Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Γαλλικά αεροσκάφη στις πρώτες αποστολές.

Παρίσι, Γαλλία
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αναγνωριστικές αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επίθεση.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει στη Βεγγάζη και ότι γαλλικά αεροσκάφη ήδη έχουν αναλάβει δράση κατά των λιβυκών δυνάμεων παρεμποδίζοντας τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο κ.Σαρκοζί είπε ακόμη ότι ο Λίβυος ηγέτης αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους αραβικούς λαούς και να εργαστούν από κοινού για να τερματιστεί «η δολοφονική μανία στη Λιβύη».

Γαλλικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage είναι ήδη μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης.

Αργότερα ανέφεραν ότι πετάνε στην περιοχή της Βεγγάζης και θα μπορούσαν να χτυπήσουν άρματα μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων (πιθανόν και αργότερα μέσα στην ημέρα) και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων.

Την ίδια ώρα, αναφέρει το Al Arabiya και ιταλικά αεροσκάφη άρχισαν αναγνωριστικές αποστολές, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει τώρα μόνο υποστήριξη μέσω των βάσεων.

Βρετανικά αεροσκάφη είναι και αυτά έτοιμα στις βάσεις τους για αποστολές, αναφέρουν πληροφορίες.

Συγκέντρωση δυνάμεων


Το Σάββατο άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά οι δυνάμεις των δυτικών χωρών σε προετοιμασία της τελικής επίθεσης. Αμερικανικά αεροσκάφη (F-18, C-17s και ένα C-130) έφτασαν στο Αβιάνο της Ιταλίας ενώ έξι δανικά F-16 στη Σικελία.

Ανοιχτά των ακτών της Λιβύης ήδη πετούν αναγνωριστικά AWACS.

Η Ιταλία έχει διαθέσει επτά αεροπορικές και ναυτικές βάσεις για τις αμερικανικές και τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Έτοιμος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δηλώνει και ο Καναδάς.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, διά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Μ.Καντάφι. Πάντως παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Επιπλέον, η στρατηγικά τοποθετημένη Μάλτα, πλησιέστερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δηλώνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, επιμένοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί η Μάλτα, η Τουρκία, η Γερμανία και η Κίνα να
επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός. Και οι τέσσερις χώρες για διαφορετικούς λόγους αλλά όχι από κοινού δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ενέργειες.

Μάχες στη Βεγγάζη

Την ίδια ώρα από εδάφους, οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται με σφοδρότητα κατά της Βεγγάζης, το τελευταίου προπυργίου των αντικαθεστωτικών, παρά την μονομερή κατάπαυση που είχε κήρυξει αργά την Πέμπτη το καθεστώς.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένα αεροσκάφος καταρρίφθηκε στη Βεγγάζη, αν και ο πιλότος του διασώθηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα το Al Jazeera μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Al Arabiya ότι βομβαρδίζεται η πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη και ότι 20 με 30 άρματα μάχης του Μοαμάρ Καντάφι πλησιάζουν την πόλη.

Newsroom ΔΟΛ