Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠ​ΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς είχε, σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Γιαννάκη Ομήρου.
Συζήτησαν κρίσιμα θέματα που αφορούν στην οικονομία, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς και τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Άγγελος Υψηλάντης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου να μεταφέρει προς τον Κυπριακό Ελληνισμό μήνυμα συμπαράστασης, στήριξης και αγάπης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Γιαννάκης Ομήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., τον κ. Αντώνη Σαμαρά, είχαμε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία, ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την έκφραση της κοινής αγωνίας, που -και οι δύο- καταθέσαμε, για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της προόδου.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός -διαβεβαίωσα τον κ. Σαμαρά- είναι δίπλα στον μητροπολιτικό Ελληνισμό, αυτή τη δύσκολη ώρα της δοκιμασίας.
Είχαμε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τη σημερινή φάση του Κυπριακού, τις απευθείας διαπραγματεύσεις, την τουρκική προκλητικότητα, την αδιαλλαξία, την στρεψοδικία στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Και ασφαλώς ασχοληθήκαμε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και με τις τουρκικές απειλές, τις τουρκικές πολεμικές ενέργειες στην πραγματικότητα, εντός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι κοινή η θέση ότι και η Ε.Ε. – κυρίως – και η Διεθνής Κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν σ’ αυτές τις έκνομες συμπεριφορές της Τουρκίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μία ανοχή προς τον ταραξία της περιοχής, που είναι η Τουρκία, που δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης, ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. ότι είναι η ώρα να υποδειχθεί στην Τουρκία ότι, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον οποιασδήποτε μορφής, θα πρέπει να σεβαστεί και το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σταθερή, συνεπή συμπαράσταση του κόμματος και του ιδίου προσωπικά, στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της κατοχής και για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, μέσα από μια δημοκρατική και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος».