Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω το Μακαριώτατο που μου έκανε την τιμή να με δεχθεί. Είχαμε μία μεγάλη συζήτηση για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας σε μια πάρα πολλή δύσκολη για την κοινωνία στιγμή.
Οι άνθρωποι που έρχονται στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής συνεχώς αυξάνονται και η Εκκλησία της Ελλάδος κάνει πραγματικά αξιόλογο έργο.
Το δεύτερο σκέλος της συζήτησής μας αφορούσε στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και σε όλες τις προσπάθειες, τις οποίες κάνει ο Μακαριώτατος, προκειμένου να στηρίξει το προνοιακό του έργο.
Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε οπουδήποτε μας ζητηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι το έργο προνοίας το οποίο συντελείται είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναμφισβήτητα χρειάζεται πόρους.
Και αυτοί οι πόροι, δυστυχώς, σήμερα δεν μπορούν να προέλθουν από πουθενά αλλού, παρά από την αξιοποίηση της περιουσίας».
Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα από τις εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης
Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ευρώπη διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικά. Οι εθνικισμοί αναβιώνουν. Οι οικονομίες κλυδωνίζονται και μαζί τους κινδυνεύει και η παγκόσμια οικονομία. Το ευρώ, το μεγαλύτερο βήμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ήταν αναπόφευκτο να αρχίσει πλέον η συζήτηση για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών και για τη σωτηρία του κοινού νομίσματος. Αλλά, από την συζήτηση αυτή, η Ελλάδα είναι, παραδόξως, ολοκληρωτικά απούσα!
Μια χώρα όμως δεν είναι μόνο το χρέος και τα προβλήματά του: είναι ο λαός, η γεωστρατηγική της θέση, η συνολική της προσφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, η επιρροή που ασκεί στην περιοχή της.
Γιατί λοιπόν είναι απούσα η Ελλάδα; Ακυρώνει τη συνολική της παρουσία ως ευρωπαϊκού έθνους λόγω των προβλημάτων του δημόσιου χρέους της; Γίνεται παθητικός αποδέκτης των τυχόν αποφάσεων που θα πάρουν άλλοι και για το δικό της μέλλον;
Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να οργανώσουν, το συντομότερο, την προπαρασκευή θέσεων που η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ που έχει ήδη ξεκινήσει.
Είναι όχι μόνο εθνική ανάγκη αλλά, επιτέλους, και εθνικό δικαίωμα της Ελλάδος ως ισότιμου μέλους της Ε.Ε. και της ευρωζώνης».