Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτική εκδήλωση στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με θέμα «Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων- οικιακή κομποστοποίηση»

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Κυριακή 20-02-2011 στο θέατρο Άγγελος Σικελιανός εκδήλωση με θέμα την οικιακή κομποστοποίηση  σαν ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων με ομιλητή τον Δρ. Φίλιππο Κυρκίτσο, Πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Αντώνιος Κλαδούχος αφού καλωσόρισε τον προσκεκλημένο ανέφερε για τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πελοπόννησο που υπάρχουν οι περισσότεροι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (γνωστότεροι και ως Χ.Α.Δ.Α.). Μεταξύ άλλων τόνισε το γεγονός ότι    η κομποστοποίηση από το σπίτι, στοχεύει στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων με μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, γιατί μετατρέπουμε τα φυτικά υλικά (απορρίμματα) σε καλής ποιότητας λίπασμα.
Στη συνέχεια ο καλεσμένος αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς που ισχύει όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών και τους στόχους που πρέπει να πιάσουμε σαν χώρα  τα προσεχή χρόνια. Έδειξε διαφάνειες από Κέντρα Ανακύκλωσης σε διάφορες Γερμανικές πόλεις όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι χωρίς μεγάλο κόστος μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα και στην Ελλάδα αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση από την πολιτεία.
Ανέφερε ότι για την Ελλάδα προκρίνεται η μέθοδος της βιοξήρανσης η οποία υποκρύπτει την καύση των σκουπιδιών, μια μέθοδος ακριβή, ενεργοβόρα, περιβαλλοντικά μη επιτρεπτή η οποία θα επιβαρύνει τελικά  τον πολίτη με μεγάλο κόστος όσον αφορά τα δημοτικά τέλη αφού το κόστος τέτοιων εργοστασίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Τόνισε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση  με συνεχή προγράμματα ευαισθητοποίησης των δημοτών με έμφαση στην ενημέρωση στα σχολεία.
Κομποστοποίηση είναι μια αερόβια, θερμόφιλη διαδικασία αποσύνθεσης οργανικών απορριμμάτων, ενώ το κομπόστ που παράγεται είναι ένα εδαφοβελτιωτικό καλής ποιότητας που χρησιμοποιείται σε κήπους, καλλιέργειες , στην παρασκευή υποστρωμάτων για την καλλιέργεια φυτών, στην αποκατάσταση εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρωμάτων και στην οικολογική διαχείριση ιλύος αστικών λυμμάτων.
Κατόπιν περιέγραψε τους ειδικούς κάδους-κομποστοποιητές που τοποθετούνται στις κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια για μετατροπή σε κομπόστ του 75% περίπου των οργανικών της κουζίνας, όλου του χαρτιού της κουζίνας και των κλαδεμάτων των νοικοκυριών. Παράγουν πολύ καλής ποιότητας κομπόστ και μειώνουν κατά 30-35% τα προς συλλογή απορρίμματα αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος από το πιο δύσκολο τμήμα των απορριμμάτων δηλ. τα οργανικά
Παρουσίασε κατόπιν τα οφέλη των Ο.Τ.Α. από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης  που είναι τα εξής :
  • Μείωση των προς τελική διάθεση απορριμμάτωντου Ο.Τ.Α.
  • Σημαντική μείωση του κόστους συλλογής –μεταφοράς των απορριμμάτων.
  • Πληρωμή μειωμένων εισφορών τελικής διάθεσης απορριμμάτων του Ο.Τ.Α.
  • Ενεργοποίηση και συμμετοχή των δημοτών.
  • Έμπρακτη συμβολή του Ο.Τ.Α. στην πρόληψη και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • Αύξηση του χρόνου ζωής των Χ.Υ.Τ.Α.
Τελειώνοντας ανέφερε ότι η εφαρμογή  ολοκληρωμένων προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης παρουσιάζει πολύ σημαντικά οφέλη σε περιβαλλοντικό-κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Στο τέλος έγιναν τοποθετήσεις & ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους στις οποίες απάντησαν ο Δήμαρχος και ο κ. Κυρκίτσος.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης στο αμέσως προσεχές διάστημα έχει σκοπό να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης διανέμοντας δωρεάν κάδους κομποστοποίησης στους δημότες του αφού προηγηθεί ενημέρωση τόσο των σχολείων όσο και των  δημοτών που θα παραλάβουν τους κάδους, για τη σωστή εφαρμογή της κομποστοποίησης ώστε να μεγιστοποιηθούν τόσο τα οικονομικά οφέλη όσο και τα περιβαλλοντικά.
Πρέπει όλοι να δούμε την οικιακή κομποστοποίηση σαν βασικό παράγοντα της λύσης διαχείρισης των απορριμμάτων αφού πλεονεκτεί έναντι των άλλων γνωστών τεχνολογικών μεθόδων.