Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΔ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖ​ΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΕΠΟΝΗ


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του κόμματος, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εκπροσώπησαν τη Νέα Δημοκρατία στην κηδεία του Αναστάσιου Πεπονή.
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος εκφώνησε τον παρακάτω επικήδειο λόγο:


«Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα. Έναν  ασυμβίβαστο μαχητή της δημοκρατίας. Σταθερό υπερασπιστή της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
O Αναστάσιος Πεπονής υπηρέτησε το Λαό και την Πατρίδα με σεμνότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα.
Πολιτικός διακρινόμενος από οξυδέρκεια, αποτελεσματικότητα, ρητορική δεινότητα και παρρησία, τίμησε το δημόσιο βίο της χώρας με την πολιτική και αγωνιστική του πορεία.
Αντιτάχθηκε στη δημαγωγία, στην ιδεολογική προκατάληψη και στον πολιτικό καιροσκοπισμό.
Ο Αναστάσιος Πεπονής, προσωπικότητα με ήθος και πνευματική καλλιέργεια, επέδειξε συνέπεια λόγων και πράξεων, αγάπησε τις οικουμενικές Ελληνικές αξίες και την απαράμιλλη γοητεία της Ελληνικής γλώσσας. Παρέμεινε, μέχρι τέλους, πιστός στις αρχές της δικαιοσύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της φιλοπατρίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Στους λόγους και στο έργο του αποτυπώνεται η αναγκαιότητα για την υπέρβαση της παθογένειας του δημόσιου μεταπολιτευτικού βίου. Αλλά και η αναγκαιότητα για μια νέα πολιτική ζωή, απαλλαγμένη από την ασάφεια και τη διγλωσσία, που να μην βασίζεται στο φόβο, αλλά στην εμπιστοσύνη των πολιτών και να υπηρετεί πληρέστερα την ποιότητα της δημοκρατίας και την πρόοδο της χώρας μας. Η πολιτική να πραγματώνεται  μέσω των θεσμών της συντεταγμένης  δημοκρατικής πολιτείας και να κατισχύει των εξωθεσμικών κέντρων, τα οποία επιθυμούν να επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους.
Η εκδημία του Αναστάσιου Πεπονή αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτικό και πνευματικό κόσμο.
Η προσφορά του στα κοινά, το προσωπικό του παράδειγμα και το πλούσιο έργο του ενισχύουν τον πολιτικό μας πολιτισμό και αποτελούν την ειλικρινέστερη τιμή και αναγνώριση για τον Αναστάσιο Πεπονή.
Γιατί ο  πολιτικός, υπηρετεί το δημόσιο βίο της χώρας με το προσωπικό του παράδειγμα. Όταν ταυτίζεται το παράδειγμα αυτό με την ηθική και πολιτική ακεραιότητα, η κοινωνία εμπνέεται, εμπιστεύεται την ηγεσία της, εργάζεται και διασφαλίζει τη συνοχή της. 
Επιφανείς Έλληνες  πολιτικοί υπηρέτησαν με ήθος και αυταπάρνηση το δημόσιο συμφέρον και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα.
Επισημαίνω την άφθαρτη παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν.  Παρακαταθήκη η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί, να πάει χαμένη, όπως οι σπόροι, που - κατά τη ρήση του Ματθαίου - έτυχε να πέσουν «επί την γην την κακήν», όπως επισημαίνει ο Κων/νος Τσάτσος.
Η ελληνική πατρίδα και σ΄ αυτούς τους δίσεκτους καιρούς δεν είναι «Γη κακή».
Ο υπερήφανος και δημιουργικός Ελληνικός λαός τιμά και διδάσκεται από εκείνους οι οποίοι ανεδείχθησαν άξιοι της Πατρίδας
 Αντλεί δυνάμεις, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στον καθημερινό του αγώνα για ελπίδα και προοπτική.  Οφείλουμε σήμερα όλοι μαζί, ως πράξη τιμής στη ζωή, στο έργο και στη δράση πολιτικών ανδρών όπως ο Αναστάσιος Πεπονής, να εργαστούμε σκληρά, να ομιλούμε με ευθύτητα και ειλικρίνεια στο λαό για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του στην πολιτική και τους λειτουργούς της.
Εκ μέρους της Ν.Δ. και του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και στους συνεργάτες του.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του».