Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥ​ΤΟΥ κας D. HUBNER & ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ​ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛ​Η


Στο πλαίσιο επίσκεψής της στη χώρα μας, η Ευρωβουλευτής Danuta HÜBNER, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην Υπουργός της Πολωνίας και πρώην Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής την περίοδο 2004-2009, συναντήθηκε με τον Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Χίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Κ. Τασούλα.



Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα. Χιούμπνερ και ο κ. Μουσουρούλης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:




«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά και να συζητήσουμε θέματα όπως την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013 -για τη διαπραγμάτευση και έγκριση του οποίου είχαμε στο παρελθόν μια εξαιρετική συνεργασία-, τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 (δημοσιονομικές προοπτικές), καθώς και το μελλοντικό χρηματοδοτικό φάκελο για την Ελλάδα.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ 2007-2013, θεωρούμε πως αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη αξιοποίησή του, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, είναι βέβαιο πως η Ευρώπη έχει ανάγκη ξεκάθαρων δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και των απαραίτητων οικονομικών πόρων, όπως έχει ήδη επισημάνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Η περιφερειακή πολιτική και πολιτική συνοχής της Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσουν να έχουν σημαντικό ειδικό βάρος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Οι πολιτικές αυτές εξασφαλίζουν στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των απολήψεών της από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και, επομένως, έχουν μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα κατά την παρούσα συγκυρία. 
Πρέπει να βοηθήσουμε τις Ελληνικές περιφέρειες, με δυναμικές πολιτικές, ισχυρές χρηματοδοτήσεις και την κατάλληλη χωρική εξειδίκευση, να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να εκμεταλλευθούν τις αναμφισβήτητες δυνατότητές τους για την ταχύτερη δυνατή έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ύφεση.
Τέλος, σημειώνουμε την ανάγκη να δίνεται έμφαση, θεσμικά και χρηματοδοτικά, στην προσπάθεια σύγκλισης των μειονεκτούντων, απομονωμένων, ή με ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά Περιφερειών (ορεινές, νησιωτικές περιοχές), που υπό τις παρούσες συνθήκες πλήττονται ιδιαίτερα».