Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται: Κατώτατο βασικό 500 ευρώ και συμβάσεις της μιας ημέρας απαιτεί η τρόικα!



Κατώτατοι βασικοί μισθοί των 500-560 ευρώ το μήνα έρχονται στον ιδιωτικό τομέα, με ασύλληπτες επιπτώσεις για τη δυνατότητα των νοικοκυριών να επιβιώσουν, καθώς και όσοι δεν ανήκουν στην κατηγορία του βασικού μισθού, θα απολύονται προκειμένου να συναφθούν νέες συμβάσεις! Δεν είναι σενάριο φαντασίας, είναι μια πραγματικότητα που έρχεται κομμένη στα μέτρα των επιταγών της τρόικας.
Το προανήγγειλε η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη με άρθρο της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εκτιμώντας ότι με την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και των σωματείων εργαζομένων που συνεπάγονται οι ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο, «οι όροι και οι αμοιβές εργασίας θα ρυθμίζονται πλέον σχεδόν μονοσήμαντα από τους εργοδότες». Σημειώνει ότι η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης που ισχύει σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, θα φέρει μειώσεις μισθών που θα ξεπερνούν το 30%.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εκπρόσωποι της τρόικας που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη οι βασικές απολαβές των εργαζομένων στην Ελλάδα να μειωθούν δραστικά, στα επίπεδα περίπου της Πορτογαλίας. Δηλαδή να μειωθεί ο βασικός μισθός των 750 ευρώ, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΕΓΣΣΕ) στα 560-500 ευρώ, που ισχύει στην Πορτογαλία! Πρόκειται για την ουσιαστική κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και την άμεση υποβάθμιση των μισθολογικών δεδομένων της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και ειδικότερα η εκ περιτροπής εργασία, έχουν επιφέρει μείωση στις απολαβές των ιδιωτικών υπαλλήλων που αγγίζει ακόμη και το 40%, καθώς με μια τριήμερη ή τετραήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, ο βασικός μισθός δεν ξεπερνάει τα 440 ευρώ.
Στην κριτική ότι μια τέτοια δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, θα εντείνει την ύφεση, η τρόικα υποστηρίζει ότι οι μειώσεις των τιμών στην αγορά θα επιβληθούν από τον περιορισμό των εισοδημάτων και τον εξορθολογισμό στις καταναλωτικές ανάγκες των Ελλήνων, αλλά η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα, διότι υπάρχει ακόμα αρκετό «λίπος» στους Έλληνες. Χρειάζεται δηλαδή χρόνος για να λειτουργήσει το σχέδιο, η ολοκλήρωση του οποίου θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην προσαρμογή της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας.
Εξάλλου, μια άλλη εφιαλτική προοπτική για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα που ισχύει στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, είναι οι συμβάσεις της μίας ημέρας! Το πρωί ο εργαζόμενος υπογράφει την πρόσληψή μας και το απόγευμα την απόλυσή του, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης, απεργίας, με ελάχιστα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η τρόικα, βλέποντας ότι οι Έλληνες εργοδότες δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επιχειρησιακές συμβάσεις, έχει σκοπό να φέρει και στη χώρα μας το εν λόγω σύστημα, με την προσδοκία να κάνε πιο ανταγωνιστική την αγορά εργασίας!
Μάλιστα, για να μην απαιτηθεί αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, ο νέος θεσμός θα «μασκαρευτεί» πίσω από τοπικά σύμφωνα απασχόλησης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα
Για τις εξελίξεις αυτές στον εργασιακό τομέα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επιτίθεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΓΣΕΕ για υποχωρητικότητα:
«Η κυβέρνηση παριστάνει την αθώα περιστερά, ενώ η ηγεσία της ΓΣΕΕ τους «επαναστατημένους προλετάριους». Αιδώς Αργείοι! Τις κλαδικές συμβάσεις τις έχουν χιλιοϋπονομεύσει και τώρα σχεδιασμένα τις καταργούν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τη βοήθεια της τρόικας.
Η εργατική τάξη έχει χρέος να χρησιμοποιήσει την πανίσχυρη ταξική της δύναμη, να στείλει στον αγύριστο τα κόμματα και τους συνδικαλιστές της πλουτοκρατίας και να αντεπιτεθεί για τα σύγχρονα δικαιώματά της, για την εξουσία. Οι επιχειρήσεις της ανήκουν».

eklogika.gr