνηση. Πώς θα αντιδράσει μετά τις ύβρεις Ξυνίδη και το γεγονός ότι δεν πήρε το λόγο στην ΚΟ
- Ε.Παναρίτη: Είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση εάν γίνει το δημοψήφισμα, αλλά αυτό αποσύρθηκε και παραμένει ερώτημα τι θα ψηφίσει τελικά
- Λιντζέρης: Δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι παρελθόν και πως θα καταψηφίσει το κόμμα του
- Δ. Κρεμαστινός: Έθεσε θέμα αξιοπιστίας του κ. Παπανδρέου. Θα υπερψηφίσει άραγε έναν κατά τα λεγόμενά του αναξιόπιστο πρωθυπουργό.
- Γ. Αμοιρίδης: Ζήτησε εκλογές και απόσυρση του δημοψηφίσματος.
- Οδ. Βουδούρης: Ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Κ. Καρτάλης:  Αγανακτισμένος που δεν μίλησε στην ΚΟ και έχει δηλώσει πως το δικαίωμα να ψηφίσει με συνείδηση και όχι με κομματική πειθαρχία δεν θα το απεμπολήσει ποτέ.
Αυτοί είναι κάποιοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές που δείχνουν για το Μέγαρο Μαξίμου επικίνδυνοι για την ψηφοφορία της Βουλής την Παρασκευή.
Αν οι παραπάνω επιμείνουν τότε η κυβέρνηση μετράει 148 ψήφους.
Η Ε. Παναρίτη αναδιπλώθηκε και είπε πως της αρκεί το ότι δεν πάμε πλέον σε δημοψήφισμα, αλλά πριν μετρηθεί ως ... κέρδος η δική της ψήφος μπήκε υπό αμφισβήτηση η θετική ψήφος των κυρίων Κρεμαστινού, Αμοιρίδη,Βουδούρη και Καρτάλη.
Αν αφαιρεθούν και αυτές οι ψήφοι ο αριθμός πέφτει στο 144.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι... ολονυχτίες. Για να πεισθούν κάποιοι να υπερψηφίσουν και άλλοι να καταψηφίσουν.
Σαμαράς και Παπανδρέου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά χθες τη νύχτα όμως δεν έχει γίνει, όπως λέγεται πρόοδος.
Έτσι και πάλι όλα γυρνούν στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τη στάση των βουλευτών.

Τι θα γίνει αν καταψηφιστεί η Κυβέρνηση

Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τότε από αύριο ξεκινούν οι διεργασίες για την επόμενη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρώτα θα δώσει εντολή σχηματισμού στον Γ. Παπανδρέου και εδώ όλα είναι ανοιχτά τόσο στο αν θα μπορέσει να συσπειρώσει ξανά την Κ.Ο. που τον έχει ξαναψηφίσει υπό τον κίνδυνο χρεοκοπίας όσο και αν θα βρεί χείρα βοήθειας εκτός κόμματος.
Αν αποτύχει ο Γ. Παπανδρέου την εντολή θα λάβει ο Α. Σαμαράς ο οποίος λέγεται πως θα την αρνηθεί για να προκαλέσει αυτό που είπε στην ομιλία του. Εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Έτσι και πάλι όλα γυρνούν στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα...
Εκεί λοιπόν όλα δείχνουν ότι εντός ΠΑΣΟΚ υπάρχει το εξής δίλημμα "ρίχνουμε εμείς την Κυβέρνηση και κατηγορούμαστε στο μέλλον γι αυτό ή ωθούμε στην έξοδο τον Γ. Παπανδρέου μέσω κυβέρνησης συνεργασίας;"
mewsit.gr