Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Χαιρετισμός του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτή Αρκαδίας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου,στο 1ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ειλικρινείς ευχές εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, για την επιτυχία του πρώτου συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στις παρούσες, εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα, οι πολιτικές δυνάμεις καλούμεθα να συνεισφέρουμε με ιδέες, προτάσεις και πολιτικές πρακτικές χρήσιμες στην αντιμετώπιση της κρίσης και τη διαμόρφωση μιας αισιόδοξης προοπτικής για τη χώρα.
Παρά την αύξηση της αμφισβήτησης που δέχονται οι πολιτικοί και τα κόμματα στην εποχή μας, η πολιτική είναι η μόνη διαδικασία η οποία,  - στο δημοκρατικό πολίτευμα - μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών. Ακραίες, αντιδράσεις όπως η βία, η ανυπακοή, η τυφλή αμφισβήτηση, όπως και τα φαινόμενα λαϊκισμού, δημαγωγίας και διαφθοράς, συγκροτούν αδιέξοδα στις σύγχρονες κοινωνίες, πλήττουν την ποιότητα της δημοκρατίας, φθείρουν τους θεσμούς.
Αναμφίβολα, οι ιδεολογικές αρχές, οι πολιτικές θέσεις και οι στρατηγικές προσεγγίσεις στο πολιτικό φάσμα διαφέρουν, ενίοτε σε σημαντικό βαθμό. Αλλά οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίζονται αποτελούν το νόημα της πολιτικής. Η πολιτική γίνεται αισθητή μέσω πράξεων και δράσεων, έργων και αποτελεσμάτων, αρχών και αξιών, αγάπης για την πατρίδα. Απαίτηση των πολιτών, καθήκον για τα πολιτικά κόμματα, ευθύνη για τους πολιτικούς είναι η αλήθεια, είναι το φως στη δημόσια ζωή και τα δημόσια πράγματα.
Μόνον έτσι μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα οι γενικοί κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, εξασφαλίζοντας εν τέλει τη κοινωνική ειρήνη και συνοχή, που πρέπει να διατηρήσουμε ως κορυφαία επιλογή του λαού μας.
Ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι προϋπόθεση για την άσκηση πολιτικής, αλλά και γόνιμος για την περαιτέρω ανάπτυξη της δημοκρατίας.
Και σε αυτό το πεδίο τα στελέχη που συμμετέχουν σήμερα στο συνέδριό σας έχουν επιδείξει στην πολιτική τους πορεία ως σήμερα ιδιαίτερη συνέπεια που συνιστά εγγύηση και για τη στάση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και στο μέλλον. 
Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πράγματι πρωτόγνωρες.
Οι μήνες που πέρασαν έπληξαν σοβαρά τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη ραγδαία αύξηση της φορολογίας και αγνόησε πλήρως την πλευρά της ανάπτυξης της οικονομίας.
Εγκλώβισε έτσι τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του χρέους. Με την ανεργία και τα λουκέτα να αυξάνονται αλματωδώς. 
Η Νέα Δημοκρατία, από την αρχή είχε διατυπώσει την άρνησή της στην κυβερνητική επιλογή.
Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως ξεκαθάρισε και ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δεχθεί συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του. Ούτε θα κάνουμε «συμπράξεις» με όσους υποστήριξαν την πολιτική του Μνημονίου και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Και βέβαια δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε έξω-θεσμικές λύσεις.
Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι η, με όποιο τρόπο, στήριξη σε πολιτικές που καταδικάζουν τη χώρα σε μόνιμη ασφυξία, δεν είναι πράξη ευθύνης απέναντι προς την κοινωνία.
Για εμάς, η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και των δομών του κράτους είναι πρώτη προτεραιότητα. Και σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο το σύνολο των πολιτών και των πολιτικών κομμάτων.
Γιατί θα συμφωνήσετε ότι το κυρίαρχο αίτημα των καιρών είναι να σηκώσουμε το πέπλο της γενικής κατάθλιψης που έχει πέσει πάνω στην κοινωνία. Να δώσουμε προοπτική ανάτασης και ανάταξης. Να προσφέρουμε ελπίδα και αισιοδοξία.  
Αναμφίβολα, οι διαφορές σε θέσεις και απόψεις μεταξύ της ΝΔ και της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μεγάλες. Αλλά δεν είναι λίγα και αυτά τα οποία μας ενώνουν με την ίδια αγωνία.
Κύριε Πρόεδρε,
Το ήθος σας, η πολιτική σας ακεραιότητα, η επιστημονική σας καταξίωση, ο σεβασμός και η αγάπη όλων μας, αποτελούν στέρεες βάσεις για το ξεκίνημα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Η ΝΔ εύχεται επιτυχία στο συνέδριο σας και γόνιμη εποικοδομητική πολιτική πορεία.