Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κυβερνητική σύγχυση και προκλητικότητα στο πρόβλημα των αθρόων εισαγωγών λεμονιών

«

Ψεύτες, ανίκανοι, αδιάφοροι ή όλα μαζί;»

Απροστάτευτοι, παραγωγοί και καταναλωτές

Στο έλεος της κυβερνητικής ανικανότητας και της πολιτικής «Βαβέλ» που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση, είναι αφημένοι παραγωγοί λεμονιών και καταναλωτές. Ενόσω οι καρποί των λεμονόδενδρων παραμένουν άκοποι στα δένδρα, η Ελλάδα συνεχίζει την απαράδεκτη και ασύμφορη αθρόα εισαγωγή λεμονιών κατώτερης ποιότητας από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να πλήττεται το εισόδημα των ντόπιων παραγωγών, αλλά και το προϊόν να φθάνει με υπεραυξημένη τιμή στα ράφια.
Στις 13 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος, απάντησε σε Ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Ι. Νικολόπουλου, ότι η παραγωγή των λεμονιών έχει μειωθεί από τον μεγάλο παγετό του 2004 που έπληξε της περιοχές που συγκεντρώνουν το 66% του συνόλου παραγωγής λεμονιών σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η Αχαΐα.
«Η εθνική παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της χώρας μας και οι εισαγωγές γίνονται για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών. Οι παραγωγοί πρέπει να δραστηριοποιηθούν μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών υλοποιώντας δράσεις οι οποίες ενισχύονται μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός.
«Αίσχος! Ένα είναι το συμπέρασμα αυτού που λέει ο κ. Κουτσούκος. Ότι δηλαδή, οι παραγωγοί να κόψουν το λαιμό τους και να αναζητήσουν μόνοι τους λύση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η απάντηση του Υφυπουργού σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ασχοληθεί. Κάθε άλλο, θα επιτρέψει την αθρόα εισαγωγή, σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε κωμική και προκλητική την απάντηση του κ. Κουτσούκου ότι το Υπουργείο, πραγματοποιεί ελέγχους στα φορτία νωπών οπωροκηπευτικών που εισάγονται και εξάγονται, καθώς και σε όσα διακινούνται στο εσωτερικό της Ε.Ε.
«Οι έλεγχοι διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης/Γεωργίας και εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις εμπορικές προδιαγραφές ποιότητας, μεταξύ αυτών και την υποχρεωτική αναγραφή στη σήμανση της χώρας προέλευσης των εισαγόμενων προϊόντων. Στα σημεία εισαγωγής από Τρίτες χώρες οι έλεγχοι γίνονται στο 100% των εισαγόμενων φορτίων για τη διασφάλιση της ποιότητας των εισαγόμενων λεμονιών.
Οι χώρες είναι κυρίως η Αργεντινή, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η Ιταλία, η Ουρουγουάη κ.ά. Μέσω Ιταλίας διακινούνται και άλλα φορτία λεμονιών τα οποία είτε είναι καταγωγής Ιταλίας, είτε Τρίτων χωρών και επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις όπου δεν τηρούνται οι όροι», απαντούσε ο κ. Κουτσούκος.
«Να γελά ή να κλαίει κανείς; Μάλλον και τα δύο. Αυτά τα περί ελέγχων, συνιστούν κλαυσίγελο όταν το ελληνικό προϊόν σαπίζει στις αποθήκες και ο καταναλωτής πληρώνει χρυσό το λεμόνι… Τουρκίας! Η τιμή πώλησης στον καταναλωτή είναι δυσανάλογη της τιμής αγοράς από τον Έλληνα παραγωγό: Ενώ η τιμή αγοράς είναι 25 λεπτά, στο ράφι του οπωροπώλη και τα σούπερ μάρκετ, τα λεμόνια πωλούνται τουλάχιστον ένα ευρώ το κιλό, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι οργιάζουν οι μεσάζοντες στην αλυσίδα της αγοράς, εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών»», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος ερωτούσε τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση και πότε για την συγκράτηση των τιμών στην αλυσίδα της αγοράς, ώστε και οι παραγωγοί να ωφελούνται και οι καταναλωτές».

«Επικίνδυνη ασυνεννοησία, προκλητική αδιαφορία»…

Ο κ. Νικολόπουλος, δήλωσε κατάπληκτος με αφορμή την απάντηση, στην ίδια Ερώτηση, που είχε λάβει στις 22 Δεκεμβρίου από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ντίνο Ρόβλια, εντελώς αντίθετη με εκείνη του συναδέλφου του, υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος παραδεχόταν το γεγονός της αθρόας εισαγωγής και μιλούσε για ανεπάρκεια στην αγορά!
«Αυτή την εποχή διακινούνται λεμόνια εγχώριας παραγωγής και λίγες ποσότητες προέλευσης Τουρκίας, σύμφωνα με ελέγχους της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς και δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στην αγορά», απάντησε ο κ. Ρόβλιας…
«Μιλάμε για κατάντημα πολιτικής! Άλλα λέει ο ένας άλλα λέει ο άλλος! Και οι δύο υφυπουργοί όμως, συμφωνούν στο εξής: Ότι δηλαδή, η Κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα ή αλλιώς, ποιος νοιάζεται… Διότι είναι εξίσου προκλητική η απάντηση του κ. Ρόβλια στο ερώτημά μου, πώς διαφοροποιείται το ντόπιο από το εισαγόμενο προϊόν  με σκοπό την προστασία του καταναλωτή, ότι ισχύει ο… αγορανομικός κώδικας σχετικά με την αναγραφή της προέλευσης στα τιμολόγια πώλησης, την πινακίδα πώλησης και με την ανακριβή δήλωση προς τον κοινό και τις αρχές, της προέλευσης του είδους. Αλλά αν αυτό δεν το βρίσκει αρκετά προκλητικό κανείς, ίσως εξοργιστεί με την απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, ότι «ο ανταγωνισμός υπαγορεύει στον καταναλωτή την ανάγκη όπως για την προστασία του και διασφάλιση των οικονομικών του συμφερόντων ερευνά την αγορά για επιλογή των προϊόντων της αρεσκείας του και στις συμφέρουσες γι’ αυτόν τιμές». Να πάμε να πνιγούμε μας απαντά και ο κ. Ρόβλιας. Αυτό λέει!».

olympia.gr