Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Γαλλία: Δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές του 2012, φέρει πρώτη, την Μαρίνα Λε Πεν, δεύτερο τον Ν. Σαρκοζί, και τρίτο, τον σοσιαλιστή υποψήφιο

Γαλλία: Δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές του 2012, φέρει πρώτη, την Μαρίνα Λε Πεν, δεύτερο τον Ν. Σαρκοζί, και τρίτο, τον σοσιαλιστή υποψήφιο


Η Μαρίνα Λε Πεν, η ηγέτης της γαλλικής άκρας δεξιάς, 42 ετών, θα έλθει πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν την άνοιξη του '12, μπροστά και από τον σοσιαλιστή υποψήφιο και από τον νυν πρόεδρο Σαρκοζί, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου 'Harris interactive', που δημοσιεύει σήμερα Κυριακή η παρισινή εφημερίδα "Λε Παριζιέν".
Εσχάτως, πολλαπλασιάζονται οι πολιτικές αναλύσεις στο Παρίσι, ότι του χρόνου με τις προεδρικές εκλογές θα επαναληφθεί το προηγούμενο εκείνων του 2002, όταν δηλαδή πέρασε στον τελικό γύρο ο πατέρας της Μαρίνας λε Πεν, Ζαν-Μαρί κι ηττήθηκε,τότε, από τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ (στο Παρίσι ξεκινά, σύντομα, δίκη με κατηγορούμενο τον Σιράκ, γιά υπόθεση της εποχής της παρισινής δημαρχίας του).
Η Μαρίνα λε Πεν διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία της άκρας δεξιάς στο μέσον του Ιανουαρίου κι αμέσως ρίχθηκε στην προεκλογική της εκστρατεία γιά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Τον περασμένο μήνα, από μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου 'CSA' διαφάνηκε ότι ποσοστό 59% των γάλλων πολιτών δεν επιθυμεί ο Νικολά Σαρκοζί να θέσει του χρόνου υποψηφιότητα γιά την προεδρία της δημοκρατίας.
Παράλληλα προέκυψε ότι, στον πρώτο γύρο αυτών των εκλογών θα προηγηθεί --με ποσοστό 23%-28%-- ο σοσιαλιστής Στρος Καν, εφόσον βέβαια είναι τελικά υποψήφιος. Δηλαδή, θα έπεται ο Σαρκοζί, ενώ τρίτη θα καταταγεί, με 18% των ψήφων, η λε Πεν ( μόνον οι 2 πρώτοι, όμως, περνούν στον τελικό γύρο των εκλογών).
Στην ίδια δημοσκόπηση φάνηκε ότι η λε Πεν μπορεί να περάσει στον τελικό γύρο το '12, εάν δεν είναι τελικά υποψήφιος ο Σαρκοζί και τη Δεξιά αντιπροσωπεύσουν ένας εκ των Ζαν Λουΐ Μπορλό, πρώην υπουργός, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος 'Ενωση Λαϊκού Κινήματος' ή, τέλος, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
Στο σημερινό φύλλο της "Φιγκαρό", ο Φιγιόν δηλώνει, πάντως, ότι δεν υπάρχει καλύτερος υποψήφιος πρόεδρος της γαλλικής Δεξιάς από...τον σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. "Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος" σημειώνει εμφατικά ο πρωθυπουργός Φιγιόν (η Γαλλία είναι προεδρική Δημοκρατία, όπου ο πρόεδρος επιλέγει τον πρωθυπουργό και διατηρεί έναν τομέα αποκλειστικής δράσης κι ευθύνης του, κατά το Σύνταγμα).
Σε μία πρόσφατα δημοσιευθείσα δημοσκόπηση, στον τελικό γύρο των εκλογών, περίπου σε 14 μήνες από σήμερα, ο Στρος Καν, ο σημερινός πρόεδρος του ΔΝΤ, αν θέσει τελικά υποψηφιότητα, θα συντρίψει με 63% των ψήφων τον Σαρκοζί, που θα λάβει μόνον 37% των ψήφων.
"Μακρυά από τον χρόνο των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις πάντοτε ξεγελούν και ξεγελιούνται", σημειώνει στη συνέντευξή του στη "Φιγκαρό" ο πρωθυπουργός Φιγιόν. "Ιδίως, όταν η κυβέρνηση εξαιτίας της διεθνούς και γαλλικής οικονομικής κρίσης έχει δυσχέρειες, αλλ' κι όταν συμβαίνουν, συγχρόνως, επαναστατικές αλλαγές στη νότια ακτή της Μεσογείου ".
Το φθινόπωρο, φέτος, οι Σοσιαλιστές θα επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρό τους.
Η πρώην υποψήφια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, κι ο πρώην γγ του Σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, είναι δυνητικοί υποψήφιοι πρόεδροι σε αυτόν τον χώρο της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Ομως, γιαυτόν τον χώρο πάρα πολλοί προσβλέπουν στον Στρος Καν, που τελευταία δεν απέκλεισε να διεκδικήσει το φθινόπωρο το κομματικό χρίσμα γιά τις εκλογές σε περίπου 14 μήνες, που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο δημοκρατίας της Γαλλίας.

e-typos.com