Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Οχι άλλα παιχνίδια με την οικονομία

ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι η πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και Τρόικα, η πολιτική του Μνημονίου, έχει αποτύχει παταγωδώς. Οσο και αν διαφωνούν μεταξύ τους στις εκτιμήσεις για το ύψος του ελλείμματος ή των άλλων οικονομικών μεγεθών, το σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός στόχων και ότι, παρά τα ακραία μέτρα, δημιουργούνται συνεχώς νέες «μαύρες τρύπες». Και όσο και αν ο «τσάρος» της οικονομίας διαψεύδει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα, την ίδια ώρα είναι ο ίδιος που ανακοινώνει ότι αυτά βρίσκονται προ των πυλών. Η διαρροή για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι προφανές ότι εντάσσεται σε ένα παιχνίδι εκβιασμών, το οποίο ισορροπεί επικίνδυνα στην κόψη του ξυραφιού, τη στιγμή που η οικονομία και η χώρα βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Ομως, η εκ των υστέρων διάψευση της διακοπής των συνομιλιών, χωρίς αμφιβολία, δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια αναδίπλωσης. Επί της ουσίας, τα πράγματα παραμένουν στην ίδια κρίσιμη κατάσταση, με τη διαφορά ότι όσο περνά ο χρόνος, τα περιθώρια στενεύουν και η θηλιά στο λαιμό της χώρας γίνεται πιο ασφυκτική.
Με την οικονομία να βρίσκεται σε δημοσιονομική κατάρρευση, την αγορά να βυθίζεται σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία να καταδικάζεται στη φτώχεια, έχει γίνει προ πολλού αντιληπτό από όλους ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αδιέξοδη.
ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ των δάνειων δυνάμεων εκπροσωπούν τα δικά τους, ξένα συμφέροντα, για την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας είναι αδιανόητο να επιδίδεται σε παιχνίδια εντυπώσεων, αγνοώντας την πραγματικότητα και τους κινδύνους που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα οι όψιμοι λεονταρισμοί που δεν συνοδεύονται από προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ