Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μειωμένους φορολογικούς συντελεστές προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Μειωμένοι θα είναι οι φορολογικοί συντελεστές για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, καθώς και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.
Συγκεκριμένα, το πλαίσιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα είναι συμπληρωματικό του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής της περιόδου 2011 – 2014 και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο τις επόμενες ημέρες.
Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να επιχειρήσει να:
• Συγχωνεύσει, μεταφέρει αρμοδιότητες και να καταργήσει 200 τοπικές ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
• Υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ.
• Δημιουργήσει μια κεντρική γενική διεύθυνση για τη συγκέντρωση των χρεών και μία μονάδα για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.
• Αναμορφώσει τη διοίκηση σε έναν πιο σύγχρονο λειτουργικά οργανισμό συμπεριλαμβανομένων του έργου των 5 ομάδων εργασίας που έχουν διαμορφώσει βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έχουν εξακριβώσει τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική διοίκηση και πρέπει να απομακρυνθούν.
• Απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση μέσω της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων του νέου φορολογικού νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων επανεκτίμησης των προσόντων των φορολογικών ελεγκτών και της πρόσληψης νέων φορολογικών ελεγκτών.
• Κάνει λειτουργικό τον νέο οργανισμό διαιτησίας και θα καθορίσει μια ανεξάρτητη ταχύτατη διαδικασία επίλυσης των φορολογικών διαφωνιών προκειμένου να επιλύονται οι μεγάλες περιπτώσεις διαφωνιών εντός 90 ημερών.

eklogika.gr