Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ολυμπιακός έσωσε την πατρίδα στο 94' . Νίκησε 2 - 1 την Ξάνθη

Στο παρά τρίχα γλίτωσε ο Ολυμπιακός τη γκέλα στην πρεμιέρα του στο πρωτάθλημα, καθώς βρέθηκε να χάνει μέσα στο Καραϊσκάκη από την Ξάνθη, αλλά με γκολ στο 86' και στις καθυστερήσεις πήρε τη νίκη με 2-1.
Πέρσι του έδωσε τον τίτλο, φέτος το Καραϊσκάκη πήγε να πέσει με το... καλημέρα, όμως Πάντελιτς , Μέλμπεργκ και Τζιμπούρ δεν άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Μια... καταιγίδα από το 86' και έπειτα έφερε την απίστευτη ανατροπή και ο Ολυμπιακός έστειλε στο καναβάτσο την Ξάνθη επικρατώντας 2-1. Το θρίλερ άρχισε στο 14' με το γκολ του Μαρσελίνιο, ο Ολυμπιακός από το 35' είχε μόνο πίεση και καθόλου ουσία προβληματίζοντας με την κακή ανάπτυξη. Ωστόσο, οι πολλές λύσεις φάνηκαν, Τζιμπούρ και Πάντελιτς έφεραν τη λύτρωση και οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν με άλλον αέρα στο πρωτάθλημα.
Αχρωμος, ασύνδετος και χωρίς γρήγορες επιστροφές, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 14'! Ο Μαρσελίνιο χαλαρός από τα αριστερά, ο Τοροσίδης τον μάρκαρε μόνο με τα μάτια και το σουτ που εξαπέλυσε από πλάγια ο Κοστάντσο ούτε που το είδε. Ο διεθνής αμυντικός και ο Αργεντίνος γκολκίπερ φέρουν τεράστια ευθύνη για το γκολ, όμως αυτό το σοκ δεν ξύπνησε κανέναν από τους Πειραιώτες, με τη μουρμούρα της κερκίδας ιδιαίτερα για τον Κοστάντσο να είναι έντονη!
Μια υποψία ευκαιρίας από το σουτ του Αμπντούν στο 19' μπορεί να θεωρηθεί ως... απάντηση στο τέρμα των ακριτών, οι οποίοι ήξεραν καλά να αμύνονται, αφού στην πίεση των γηπεδούχων απαντούσαν με πέντε αμυντικούς.
Αν κάτι ξεσήκωσε την εξέδρα στο πρώτο ημίωρο ήταν μια εξαιρετική ενέργεια του Ιμπαγάσα, ο οποίος πέρασε τρεις παίκτες, αλλά στο τέλος δεν άντεξε... Μετά το 35' το γήπεδο έγειρε, Αμπντούν, Μιραλάς, Τζιμπούρ άλλαζαν διαρκώς θέσεις, ο Τοροσίδης με τον Χολέμπας είχαν σταθμεύσει μπροστά και οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να απειλήσουν με σέντρες. Ούτε στο 37' η κεφαλιά του Τζιμπούρ, αλλά ούτε και η προβολή του Μέλμπεργκ στο 43' έφεραν την ισοφάριση, ενώ η «πολιορκία» του 45' από Τζιμπούρ και Μιραλάς έβγαλε νικητή τον Βιβιανί.
Πίεση με το καλημέρα από τον Ολυμπιακό, με το σύστημα να μετατρέπεται και σε 4-4-2 με τον Φουστέρ να πηγαίνει αριστερά και τον Μιραλάς να είναι πίσω και στο πλευρό του Τζιμπούρ. Όλοι οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στην αντίπαλη εστία και στο 51' λίγο έλειψε να έρθει το δεύτερο σοκ. Η Ξάνθη έβγαλε τρεις στην κόντρα, ο Ολυμπιακός είχε μόνο έναν όμως ο Σουάνης προτίμησε να σουτάρει και να μπλοκάρει ο Κοστάντσο. Ο Ουζουνίδης έκανε πρώτος αλλαγή με τον Ντίκα να περνά στη θέση του Καζάκη προκειμένου η Ξάνθη να κρατήσει μπάλα.
Ο Μιραλάς δεν κέρδισε τον Βιβιανί στο 56' με τον Ολυμπιακό να γίνεται φουλ επιθετικός από το 57' όταν ο Βαλβέρδε πέρασε τον Πάντελιτς στη θέση του Αμπντούν. Ο Βάσκος πάντως έβγαλε και τον Τοροσίδη περνώντας τον Μοντέστο στα δεξιά. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να πιέζουν, ο Χολέμπας ανέβαινε από τα αριστερά, όμως ρυθμός, φρεσκάδα και σωστή ανάπτυξη απουσίαζαν από το παιχνίδι τους. Τι και αν ο Ολυμπιακός στο 68' είχε 72% κατοχή μπάλας, από το β' μέρος έχει να θυμάται μια κεφαλιά του Χολέμπας και ένα σουτ του Φουστέρ. Η Ξάνθη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, αν ο Πόι στο 78' που πέρασε άνετα τον κουρασμένο Μέλμπεργκ δεν έκανε σουτ από τα πλάγια.
Ο Ολυμπιακός χωρίς πάθος, διάθεση και ζωντάνια, με τον Ιμπαγάσα κουρασμένο (είχε περάσει δεκάρι, όταν ο Μακούν πήρε τη θέση του Φουστέρ) δεν έπειθε πως μπορεί να απειλήσει, όμως η Ξάνθη υπολόγιζε χωρίς τους... Τζιμπούρ, Πάντελιτς. Στο 86' ο Αλγερινός με μια εξαιρετική ενέργεια, έβγαλε τη σέντρα όταν έπρεπε και ο Σέρβος με πολύ δύσκολη κεφαλιά ισοφάρισε 1-1 και σήκωσε το Καραϊσκάκη στον αέρα...
Από το 87' και έπειτα ο Ολυμπιακός ήταν όλος στην περιοχή του Βιβιανί, η Ξάνθη έπαιζε με δέκα λόγω αποβολής του Εντιμάρ με δεύτερη κίτρινη κάρτα και η πίεση ήταν ασφυκτική. Ο Μιραλάς προκάλεσε... σοκ στο 90' όταν έχασε απίστευτη ευκαιρία από το ένα μέτρο, όμως το Καραϊσκάκη έμελλε να... καεί στο 94'. Ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε κόρνερ ο Μέλμπεργκ πήρε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στον Τζιμπούρ και ο Ολυμπιακός πέτυχε μια απίστευτη ανατροπή παίρνοντας το «τρίποντο» στην πρεμιέρα του.
Ολυμπιακός: Κοστάντσο, Τοροσίδης (57' Μοντέστο), Χολέμπας, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα, Αμντούν (57' Πάντελιτς), Μιραλάς, Φουστέρ (68' Μακούν), Τζιμπούρ.
Ξάνθη: Βιβιανί, Μπέρτος, Εντιμάρ, Κομεσίδης, Βάλλας, Ντάνι, Βασιλακάκης, Σουάνης (65' Μάρα), Μαρσελίνιο (75' Βλαχοδήμος), Πόι, Καζάκης (55' Ντίκα).