Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τσέρνομπιλ: 25 χρόνια μετά, φουντώνει το κίνημα ενάντια σε όλα τα πυρηνικά


Να αναλάβουν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοβουλίες για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων και των πυρηνικών όπλων, είναι το μήνυμα που στέλνουν κόμματα της Αριστεράς και της Οικολογίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ και ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Μιας χώρας με προηγμένη τεχνολογία και πρωτοπόρου στην πολιτική προστασία, η οποία ήρθε να αποδείξει  ότι η εποχή της ακίνδυνης φθηνής ενέργειας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητά να γίνει ειδική συζήτηση στη Βουλή για τα πυρηνικά, τονίζοντας ότι «η εμμονή στη δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν συζητεί την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφός της είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται η συμβολή της χώρας μας και του ελληνικού λαού σε πρωτοβουλίες για την εξάλειψή της πυρηνικής απειλής, η υποστήριξη των προτάσεων για τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή, στη Μεσόγειο. Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα που προαναφέραμε πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων και προτείνουμε μια ειδική συζήτηση, το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η επιστολή του κ. Τσίπρα.

Εξάλλου, ανακοίνωση- έκκληση για την κατάργηση των πυρηνικών εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις που ακολούθησαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της  Φουκουσίμα δείχνουν ότι και τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας δεν επαρκούν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με βαρύτατες συνέπειες». Προσθέτει ότι «οι υπεύθυνοι άνθρωποι στις πέντε ηπείρους πρέπει να απαιτήσουν:
-Καταργείστε την πυρηνική ενέργεια
-Ο  Τομέας της ενέργειας να είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο και να μην παραμείνει ιδιωτικός.
-Απαγορεύονται όλα τα πυρηνικά όπλα.
Ενώνουμε τη φωνή μας, με την πρόσκληση να γίνει η 26 Απρίλη 2011 (25η επέτειος της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ), «Ευρωπαϊκή Αντιπυρηνική Ημέρα». Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεσμεύεται να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την απαλλαγή από την πυρηνική ενέργεια το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε μήνυμά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι για την επέτειο της καταστροφής, τονίζουν ότι «η κληρονομιά του Τσερνομπίλ και η εξελισσόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα μας υποχρεώνουν να δούμε επιτέλους με την απαραίτητη αποφασιστικότητα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον χωρίς πυρηνικά».
Προσθέτουν ότι «στη γειτονιά μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, πρέπει να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, να κλείσουν άμεσα οι παλιότεροι και επικίνδυνοι από τους υφιστάμενους αντιδραστήρες, να τεθούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές και σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, σε όσους συνεχίσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Τώρα που έγινε πια σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά, είναι διπλά επιτακτική η ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά».
Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο ΣΥΝ και η Δημοκρατική Αριστερά.

eklogika.gr