Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Κατά την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012. Συγκεκριμένα, είπε ότι «με τον προϋπολογισμό του 2012 ολοκληρώνεται μία πυκνή και δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που από πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009, φθάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ το 2012».
Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος, θα πρέπει να ληφθεί μια σειρά από πρόσθετα μέτρα (ορισμένα εκ των οποίων εφαρμόζονται ήδη) και τα οποία θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο και πάλι στην τσέπη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα είναι ύψους 7,11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,11 δισ. αφορούν το 2011 και τα υπόλοιπα το νέο έτος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, είναι τα εξής:
• Εισφορά αλληλεγγύης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας,
• μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα με ηλικίες 30-65 έτη,
• ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, με βάση το εισόδημά τους κατά το 2010,
• ειδικό τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
• έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σκάφη και πισίνες,
• βαθμιαία εναρμόνιση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης,
• αλλαγή στη δομή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καπνό και συντόμευση του περιθωρίου καταβολής του, για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 ημέρες,
• αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011,
• ειδικό τέλος στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τον αντικαπνιστικό νόμο,
• επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
• αύξηση των τελών κυκλοφορίας οχημάτων,
• δήλωση ως ιδιωτικών των σκαφών αναψυχής που είχαν εικονικά χαρακτηριστεί ως επαγγελματικά και ρύθμιση για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών,
• είσπραξη παραβόλων κατά την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων και αλλαγών χρήσης ακινήτων και
• επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (αυθαίρετα).
Στο προσχέδιο, προβλέπεται ακόμη ότι ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2012 και θα διαμορφωθεί στο 2,5% από 5,5% εφέτος, ενώ το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 6,8% του ΑΕΠ, από 8,5% το 2011.
Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στα 356,5 δισ. ευρώ ή 161,8% του ΑΕΠ και το 2012 θα εκτοξευθεί στα 371,9 δισ. ευρώ ή 172,7% του ΑΕΠ.
«Θα έχουν ψηφιστεί πριν το τέλος Οκτωβρίου»
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται μέσα στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και υποστηρίζεται από τη δέσμη των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το σύνολο των μέτρων θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος Οκτωβρίου. Είπε ακόμη ότι με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012 (δημοσιονομικό έλλειμμα 14,65 δισ. ευρώ), που μας επιτρέπουν να καταγράψουμε, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ακόμη ότι με τον προϋπολογισμό του 2012, καλύπτεται πλήρως η απόκλιση του 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011. Η απόκλιση αυτή οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στην πολύ βαθύτερη από την προβλεφθείσα ύφεση του 2011, που κινείται τελικά στο -5,5% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης -3,8% του Ιουνίου του 2011, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ακόμη ότι τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα, δεν επέτρεπαν να καλυφθεί και αυτό το 0,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2011. Για το λόγο αυτό, σε συμφωνία με την τρόικα, αντιμετωπίστηκαν από κοινού οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012 ώστε στο τέλος του 2012 να καλύπτονται πλήρως όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως αυτοί προβλέπονται ως απόλυτο μέγεθος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Υποστήριξε επίσης ότι οι προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, διαμορφώνονται από τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους για την αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Σε στενή συνεργασία με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους, προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να προστατεύσουμε δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά την πατρίδα μας, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», είπε ο κ. Βενιζέλος. «Το πιο κρίσιμο και σημαντικό που έχουμε να κάνουμε για να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χώρας και των πολιτών της, ιδίως των νεώτερων, είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς μας στόχους και να αποδείξουμε διεθνώς την αποφασιστικότητα, την ενότητα και τη συνέπεια μας», κατέληξε.
eklogika.gr