Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκλογές και διαδηλώσεις στην Ισπανία

Κάλπες έχουν στηθεί σήμερα στην Ισπανία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί αψήφισαν χθες την απαγόρευση και προγραμματίζουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κόντρα στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες στη χώρα και αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 (21:00). Δικαίωμα ψήφου έχουν 34,6 εκατ. πολίτες, που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη 8.116 δημοτικών συμβουλίων και 13 από τις 17 περιφερειακές διοικήσεις.
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η πρώτη μετά την προώθηση αυστηρών μέτρων λιτότητας, που προώθησε η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και το κόμμα του αναμένεται να ηττηθεί.
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσβλέπει στην επάνοδό του στην εξουσία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012 και θεωρεί τις σημερινές ένα πρώτο τεστ.
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
"Οι Αγανακτισμένοι", όπως αποκαλείται το κίνημα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα από πολίτες, πραγματοποίησαν και χθες διαμαρτυρία στις πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Ισπανία τις ημέρες που διεξάγονται εκλογές, καθώς και το προηγούμενο 24ωρο.
Ωστόσο η αστυνομία δεν κατέστειλε τις διαδηλώσεις, καθώς το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα φοβάται το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια βίας.
Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές δεν έχουν αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μετά τις σημερινές εκλογές.
enet.gr