Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Γράφει ο Γρηγόρης Κλαδούχος

Είναι εποχή συζήτησης Τεχνικών Προγραμμάτων στους Δήμους. Στο δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας όλοι ασχολήθηκαν με αριθμούς.
«Θέλω να σας πω για τις προϋποθέσεις κατανομής των επενδύσεων του δήμου. Το τοπικό τεχνικό πρόγραμμα είναι ένα υποπρόγραμμα του Επιχειρησιακού Σχεδίου, Γ.Π.Σ., ΣΧΟΟΑΠ των δυο πρώην που συγκροτούν τον νέο δήμο. Αμφιβάλλω αν κάποιος, αυτά που προτείνονται σήμερα, ασχολήθηκε να δει, αν είναι συμβατά ή είναι απόρροια των γενικών προγραμματισμών που έχουν γίνει.
Βασική μου αρχή: οι υποδομές και τα έργα που προγραμματίζονται σήμερα πρέπει ν’ αποβλέπουν στην αποκατάσταση ισορροπιών στο έδαφος. Άλλοι μιλούν για πράσινη οικονομία. Αν θέλεις να είσαι συνεπής μ’ αυτό πρέπει να παραδεχθείς ότι πράσινη οικονομία δημιουργούν όσοι παράγουν πράσινο. Κι αυτοί είναι οι αγρότες. Για πράσινο μιλούν και οι εισαγωγείς φωτοβολταϊκών και πολλοί οικολόγοι – ψώνια.
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου είναι μια οργανική, χημική ενότητα, όχι μηχανική. Δεν είναι το σύνολο αυτών που θέτει ο καθένας ή ένα πανέρι που ο καθένας ρίχνει ό,τι θέλει. Στον δήμο μας υπάρχουν τεχνικά έργα ή γίνονται ή πρέπει να γίνουν: εθνικά, περιφερειακά ,τοπικά. Στα περιφερειακά εγώ εντάσσω έναν δακτύλιο γύρω από τη Ζήρεια. Αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε από την περιφέρεια. Τοπικό μεγάλο έργο είναι μια νέα πόλη στην περιοχή Αριστοναυτών, δίπλα στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό. Αυτό θα είναι το νέο ουσιαστικό και συμβολικό στοιχείο κοινής ζωής του δήμου.
Το βλέποντας και κάνοντας ήταν μια ιδεολογία και ο συνηθισμένος τρόπος να σκέφτονται όλοι οι αυτοδιοικητικοί. (Δεν μπορούν να ιεραρχήσουν αφού δεν γνωρίζουν τι έχουν να διοικήσουν.)
Όταν ο σημερινός δήμαρχος ανέλαβε το 2003, είχα πει από το ραδιόφωνο να μην κάνει τίποτα επί ένα εξάμηνο. Να μελετήσει τι παραλαμβάνει και τι πρέπει να κάνει. Να σκεφθεί και τα προγράμματα, τα κλειδιά της ανάπτυξης της περιοχής. Να κάνουμε τα σπουδαιότερα που αποδίδουν περισσότερο. Δηλ. μεγάλη απόδοση με τη σωστή κατανομή των επενδύσεων.
Το 2006 από αυτή τη θέση έλεγα – όταν μιλήσουμε για την ανάπτυξη του δήμου, «το μέλλον μας θα κριθεί από την δυνατότητά μας να αναβαθμίσουμε την ικανότητα σχεδιασμού του δήμου.»
Τον Οκτώβριο πρέπει να γίνει ένα αναπτυξιακό συνέδριο που να έχει τον χαρακτήρα συζήτησης, προεργασία σύνταξης ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος. Επειδή πολλοί μετέχουν στις εκλογές και ξεχνούν τι έχουν πει και τι έχουν γράψει στα προγράμματά τους θυμίζω ότι μ’ αυτή τη πρόταση ξεκινά το πρόγραμμα της Κίνησης Πολιτών του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης του σημερινού δημάρχου. Απ’ αυτή τη συζήτηση πρέπει να προέλθει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και αν υπάρχουν χρήματα να τοποθετούνται στις προτεραιότητες που έχουμε αποφασίσει.
Σας θυμίζω μια κινέζικη παροιμία: ένα ταξίδι ενός εκατ. χλμ. ξεκινά με ένα πρώτο βήμα. Κι εμείς πρέπει να κάνουμε στο δήμο τα πρώτα, σωστά βήματα.»
Αυτά είπα στο δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου. Γιατί κανένας δεν είπε αν προγραμματίζουμε ή συνεχίζουμε έργα που είναι σωστά ιεραρχημένα. Μόνο συζήτηση για χρήματα , που θα τα βρούμε, αν υπάρχει κακοδιαχείριση κ.τ.λ
Ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Σκούρας διαμαρτυρήθηκε γιατί μου δόθηκε ο λόγος σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να είμαι δημοτικός σύμβουλος. Για τους πολύ δημοκράτες και διατελέσαντες στελέχη μιζοκομμάτων επιβάλλεται να συντάξουμε το πολιτικό τους ψυχογράφημα.


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
31.04.2011