Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, κ. Γ. ΔΕΔΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΗ

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 αποτελεί κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση, γνήσια ηρωική φοιτητική και λαϊκή αντίσταση ενάντια στο χουντικό καθεστώς. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, το επετειακό μήνυμα της εξέγερσης παραμένει επίκαιρο, αναδεικνύοντας  το νέο του περιεχόμενο στην Ελλάδα του 2011.
          Ο Νοέμβρης του ’73, ήταν αγώνας ενάντια στην ξενοκίνητη δικτατορία και σήμανε την αρχή του τέλους της. Ο Νοέμβρης του ’11, οφείλει να αποτελέσει μία νέα αφετηρία αγώνων και διεκδικήσεων ενάντια στη συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας και την αποτίναξη των δεσμών της νέας οικονομικής εξάρτησης των «αγορών» και των διεθνών κερδοσκόπων.
          Ο Νοέμβρης του ’73, ήταν αγώνας κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, ακηδεμόνευτος και ανεξάρτητος. Ο Νοέμβρης του ’11, σηματοδοτεί τον αγώνα για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης υπέρ των ασθενέστερων οικονομικών και κοινωνικών τάξεων και τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών. Το πολιτικό πρόταγμα της εποχής, είναι η υπέρβαση του ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος και το άνοιγμα του δρόμου για μια νέα πολιτική έκφραση των υγειών κοινωνικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
          Η υποχρέωση της ιστορικής μνήμης προς τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, επιβάλλει να υψώσουμε μια νέα συλλογική ηθική στην κοινωνική και πολιτική μας δράση για την ανασύνθεση των θεσμών της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και το θεμέλιό τους, τη Λαϊκή Κυριαρχία.