Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Τι θα συμβεί, εάν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και τι εάν δεν πάρει

Τι θα συμβεί, εάν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή τι εάν δεν πάρει, τι θα ψηφίσουν τα κόμματα, με ποιες διαδικασίες μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ανάγκης;
Ποια είναι τα σενάρια μετά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, αναλόγως του αποτελέσματος; Τι θα συμβεί εάν δε δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με βάση τη Συνταγματική επιταγή;  Το ερώτημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς –ανεξαρτήτως τι είπαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή- το Σύνταγμα καθορίζει τις θεσμικές διαδικασίες ενώ από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κρίνονται οι εξελίξεις.
Τα δεδομένα μετά την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών είναι τα εξής:
Η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή,  ζητά είτε την παραίτηση του κ. Παπανδρέου και κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είτε άμεσα εκλογές, πάντως  σίγουρα δεν δίνει κανένα κόμμα ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση.
Είναι η κυβερνητική παράταξη που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Γι΄ αυτό και ο κ. Παπανδρέου της έθεσε εκ νέου το δίλημμα ότι πρέπει να είναι η κυβέρνηση αυτή που θα διαπραγματευθεί με τη ΝΔ και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, εάν δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο,  το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα επιδεινώθηκε εντός της ημέρας , εξαιτίας της άρνησής του να την ενημερώσει για την απόφαση που είχε λάβει το υπουργικό συμβούλιο και αφορούσε στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε να πει «ναι» σε ένα τέτοιοι κυβερνητικό σχήμα, μόνο αργότερα στη Βουλή και μετά τις αντιδράσεις από τους βουλευτές του και την πρόκληση, εντός βουλής, από τον κ. Σαμαρά. Το γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όλα τα ΜΜΕ, διεθνή και ελληνικά, καταφέρθηκαν με προσβλητικό τρόπο σε βάρος  του κ. Παπανδρέου για τους χειρισμούς του, καθιστά εξαιρετικά προβληματικό για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  να επενδύσουν στο πρόσωπό του δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης,  ακόμη και εάν ενδιαφέρονται πρωτίστως για την «καρέκλα» τους...
Τι θα συμβεί λοιπόν αύριο βράδυ εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης,  και τι αν δεν λάβει, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο; Στο ερώτημα απάντησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης.
Όπως είπε, αύριο η ΝΔ θα επανέλθει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου προκειμένου να καταψηφίσει, διότι σε άλλη περίπτωση θα διευκόλυνε την κυβέρνηση  αφού θα  χρειαζόταν την ψήφο μόνο 120 βουλευτών για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έχει τρεις δυνατότητες εάν θέλει να οδηγήσει με δική της πρωτοβουλία τη χώρα σε κυβέρνηση Εθνικής ανάγκης, ενότητας, ή σωτηρίας: α) Να προκηρύξει η ίδια εκλογές επικαλούμενη ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα (δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την επικύρωση της Συμφωνίας) β) Να παραιτηθεί η κυβέρνηση και τότε να αναλάβει  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διερευνητική εντολή  για κυβέρνηση συνεργασίας γ) Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να δεχθεί ως αντικαταστάτη του, το πρόσωπο που θα υποδείξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά ο πρωθυπουργός θα έχει πλέον και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και δημιουργία κυβέρνησης προσωπικοτήτων.
Σε περίπτωση που αύριο βράδυ δεν λάβει ψήφο  εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, αυτομάτως καταρρέει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα απαλλάσσει την κυβέρνηση από τα καθήκοντά της  και προχωράει σε διερευνητικές εντολές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης που διαθέτουν, ζητώντας τα να αναζητήσουν τα ίδια εάν μπορούν να πάρουν στήριξη από άλλα κόμματα. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί , καλεί σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς.
Το τελευταίο σενάριο δείχνει να είναι πλέον το πιθανότερο, ώστε να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι διαθέτοντες την πλειοψηφία, στη στήριξη μεταβατικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης Εθνικής ανάγκης.

eklogika.gr