Εγκύκλιος με την ποία καλούνται όλοι οι φορείς του Δημοσίου να µην προβούν σε διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού μέχρι να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων στην κάλυψη αναγκών, καθώς και των θέσεων που θα εγκριθούν τελικώς ανά φορέα και υπηρεσία, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Στον κανόνα υπάγονται και οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τομέα υγείας αλλά και οι διορισμοί που επιτάσσονται από ειδικές διαδικασίες (π.χ. δικαστικές αποφάσεις). Ορίζεται επίσης ότι «παγώνουν» όλες οι προσλήψεις όλων των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με οριστικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φορείς οφείλουν «να µην προβούν στην έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων διορισμού/πρόσληψης προσωπικού καθώς επίσης και οποιασδήποτε άλλης απόφασης διορισμού προσωπικού (μονίμου και αορίστου χρόνου) βάσει ειδικών διατάξεων, πριν εκδοθούν οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Οικονομικών».
Να σημειωθεί ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα για 16.000 περίπου θέσεις μόνιμου προσωπικού, εκ των οποίων θα ικανοποιηθεί η κάλυψη µόνο 10.600 θέσεων, σύμφωνα µε τον κανόνα «ένα προς πέντε».
«Κρατικός υπάλληλος»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου», που ουσιαστικά θα σπάει τον δεσμό που «ταυτίζει» τον υπάλληλο με το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα ανά πενταετία στον κρατικό υπάλληλο να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες- σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού, καταθέτοντας αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων που θα δημοσιεύονται για όλο το Δημόσιο. Αντίστοιχα με την άρση των οικονομικών ανισοτήτων και τη θέσπιση ενιαίου βαθμολογίου, θα μπορούν να γίνονται εσωτερικές προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, ακόμα και προϊσταμένων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι που κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα από όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ήδη η ποιοτική απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από ομάδες καταγραφής, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ώστε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η καταγραφή που θα περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις των οργανισμών, το υπάρχον προσωπικό και τις πραγματικές ανάγκες σε υπαλλήλους, αλλά και τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις σε βάθος τριετίας. Στο τέλος του χρόνου, το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε αντίστοιχες θέσεις άλλων υπουργείων ή οργανισμών, όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού. Οι μετακινήσεις αρχικά θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και κατόπιν υποχρεωτικό, ενώ θα πραγματοποιηθούν εντός των γεωγραφικών ορίων των πόλεων ή των νομών που απασχολούνται οι εργαζόμενοι για να μη διαταραχτεί η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.
Ωστόσο, η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται όμως να οδηγήσει σε αποχώρηση χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, διαθέτουν πλούσια εμπειρία και απασχολούνται σε νευραλγικούς τομείς και κυρίως τους εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι μισθολογικά σήμερα λαμβάνουν επιδόματα έως πάνω από 1.000, έναντι των συναδέλφων τους σε άλλα υπουργεία. Η αναμενόμενη μείωση των μισθών κατά 20-40% σε 40.000 περίπου υψηλόμισθα στελέχη της διοίκησης, αναμένεται να οδηγήσει σε ομαδικές παραιτήσεις για συνταξιοδότηση. Εκτιμάται ότι κατά τα επόμενα δύο χρόνια θα αποχωρήσουν περίπου 100.000 έμπειροι υπάλληλοι, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών.
Εάν δε, καθυστερήσουν και άλλο οι προσλήψεις των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και άλλων διαγωνισμών, θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε δύσκολα αντικείμενα, πριν από την αποχώρηση των εν αναμονή συνταξιούχων...
(Πηγή: nooz.gr, in.gr)