Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ειρηνικές οι πορείες για το Πολυτεχνείο - Αστυνομοκρατείται όλο το κέντρο

«Σπασμένη» σε κομμάτια ήταν η φετινή πορεία για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ ξεχωριστά πορεύτηκαν τα μέλη του ΚΚΕ, τα οποία ξεκίνησαν από την πλατεία Ομονοίας, λίγα λεπτά πριν τις 5.30 το απόγευμα.
Σε γενικές γραμμές η κεντρική πορεία εξελίχθηκε ομαλά. Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι μικροεντάσεις, με αποκορύφωμα τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, στο ύψος της πλατείας Μαβίλη, όπου διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Κατά τη συμπλοκή, διαδηλωτές έσπασαν φωτεινούς σηματοδότες και έκαψαν κάδους απορριμμάτων και ένα κιόσκι ανακύκλωσης, που βρίσκονταν στην πλατεία Μαβίλη.
Η πορεία ξεκίνησε από την Πατησίων περί τις 4 το απόγευμα με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην κεφαλή, σημαία που κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ.

Ακολούθησε ο κύριος όγκος της πορείας. Προηγούνταν οι αντιστασιακές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων μόλις έφτασαν στην οδό Γεωργίου Ά συνάντησαν φραγμό των ΜΑΤ και εμπόδισαν να συνεχίσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση προς στιγμήν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο δρόμος άνοιξε και οι αντιστασιακές οργανώσεις συνέχισαν την πορεία τους.

Οι νεαροί διαδηλωτές, εξάλλου, με τη σημαία είχαν φτάσει ήδη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου έψαλαν τον εθνικό ύμνο και αποχώρησαν.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ

 Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 18.30 στο ύψος της πλατείας Μαβίλη. Η ένταση ξεκίνησε, όταν άτομα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών χωρίστηκαν σε ομάδες και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο, νεράντζια και άλλα αντικείμενα και προκαλώντας απάντηση με χρήση δακρυγόνων.

Επιπλέον, έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια και σχημάτισαν οδόφραγμα στη λεωφόρο Β. Σοφίας.

Οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους διαδηλωτές προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίς το απόγευμα στο ύψος της Βουλής, στη γωνία των δρόμων Βασιλίσσης Σοφίας και Ακαδημίας, όταν εκτοξεύθηκαν βόμβα μολότοφ και αβγά εναντίον τωναστυνομικώνδυνάμεων από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν προς το μέρος των αντιεξουσιαστών, με αποτέλεσμα να «σπάσει» στα δύο η πορεία, ο βασικός όγκος της οποίας κινείται προς την αμερικανική πρεσβεία και βρίσκεται στο ύψος της Ρηγίλλης. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έγιναν τρεις συλλήψεις.

Για την ώρα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου παραμένουν επί της οδού Αμαλίας, στο ύψος του άγνωστου στρατιώτη, σε ήρεμη ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, έως στιγμής οι προσαγωγές που έχουν γίνει προληπτικά από την Αστυνομία ανέρχονται στις 60.
Όλο το χρονικό
Μπροστά ξεκίνησαν οι αντιστασιακές οργανώσεις οι οποίες μόλις έφτασαν στην Γεωργίου Α συνάντησαν έναν φραγμό των ΜΑΤ. Τότε δημιουργήθηκε ένταση. Οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να περάσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους.


Όμως, ως δια μαγείας λίγα λεπτά αργότερα, ο δρόμος άνοιξε και οι αντιστασιακές οργανώσεις συνέχισαν την πορεία τους. Μόλις έφτασε το επόμενο μπλοκ, ο φραγμός των ΜΑΤ και πάλι έκλεινε τον δρόμο.
Την ίδια ώρα και ενώ οι φοιτητές με την σημαία του Πολυτεχνείου βρίσκονταν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία όλοι φαντάζονταν ότι θα περίμεναν και τους υπόλοιπους. Όμως κι εκεί έγινε το αναπάντεχο.
Οι φοιτητές είπαν τον εθνικό ύμνο και μετά από λίγο η σημαία εξαφανίστηκε...

newsit.gr