Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο προανήγγειλε ο Δ. Ρέππας


Σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτες, χιλιάδες υπηρεσιακές μονάδες και δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις είναι περιττές και πρέπει να καταργηθούν. Στη συνέντευξή του, ο κ. Ρέππας, έθεσε επίσης θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο με ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μετά το 2013, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέππας, επισήμανε ότι η κατάργηση οργανικών θέσεων δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση και τόνισε ότι «η αλλαγή των οργανισμών με κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο δημόσιο είναι προ των πυλών».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της μονιμότητας, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό «τίθεται από πολλές πλευρές εν όψει της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος μετά το 2013. Τελικός στόχος μας είναι τα υπουργεία να διατηρήσουν τις επιτελικές αρμοδιότητές τους, ενώ οι εκτελεστικές πρέπει σταδιακά να μεταφερθούν στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση είτε στους κατά τόπο και καθ' ύλην αρμόδιους φορείς. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη μεγάλη μεταρρύθμιση για το κράτος που προωθούμε και για την οποία αυτήν την περίοδο, βασιζόμενοι σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, ολοκληρώνουμε την αναγκαία προεργασία», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, δήλωσε ότι αυτή αφορά 30.000 εργαζομένους από το σύνολο των αμέσως ή εμμέσως αμειβομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό θα γίνει με κριτήρια «που σχετίζονται με τα προσόντα και την κοινωνική κατάσταση καθενός».
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι «αναζητούμε, σε συνεργασία με τους εταίρους, τη δυνατότητα κατάρτισης προγραμμάτων κοινωνικής απασχόλησης με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη των πολιτών που εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

eklogika.gr