Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ‘’Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώματα’’


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, συνοδευόμενη από κλιμάκιο γυναικών Πανεπιστημιακών και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα, με θέμα: ‘’Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώματα’’.
Ø  Ξεκινώντας από το Λεκανοπέδιο και συγκεκριμένα στην εκδήλωση της Β5 ΝΟΔΕ (8/3), η Κατερίνα Παπακώστα, κατά την ομιλία της εστίασε στα θέματα: της ανισότητας στις αμοιβές ανδρών – γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία (απαγόρευση διακρίσεων ως προς τις αμοιβές, ν. 3896.8.12.2010, άρθρο 4)˙ των αθρόων απολύσεων, λόγω εγκυμοσύνης και μητρότητας, που δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική, διότι ‘’βαφτίζονται’’ ως ‘’οικειοθελείς αποχωρήσεις’’, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι απολύσεις. Επίσης, επικεντρώθηκε στο άρθρο 3 του ν. 3896.8.12.2010, (Αρχή ίσης μεταχείρισης – απαγόρευση διακρίσεων), σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση, λόγω φύλου, σε συσχετισμό ιδίως με την οικογενειακή κατάσταση σε όλους τους τομείς, που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, δυστυχώς, παρά το υπάρχον νομικό καθεστώς, αυτές διέπονται από τη στερεότυπη αντίληψη ότι μόνο η μητέρα φέρει τα οικογενειακά βάρη, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές διακρίσεις κατά των ανδρών, που διεκδικούν γονικούς ρόλους.
Ø  Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων θα είναι ομιλήτρια σε Ημερίδα του Εθνικού Επιμελητηρίου Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα ‘’Ευκαιρίες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από την κρίση’’ (18/3, ως 18.00, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης).
Η Κατερίνα Παπακώστα θα επικεντρωθεί στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και, ιδίως, στην ανεργία, που εκτινάχθηκε στο 13,9% τον Νοέμβριο, ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά της ανεργίας διαμορφώνονται στο 17%, με αποτέλεσμα η βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη με την οποία συζήτησε τα θέματα, να σημειώνει ότι, όσον αφορά στις γυναίκες, δεν υπάρχει επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Επίσης, θα τονίσει πως δεν είναι δυνατόν, στις μέρες μας, να έχουμε δραματική αύξηση των απολύσεων, λόγω εγκυμοσύνης και μητρότητας, που δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική, διότι ‘’βαφτίζονται’’ ως ‘’οικειοθελείς αποχωρήσεις’’, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι απολύσεις!
Η δυσκολία εναρμόνισης της εργασίας με την οικογενειακή ζωή είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για την απασχόληση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των γυναικών. Τα συνεχιζόμενα στερεότυπα των φύλων περιορίζουν τις επιλογές, όσον αφορά τις σπουδές και τη σταδιοδρομία των γυναικών και των ανδρών, με αποτέλεσμα τον έντονο διαχωρισμό ως προς τα δύο φύλα στην αγορά εργασίας.
Η οικονομική επιβράδυνση και η παρούσα οικονομική κρίση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, διότι οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Μία από τις συνέπειες του διαχωρισμού, ως προς το φύλο, στην αγορά εργασίας είναι οι συνεχιζόμενες διαφορές των αμοιβών μεταξύ των φύλων. Λόγω του ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και να διακόπτουν τη σταδιοδρομία τους για οικογενειακούς λόγους, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν αρνητικές συνέπειες, σχετικά με τις αμοιβές, την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και τα αποκτηθέντα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό, η Ε.Ε. έχει ορίσει προτεραιότητες για την ισότητα των δύο φύλων και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα:
v  Προώθηση της ισότητας των φύλων στις εξωτερικές και αναπτυξιακές πολιτικές
v  Εναρμόνιση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής
v  Οικονομική ανεξαρτησία επί ίσοις όροις
v  Ιση εκπροσώπηση στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Επίσης, θα συζητηθεί, το γεγονός ότι η Τρόικα ζήτησε μείωση των δαπανών για την ανεργία κατά 500.000.000 ευρώ, αφού συζητείται να καταβάλλονται εφεξής τα επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια. Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, αν ισχύσει αυτό, θα τονίσει πως τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να ισχύουν μόνο για τα επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα.