Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Φονικός σεισμός 6,3 βαθμών στη Νέα Ζηλανδία

Άγνωστος μέχρι στιγμής είναι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε την Τρίτη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, την Κρίσττσερτς, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν καταρρεύσει κτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «πολλά θύματα», ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι στα ερείπια, αλλά και παγιδευμένοι σε κτήρια όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη με το στρατό και τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν τους πολλούς εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η καταστροφή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή του σεισμού των 7,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι, αλλά και θύματα σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή πιάσει φωτιά.
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου Pyne Gould Guinness. Επίσης ο Καθεδρικός ναός το σύμβολο της περιοχής έχει σχεδόν καταστραφεί.
Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα ότι σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η παροχή ρεύματος έχουν διακοπεί, ενώ υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρων και χρησιμοποιούνται ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν.
Το τοπικό κανάλι μεταδίδει εικόνες χάους και ανθρώπους να ανασύρονται μέσα από συντρίμμια στο κέντρο της πόλης, αλλά δεν διασαφηνίστηκε αν υπάρχουν νεκροί ανάμεσά τους. Σύμφωνα πάντως με τις αστυνομικές αρχές, η δόνηση προκάλεσε πολλές απώλειες, καθώς συνέβη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.
Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το βάθος κείτεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Η πόλη της Κρίσττσερτς είχε χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο και μόλις πριν από πέντε μήνες, με δόνηση έντασης 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά τα έργα αποκατάστασης των ζημιών παρεμποδίστηκαν σημαντικά από μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.Σημειώνεται ότι στη Νέα Ζηλανδία καταγράφονται περισσότεροι από 14.000 σεισμοί το χρόνο από τους οποίους περίπου 20 ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Κράιστσερτς
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για πολλούς νεκρούς από το σεισμό που έπληξε σήμερα την πόλη Κράϊστσερτς. Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή από το σεισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι, ο οποίος προέβλεψε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί..
«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες για έναν αριθμό θυμάτων, αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Μπιλ Ινγκλις.
Ο δήμαρχος της πόλης κήρυξε το Κράιστσερτς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ομάδα έρευνας και διάσωσης από την Αυστραλία
Η Αυστραλία έστειλε σήμερα μία ομάδα έρευνας και διάσωσης στο Κράιστσερτς για να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών της Νέας Ζηλανδίας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Νέα Ζηλανδία. «Ενδέχεται να χρειαστούν πολλές έρευνες κάτω από τα συντρίμμια», είπε η Γκίλαρντ προσθέτοντας ότι οι αρχές του Κράιστσερτς κάνουν λόγο για «πολλά θύματα».
Η ίδια είπε ότι οι εικόνες που έρχονται από το Κράιστσερτς είναι «πραγματικά σοκαριστικές».
«Άνθρωποι να περπατούν στους δρόμους με αίμα να τρέχει από το κεφάλι και το πρόσωπό τους. Εικόνες από κτίρια που έχουν μείνει συντρίμμια», είπε η Γκίλαρντ. Ο συντονιστής της πολιτικής ασφαλείας προειδοποιεί για ισχυρούς μετασεισμούς. Η αστυνομία ανέφερε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων, ότι αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κτίρια κατέρρευσαν και έπεσαν επάνω στα λεωφορεία που τους μετέφεραν

ΑΠΕ-ΜΠΕ