Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Θανάσης Νάκος...αιφνιδιαστική τροποποίηση του Κώδικα Μεταθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, μετά την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, σχετικά  με την αιφνιδιαστική τροποποίηση του Κώδικα Μεταθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε την ακόλουθη δήλωση :


 «Ποια κρίση, ποια εθνική ανάγκη, ποια αξιοκρατία; Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που κυβερνά τη χώρα, ακόμα και προ των πιο έκτακτων συνθηκών, δεν λέει να ξεχάσει τις συνήθεις πρακτικές του: κομματισμός και ευνοιοκρατία! Ακόμα και στα ευαίσθητα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών…
Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η αιφνιδιαστική τροποποίηση του Κώδικα Μεταθέσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία προβαίνει το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δίνοντας τη δυνατότητα κάθε αστυνομικός να μπορεί να μετατίθεται «όταν ανακύπτουν λόγοι που άπτονται σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών»; Και μάλιστα με τον πλέον σκανδαλώδη τρόπο, με μία προσθήκη-«έκπληξη», που δεν περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιουνίου!
Συγκεκριμένα, δυόμιση μήνες μετά τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο του Σχεδίου για την τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 100/2003 (Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού), στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 207) το υπ’ αριθμ. 85/2011 Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προς μεγάλη έκπληξη όλων των ενδιαφερομένων, και κυρίως των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., περιέχει μία προσθήκη που δεν περιλαμβανόταν στο Σχέδιο που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Υπουργός. Σύμφωνα με αυτήν, τροποποιείται αιφνιδιαστικά, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς καμία προφανή υπηρεσιακή ανάγκη, ολόκληρο το σύστημα των μεταθέσεων των αστυνομικών, που μέχρι σήμερα γινόταν βάσει αντικειμενικών μορίων.  Ειδικότερα, στο άρθρο 17 του Π.Δ 100/2003, προστίθεται εδάφιο κατά το οποίο,  κάθε αστυνομικός μπορεί να μετατίθεται όταν ανακύπτουν λόγοι που άπτονται σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών!
Όμως μέχρι σήμερα, όλες οι παραπάνω ανάγκες καλύπτονταν με αποσπάσεις προσωπικού, μέχρι τις επόμενες τακτικές μεταθέσεις. Γιατί, άραγε, έπαψε να είναι αποτελεσματική η διαδικασία των αποσπάσεων; Ποιες είναι οι «σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες» που δεν μπορούν να καλυφθούν με αποσπάσεις; Και βάσει ποιων «αντικειμενικών κριτηρίων» θα εξακριβώνονται και πως θα επιλέγονται οι υποψήφιοι προς μετάθεση; 
Είναι προφανές ότι με την αιφνιδιαστική «ακύρωση» του Κώδικα Μεταθέσεων, η κυβέρνηση ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», ώστε η ηγεσία της Αστυνομίας να διενεργεί ανεμπόδιστα μεταθέσεις κατά βούληση και, κυρίως, με βάση τις κομματικές επιλογές των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, αφήνοντας τους αστυνομικούς απροστάτευτους απέναντι σε κάθε είδους επιχειρούμενη αυθαιρεσία. Με την επίκληση της γενικόλογης νέας διάταξης, ο αστυνομικός καθίσταται πλέον έρμαιο της εκάστοτε φυσικής-πολιτικής ηγεσίας, οποιουδήποτε φέρει κάποια μορφή εξουσίας και μπορεί να τον εκβιάζει κατά την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων του, για τη συνδικαλιστική του δράση ή για τη συμμετοχή του σε παραστάσεις διαμαρτυριών, καθώς κάθε στιγμή απειλείται με μετάθεση από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη.
Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, κατά την οποία επιβάλλεται οι Έλληνες αστυνομικοί να έχουν υψηλό φρόνημα και ανεβασμένο ηθικό, η κυβέρνηση έρχεται να ανατρέψει το καθεστώς εργασιακής ειρήνης και  να απαξιώσει ολόκληρο το Σώμα της Αστυνομίας, στοχεύοντας για ακόμη μία φορά στη δημιουργία κομματικού μηχανισμού εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια και απογοήτευση σε ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ.
Αυτή είναι η νέα, ισχυρή Ελλάδα που οραματίζεται ο κ. Πρωθυπουργός και για την οποία μας κάνει συστάσεις και υποδείξεις με… δασκαλίστικο ύφος ο κ. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Μήπως ο «εξαφανισμένος» κ. Παπανδρέου ή ο λαλίστατος κ. Βενιζέλος έχουν να πουν κάτι; Γιατί από τον κ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν περιμένουμε πλέον κάποια πειστική εξήγηση…»

Επίσης ο κ.  Νάκος, μετά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης, σχετικά με τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks για δηλώσεις του διοικητή της ΕΥΠ και τον κομματισμό που επικρατεί σήμερα στην Υπηρεσία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας WikiLeaks σχετικά με τα όσα φέρεται να έχει πει ο σημερινός διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, από το Φεβρουάριο του 2010 στον τότε Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με προβλήματα, δυσλειτουργίες, αλλά και φαινόμενα «συνδικαλιστο-κρατίας» από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ΕΥΠ, εγείρουν τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη νευραλγική αυτή υπηρεσία.

Όταν ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ, απευθυνόμενος σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο ξένου κράτους, φέρεται να επικρίνει και να απαξιώνει την Υπηρεσία και να χαρακτηρίζει «υπερβολική προσδοκία» το στόχο για αύξηση της παραγωγικότητας και της επιρροής της, αφού «είναι βαθιά συνδικαλισμένη» και «οι περισσότεροι υπάλληλοι ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ», η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο που τον διόρισαν, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.

Δυστυχώς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μας, όχι μόνο δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις, αλλά επιχείρησε να θολώσει περισσότερο τα νερά, με γενικολογίες και αφορισμούς. Γιατί, όσο κι αν προσπάθησε να μας πείσει ότι τα σχετικά δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις του WikiLeaks στερούνται φερεγγυότητας, δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να απαντήσει πειστικά στη σωρεία καταγγελιών στελεχών της ΕΥΠ για φαινόμενα κομματισμού, που  απειλούν με διάλυση την Υπηρεσία. 

Δεν μας είπε γιατί, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΠ, 110 άτομα, περίπου τα μισά από τα στελέχη της που είχαν τα προσόντα να κριθούν Προϊστάμενοι Τμημάτων, ζήτησαν με αίτησή τους να μην αναλάβουν Τμηματάρχες της Υπηρεσίας, υπό την παρούσα διοίκηση.

Δεν μας εξήγησε γιατί, την ώρα, που η διοίκηση εξαντλεί την αυστηρότητά της σε βάρος συνδικαλιστών, δεν έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά προϊσταμένου, που υπηρετεί σε Μονάδα ακριτικού νησιού και κατηγορείται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό υφισταμένης του συναδέλφου.  Στην πραγματικότητα εννέα μήνες μετά το περιστατικό η διοίκηση  τον… επιβράβευσε με μετάθεση σε κεντρικότερη μονάδα και, στη συνέχεια, με απόσπαση στο εξωτερικό!

 Δεν μας απάντησε ο κ. υφυπουργός, για την τύχη της -από τις 5 Φεβρουαρίου του 2010- αναφοράς υπαλλήλου (Αρ. Πρωτ: 33726/5-2-2010) στο Γραφείο του Υπουργού, η οποία περιγράφει αναλυτικά το καθεστώς φόβου και απειλών σε βάρος των υπαλλήλων από τη σημερινή Διοίκηση.  

Η αλήθεια είναι ότι, 19 μήνες μετά, δεν έχει ληφθεί από  το Γραφείο του Υπουργού κανένα μέτρο, δεν έχει διαταχθεί καμία έρευνα και - το χειρότερο - δεν έχει δοθεί καμία απάντηση προς την υπάλληλο.

Αν όλα αυτά, και πολλά ακόμα που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια, δεν είναι, όχι ενδείξεις, αλλά αποδείξεις κομματισμού και μεθοδεύσεων στην ΕΥΠ, τότε τι είναι; Η φύση της αποστολής της Υπηρεσίας επιβάλλει τη διαρκή ετοιμότητα του προσωπικού, την ομόνοια και τη σύμπνοια των στελεχών της, αλλά - όπως έχουμε ξαναπεί - αυτά για τη σημερινή διοίκηση είναι προφανώς… ψιλά γράμματα».