Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Το Επιμελητήριο Κορινθίας αντιστέκεται στην ύφεση και την κυβερνητική αδιαφορία»

Στα εγκαίνια της 3ης Πανελλήνιας Έκθεσης «Κορινθία 2011», που διοργανώνει το Επιμελητήριο Κορινθίας, παρευρέθη  την Τετάρτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Το Επιμελητήριο Κορινθίας ανέλαβε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία να διοργανώσει για τρίτη φορά την Πανελλήνια Έκθεση «Κορινθία 2011», δίνοντας μία άριστη ευκαιρία για προβολή, τόσο στους εκθέτες, όσο και στο Νομό μας. Σε πείσμα της ύφεσης, οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο κύριο Νανόπουλο, κατόρθωσαν όχι μόνο να επαναλάβουν, αλλά και να μεγενθύνουν την επιτυχία της περυσινής έκθεσης, προσελκύοντας εκατοντάδες εκθέτες και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία της κορυφαίας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο αντανακλά την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει σε αυτό το πραγματικά σπουδαίο γεγονός για την Κορινθία, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες να γνωριστούν, να συνεργαστούν και να συστηθούν στο κοινό με αμοιβαία οφέλη.

Πρόκειται για μία ανάσα μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της κρίσης, της ύφεσης και των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών, οι οποίες τα δύο τελευταία χρόνια στρέφονται ευθέως κατά της επιχειρηματικότητας. Το ούτως ή άλλως μειωμένο εισόδημα των πολιτών εξαντλείται πλέον στην καταβολή άμεσων και έμμεσων φόρων, το περίσσευμα που άλλοτε κατευθυνόταν στην κατανάλωση τώρα απλά δεν υφίσταται. Αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι έκτακτες εισφορές, οι περαιώσεις, τα τριπλά εκκαθαριστικά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, έχουν εκμηδενίσει τη ρευστότητα.

Ο χώρος της εστίασης γονάτισε με το 23% ΦΠΑ. Η οικοδομή αργοπεθαίνει από τους έξι συνολικά φόρους που έχουν μπει στην ακίνητη περιουσία. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις αυξάνονται με ραγδαίους πλέον ρυθμούς, οι κενοί επαγγελματικοί χώροι πολλαπλασιάζονται, η ανεργία αυξάνεται και, μαζί με τη γενικευμένη ανέχεια, ανατροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τις Κυβέρνησης μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ήρθαν με όλεθρια καθυστέρηση και αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Και αυτό αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από την εκδήλωση ενδιαφέροντος στα πλαίσια του νέου επενδυτικού νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση στις αρχές του 2011. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες ισχύος του νόμου, είχαν υποβληθεί σε όλη την Ελλάδα μόλις 142 επενδυτικά σχέδια. Από το διαθέσιμο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε λιγότερα από 200 εκατομμύρια.

Δυστυχώς, οι αστοχίες της Κυβέρνησης στέρησαν από τις επιχειρήσεις ακόμα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρήσιμα εργαλεία. Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή φώναζε για την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα για να υπάρξει παραγωγική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να χτιστεί ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Μιλήσαμε για μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση της γραφειοκρατίας. Στις τεκμηριωμένες προτάσεις μας εισπράξαμε την άρνηση και τον χλευασμό. Τώρα, που η ορθότητα της θέσης μας ότι η ύφεση ακυρώνει κάθε προσπάθεια εξάλειψης του χρέους αρχίζει να αναγνωρίζεται, ας ελπίσουμε ότι η Κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα. Εάν και εφόσον υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, το ΠΑΣΟΚ θα έχει από εμάς τη συναίνεση που με τόση αγωνία επιδιώκει.

Είμαι βέβαιος ότι και η φετινή έκθεση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και συγχαίρω για μια ακόμη φορά τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όλους εργαζομένους του Επιμελητηρίου Κορινθίας για την υλοποίηση αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας.»