Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία

Τσουνάμι ύψους 10 εκατοστών έπληξε τα ξημερώματα 03:57 ώρα Ελλάδας τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας μετά από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών, που σημειώθηκε ανοικτά της χερσονήσου Οτζίκα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές ενώ προληπτικά εκκενώθηκε το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί ο σεισμός των 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, που προκάλεσαν τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Οι αρχές λίγο μετά τις 05:00 ώρα Ελλάδος ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για υψηλότερα σεισμικά κύματα.
Η Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι της στο εργοστάσιο απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι προκλήθηκαν περαιτέρω ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ώστε να σταθεροποιηθούν.
Η εταιρία πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί ένα μεγάλο πλοίο ανοικτά του εργοστασίου που χρησιμοποιείται ως προσωρινή δεξαμενή απόθεσης ραδιενεργού ύδατος.
Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) αρχικά είχε εκτιμήσει ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά αργότερα αναθεώρησε την εκτίμησή του στους 7 βαθμούς.
ν