Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τα ενδεχόμενα πολιτικών εξελίξεων που κρύβει η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τα ενδεχόμενα πολιτικών εξελίξεων που κρύβει η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης

 

Υπογραφή:Χρήστος Καψάλης


Η  ονομαστική ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Διότι, εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα  έχει εξασφαλίσει, εκτός απρόβλεπτου και συγκλονιστικού απροόπτου, και την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εκτελεστικών νόμων που θα που θα ακολουθήσουν. Εάν όλα εξελιχθούν κατ΄αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει χρόνο για την εφαρμογή του νέου προγράμματος και θα μένει η πίεση των Αγανακτισμένων για δικαιότερη κατανομή των βαρών που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο.
Τι θα συμβεί όμως εάν η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται για την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και θα προκηρυχτούν αμέσως εκλογές, εκτός εάν υπό την πίεση των Ευρωπαίων συντηρητικών ο Αντώνης Σαμαράς αλλάξει στάση και αποδεχτεί τον σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι εξαιρετικά δύσκολο υπό τις υπάρχουσες προϋποθέσεις (Όχι όμως και μετά από εκλογές).
Εάν όμως προκηρυχτούν εκλογές, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και δανειστές θα αδράξουν την ευκαιρία, να αναβάλουν την πληρωμή της 5ης δόσης, εκβιάζοντας ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα -και τους πολίτες - της χώρας για την καταβολής της μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης (συνεργασίας κατά προτίμηση) και την άνευ όρων υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη ενδεχόμενο. Κάποιοι από τους  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά επιφυλασσόμενοι για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναλόγως όχι μόνο του περιεχομένου του αλλά και των μέτρων εφαρμογής του. Σε αυτή την περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα που αναλύονται σε αυτό το άρθρο θα ισχύουν για την συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της 28ης Ιουνίου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το ισχυρότερο όπλο του πολιτικού συστήματος απέναντι στους εκβιαστές Ευρωπαίους συμμάχους και δανειστές είναι η δυναμική εκείνων που το αμφισβητούν. Όσο περισσότερο γεμίζουν οι πλατείες, όσο το κίνημα αγανάκτησης φουντώνει, τόσο το πρόβλημα της Ελλάδας θα αντιμετωπίζεται με ευνοϊκότερους όρους από την τρόϊκα και τις αγορές, με ή χωρίς εκλογές.
Της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup αλλά και για τις όποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Κρίσιμοι παράγοντες στις εξελίξεις ίσως αποδειχθούν η Βάσω Παπανδρέου, από το ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενώ έχει ασκήσει κριτική και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος υπογράμμισε στην ομιλία του από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι «οι Έλληνες αυτό που θέλουν να δουν, έστω και τη δωδεκάτη, στα πρόθυρα δηλαδή μιας εθνικής κατάρρευσης, είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν και να καταρτίσουν ένα εθνικό σχέδιο για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ο ορίζοντας της προοπτικής».