Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση του Π. Μπεγλίτη με τον Ι. Γιλμάζ στην Αττάλεια



Μια σειρά από ζητήματα, από τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, τέθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας, που είχαν οι υπουργοί άμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης και της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ, στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν τα κινητά τους τηλέφωνα, έτσι ώστε να υπάρχει δίαυλος άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους, όταν αυτό θα χρειάζεται. Ο Μπεγλίτης έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των παραβιάσεων και των εμπλοκών στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Αποφασίστηκε, επίσης, να γίνει προεργασία εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, για τυχόν νέα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορεί να ανακοινωθούν το προσεχές έτος.

Ο Τούρκος υπουργός έθεσε θέμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα αυτό ήταν "απάντηση" προς τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπεγλίτης ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι μπορεί να έχουν δεύτερη κατ' ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, την προσεχή Τετάρτη - Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Π. Μπεγλίτης είχε σήμερα κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του από την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, αφού συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό του θα αναχωρήσει από την Αττάλεια.

Τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντηση που είχε χτες στην Αττάλεια, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος έθεσε επίσης και θέματα παραβιάσεων, αλλά και της ναυτικής αναγγελίας της Τουρκίας για έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Κατά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι "μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σ' αυτά, έτσι ώστε να μειώσουμε τη δυσπιστία και την καχυποψία". Ως προς το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και των εμπλοκών, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι παρόμοιες πρακτικές βλάπτουν την μέχρι τώρα προσπάθεια για θετική επένδυση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Από ελληνικής πλευράς, υπήρξε κατά τη συνάντηση αναφορά και στη ναυτική αναγγελία της Τουρκίας σχετικά με έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τέτοιες ενέργειες δεν ωφελούν τις δύο χώρες, υπονομεύουν τη συνεργασία και δημιουργούν κλίμα έντασης.

Ως προς το θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα για το θέμα της Κύπρου, ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για "ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού", το οποίο, όμως, επεσήμανε, μπορεί να λυθεί από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, δίχως παρεμβάσεις τρίτων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός είχε σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς άμυνας των ΠΔΓΜ Φατμίρ Μπασιμί, της Βουλγαρίας Άνγιου Αγκέλοφ και της Σερβίας Ντράγκαν Σουτάνοβατς.

Κατά τη συνάντηση με τον Σέρβο υπουργό συζητήθηκε το θέμα των εξελίξεων στο Κόσοβο. Με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο Μπεγλίτης συζήτησε θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με την Τουρκία.

Τέλος στη συνάντησή του με τον υπουργό της ΠΔΓΜ, ο κ. Μπεγλίτης επανέλαβε την ελληνική θέση περί προϋπόθεσης επίλυσης του προβλήματος με την ονομασία της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, για την ένταξη σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας δεν βοηθούν, ενώ έκανε λόγο και για τις "απαράδεκτες" δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

e-typos.gr