Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μέρκελ- ΔΝΤ- τρόϊκα, συμφωνούν: Έρχεται νέο «τσουνάμι» σε ιδιωτικό - δημόσιο Τομέα


Τη μείωση των μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της επικουρικής σύνταξης, ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση αποδοχών έως και 40%, αύξηση των ορίων ηλικίας, φέρνουν τα νέα μέτρα που σταδιακά θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως διαβεβαιώσεων και κυβερνητικών διακηρύξεων, κατ'έντολή της τρόϊκας. Διαβάσαμε την αρθρογραφία, τις αναλύσεις και τις συνεντεύξεις του κυριακάτικου τύπου και σας μεταφέρουμε τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα:
Στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στην «Ελευθεροτυπία» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιόδρα ο εκπροσώπους της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αναφέρει σαφώς ότι ότι εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή για την αντιμετώπιση του χρέους και τον δανεισμό της Ελλάδας απαιτείται «η προσαρμογή του κόστους παραγωγής, δηλαδή μέσα από εσωτερική υποτίμηση να προχωρήσουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση της εξωστρέφειάς της ώστε να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά».
Στην ερώτηση εάν η εσωτερική υποτίμηση σημαίνει περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Ρουμελιώτης απαντά:«Η εσωτερική υποτίμηση δεν σημαίνει μόνο μείωση μισθών. Αυτό πρέπει να γίνει έτσι ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις, αλλά χρειάζεται ταυτόχρονα συμπίεση του κόστους παραγωγής που μπορεί να επιτευχθεί και με αύξηση της παραγωγικότητας». Προβλέπει δε ότι «η ανεργία θα αυξάνεται μέχρι το 2012. Στη συνέχεια όμως θα αρχίσει να μειώνεται, ανάλογα και με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που σταδιακά προβλέπεται να φθάσει στο 2,5-3%».
Βέβαια ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου κ. Ρουμελιώτης, μεταξύ πολλών άλλων αποκαλύπτει ότι η συζήτηση που γίνεται στην Ε.Ε. αφορά την επιμήκυνση αποπληρωμής όχι μόνο του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά του συνόλου του ελληνικού χρέους. Επίσης, ότι τα μέτρα του μνημονίου δεν επιβλήθηκαν, αλλά είναι εισηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι οι αυστηροί έλεγχοι θα συνεχιστούν όχι ώς το 2013, αλλά μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, το 2018...
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», παρ΄ ότι οι καθοριστικές - και για το συνταξιοδοτικό- αποφάσεις θα ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο του Μαρτίου, οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα και έναντι του συνταξιοδοτικού της αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους για τις αποφάσεις των Βρυξελλών που θα κρίνουν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. «Εναρμόνιση» των συνταξιοδοτικών συστημάτων σημαίνει ότι η συνταξιοδοτική πολιτική που μέχρι σήμερα καθοριζόταν αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη θα διέπεται από ενιαίες, δεσμευτικές, αρχές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεσμεύσεις που θα ξεπερνούν την ισχύουσα «μέθοδο ανοικτού συντονισμού», η οποία αποδείχτηκε ο προθάλαμος για την εναρμόνιση των συντάξεων.
Σύμφωνα με την «Αυγή» και τον δημοσιογράφο Α. Πετρόπουλο, τριπλή παρέμβαση, σε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστικό, δρομολογούν μέχρι την Ανοιξη κυβέρνηση και τρόικα ενόψει επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή επαναγοράς του δημόσιου χρέους. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει:
-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα . Η τρόικα πιέζει για 12 μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα κατά τα πρότυπα των περικοπών πέρυσι στον δημόσιο, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται να τεθεί πλαφόν στις περικοπές, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο ποσοστό (10% - 15%). "Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας" δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
-Νέα μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα το επόμενο τρίμηνο. Το νέο μισθολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (έχουν χάσει το 35% μέσα σε ένα χρόνο) καθώς ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι για το μισθολόγιο θα διατεθούν τα ποσά που προβλέπονται στο μνημόνιο, δηλαδή 2,7 δισ. λιγότερα από το 2009, στοιχείο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Επίσης προωθείται μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων στην Αυτοδιοίκηση, παρά τις αντίθετες νομοθετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για όσους υπάλληλους στο πλαίσιο του "Καλλικράτη" μετατάσσονται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
-Συνταξιοδότηση και πάνω από τα 67.
-Ατομικές συμβάσεις και συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σε επιχειρήσεις με προσωπικό περισσότερο από 20 - 30 άτομα με μείωση μισθών που μπορεί να φθάνει και το 40%.
-Μείωση σε πρώτη φάση των επικουρικών συντάξεων (20% έως 40%).
-Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, αλλά και της εργασίας σε βάρδιες, όπως και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας ασφάλισης με την ώρα για μερική απασχόληση και όχι για τετράωρο όπως κατ' ελάχιστον ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα τέλος με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τα κορυφαία στελέχη της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα, αναμένεται να ζητήσουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και τον περιορισμό των εργαζομένων στο κράτος τουλάχιστον κατά 10%-15%. Τα νέα αυτά μέτρα θα συζητηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα περιληφθούν στο μνημόνιο Νο4 που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών ως τον Μάιο του 2011.
http://www.eklogika.gr