Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Νέα μέτρα 2,3 δισ. γιατί η εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος δεν αρκεί...



Επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ καλείται να αναζητήσει η κυβέρνηση, από την «αστοχία» του ελλείμματος του 2010, το οποίο σύμφωνα με τη Eurostat σκαρφάλωσε στο 10,5% του ΑΕΠ, αντί του προβλεπόμενου 9,6%. Βέβαια εντυπωσιακή ήταν η πτώση του ελλείμματος κατά 5% σχεδόν σε ένα μόνο χρόνο (από 15,4% το 2009 σε 10,5% ένα χρόνο αργότερα), αλλά στο ίδιο χρονικό διάστημα το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ (από 127,1% το 2009).
«Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης σε ένα έτος», σχολιάζει  το υπουργείο Οικονομικών   τα   στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ για το δημόσιο χρέος προαναγγέλλει «μεγαλύτερες προσπάθειες, όπως π.χ. αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δαπάνες σε νοσοκομεία, ΟΚΑ, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ».

Γιατί δηλώνει ικανοποιημένο το υπουργείο Οικονομικών
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2010 που ανακοίνωσε η Eurostat, επισημαίνεται «ότι μέσα από μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που υλοποίησε η Κυβέρνηση, με προεξέχουσα εκείνη της ανεξαρτητοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος. Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία χαρακτηρίζονται πλέον από απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία.
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση για το 2010, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει διαβιβάσει στη Eurostat την 1η ετήσια κοινοποίηση (προσωρινά στοιχεία), όπου αναφέρει ότι το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 διαμορφώνεται στο 10,5% του ΑΕΠ.
 Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα το 2010 είχε το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε. μετά την Ιρλανδία (-32,4%) και κοντά στην Μεγάλη Βρετανία (-10,4%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (-9,2%) και την Πορτογαλία (-9,1%). Είχε δε την μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. το 2010 - κατά 5 μονάδες. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης σε ένα έτος.
Ως προς το δημόσιο χρέος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2010, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (142,8% του ΑΕΠ) με δεύτερη την Ιταλία (119% του ΑΕΠ) ακολουθούμενη από το Βέλγιο (96,8% του ΑΕΠ) και την Ιρλανδία (96,2%).
Η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους:

    α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231.888 εκ. € ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230.173 εκ. €. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1 %.

    β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την οικονομική δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

    γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.

    δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι, όπως στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων, το αποτέλεσμα των ΟΚΑ του 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εισφορών κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.

    ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).

    Από την άλλη πλευρά, βελτίωση παρατηρείται στο ισοζύγιο των επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ (0,35% του ΑΕΠ), καθώς και στην προσαρμογή σε εθνικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων (0,3% του ΑΕΠ).

    Συνεπώς, είναι προφανές ότι η παραπάνω απόκλιση έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθύτερης, από το αναμενόμενο, ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τις πραγματικές δυσκολίες για τη μείωση του ελλείμματος σε περιοχές του Προϋπολογισμού ή της Δημόσιας Διοίκησης όπου χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες, όπως π.χ. αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δαπάνες σε νοσοκομεία, ΟΚΑ, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ.

    Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή τους έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου 2011».

  Η άφιξη των «τροϊκανών»
Η αρνητική αυτή εξέλιξη να πιάσει η κυβέρνηση τους προκαθορισθέντες στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, αναμένεται να επηρεάσει και τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της  επίσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας  στις αρχές Μαΐου, προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας  για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Θερμός αναμένεται και ο Ιούνιος, καθώς: Στις 23-24 Ιουνίου  και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Επίσης, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν και τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να υποδείξουν και τις επόμενες κινήσεις στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο. Επίσης τον Ιούνιο αναμένονται οι αποφάσεις για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, που αφορά ομόλογο της Διασποράς. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι και το Δημόσιο θα ζητεί από τους ομογενείς της Αμερικής 3 δισ. δολάρια.
eklogika.gr