Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Με 32ψήφους, της πλειοψηφίας του ΠΣ και την θετική ψήφο του επικεφαλής των Οικολόγων, υπερψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011.

"Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε νέα εργαλεία να μοχλεύσουμε την οικονομία μας να δημιουργήσουμε νέα οικονομία" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του με την οποία ζήτησε την στήριξη όλου του ΠΣ στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

"Ο σημερινός προϋπολογισμός δεν είναι συμβολικός είναι λογικός και βαθύτατα πολιτικός" συνέχισε ο κ. Τατούλης, "και προσπαθεί να δώσει ένα καινούργιο πνεύμα μια καινούργια λογική, την λογική δηλαδή ότι εμείς με αυτά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, στήνουμε ένα μοντέλο, τέτοιο ώστε ο προϋπολογισμός και εύκολος να είναι στην χρήση του και στην συζήτηση του εδώ, και να εξασφαλίζει δύο πράγματα την ρεαλιστικότατα άλλα και πάνω από όλα κυρίως να είναι ισοσκελισμένος".

"Εξ αρχής προσπαθήσαμε να επιβάλουμε μια καινούργια αντίληψη στον τρόπο που έπρεπε να διαχειριστούμε τα μεγάλα προβλήματα και εξ αρχής δημιουργήσαμε την εξωστρέφεια την κάναμε κανόνα στην πολιτική μας συμπεριφορά" υπογράμμισε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης κάνοντας έκκληση για ευρεία συναίνεση στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε αδόκιμη την τοποθέτηση του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης ο όποιος δικαιολόγησε την άρνηση της παράταξης του να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό ως μήνυμα στην κυβέρνηση. "Δεν καταλαβαίνω τι μήνυμα πρέπει να στείλουμε στην κυβέρνηση, τι δουλειά έχει η κυβέρνηση επί του περιφερειακού συμβουλίου" τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συνέχισε "δεν έχει απολύτως καμία μα καμία ενέργεια επί του ΠΣ η κυβέρνηση, εμείς σχεδιάζουμε, εμείς αποφασίζουμε για το μέλλον μας, καμία απολύτως κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει για το τι θα κάνει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Για αυτό κάνω έκκληση σε αυτό το θεμελιώδες γεγονός που είναι η ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού ακόμα και αν υπάρχουν και ενστάσεις και αντιρρήσεις. Γιατί αυτό είναι το κορυφαίο γεγονός στην λειτουργία του ΠΣ που απαιτεί την μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους μας."

"Το ΠΣ αποτελεί το μοναδικό όργανο στο σχεδιασμό της προσπάθειας που θα κάνουμε εμείς για να αντιμετωπίσουμε την κρίση" τόνισε ο Πέτρος Τατούλης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση συμπληρώνοντας ότι " αυτό που προέχει είναι να δημιουργήσουμε το μέτωπο του άδολου πατριωτισμού που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για να εξέλθουμε από την κρίση"

"Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι και η κατάσταση της δημοσίας διοίκησης, έγινε μια προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους οι υπάλληλοι της και είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε" συνέχισε ο κ. Τατούλης ενώ αναφέρθηκε και στην απογραφή που γίνεται παράλληλα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, "ο προϋπολογισμός έγινε για να μας δώσει και της διάσταση που αφορά το θέμα της απογραφής, γιατί αν δε το συζητήσουμε το θέμα αυτό είμαστε επιρρεπείς να δημιουργούμε τα ίδια προβλήματα με το παρελθόν. Πρέπει να κάνουμε πραγματική απογραφή για να ξέρουμε σε ποια θέση βρίσκετε η περιφέρεια και να ξέρουμε πολιτικά πως θα πάμε μπροστά. Σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο και σε μια περίοδο που η κρίση δημιουργεί προβλήματα πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μιλάμε με τους Υπουργούς για να διευρύνουμε τα περιουσιακά στοιχεία της περιφέρειας, να δημιουργήσουμε σταθερό πλούτο στην περιφέρεια"

"Σε αυτό το ταξίδι που κάνουμε όλοι μαζί δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αποτύχουμε" συνέχισε ο Περιφερειάρχης στην εισήγηση του καταλήγοντας "αυτός ο προϋπολογισμός βάζει τις βάσεις για μια νέα αντίληψη, εγκαινιάζουμε νέα πολιτική. Κάτω από οποιαδήποτε αντιξοότητα, ο ρόλος του πολιτικού είναι να διαχειρίζεται στα δύσκολα, και εκεί πρέπει να έχουμε συντεταγμένη πολιτική, μέρα με την μέρα αποδεικνυόμαστε πολύ πιο ρεαλιστές και αποδοτικοί. Όσο και να θέλουν μερικοί ο δρόμος ακολουθεί την δική που πορεία κάτω από την δική μας ευθύνη. Οφείλουμε όλοι ανεξάρτητα από τις ενστάσεις, συνειδητά να τον ψηφίσουμε. Είναι το πρώτο βήμα να στηρίξουμε το θεσμό όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις"

«Έγκριση της εισήγησης της πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ».


Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης  ενέκρινε το ΠΣ Πελοποννήσου την Πέμπτη 31 Μαρτίου, την εισήγηση της πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ καθώς και την σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα παρακολουθεί τις διαδικασίες και θα προβαίνει σε εισηγήσεις στο ΠΣ. Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από ένα μέλος κάθε παράταξης στο ΠΣ.

Με πλειοψηφία υπερψηφίστηκε και η πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, οι εισηγητές του προϋπολογισμού όλων των παρατάξεων να παρακωλυθούν την εκτέλεση του και τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και να εισηγούνται εκθέσεις προόδου