ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς κάνει έναν κύκλο επαφών με πρέσβεις της Ε.Ε. Προχθές είδε τον Ολλανδό πρέσβη, σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον Γερμανό.
Την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που γίνεται στο Ελσίνκι, με θέμα «Οικονομική διακυβέρνηση» και θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα γίνει στις 7:30 τοπική ώρα. Ο Πρόεδρος θα αναχωρήσει στο Ελσίνκι από την προηγούμενη ημέρα. Αυτά, για να έχετε μία εικόνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες, που έγινε προχθές, θα μας πείτε κάτι;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών. Ήταν μια συζήτηση που είχαν με τον Πρόεδρο. Έγινε ένας διάλογος. Δεν ήταν κάποια ομιλία. Μίλησαν, σχεδόν, όλοι οι επιχειρηματίες. Αναφέρθηκαν στα προβλήματά που αντιμετωπίζει η Αγορά. Τους απαντήσαμε σε σχέση με πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Και για το θέμα της ρευστότητας και για το θέμα της συστηματικής καταβολής του ΦΠΑ και για το θέμα συμψηφισμού των χρεών. Έχουμε κάνει σχετικές δηλώσεις και περιμένουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί, να δούμε αν είναι λειτουργικό. Τέθηκαν και συγκεκριμένα επιμέρους θέματα. Ας πούμε για ένα θέμα αδειών σε κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μετείχαν οι αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα της Οικονομίας: ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Μηταράκης, ο κ. Βρούτσης, καθώς και ο Σύμβουλος του Προέδρου, ο καθηγητής ο κ. Μουρμούρας.
Αυτό που τους ζητήσαμε είναι να μας δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση και για να δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε κάποια από αυτά τα θέματα σ’ αυτό που λέμε «Ζάππειο 2», στο επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο δουλεύει, ήδη, η ομάδα εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήσατε για οικονομικά θέματα την άποψη του κ. Δούκα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν ήταν μόνο ο κ. Δούκας. Ήταν εκπρόσωποι ολόκληρων κλάδων. Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους συγκεκριμένων κλάδων που ήταν παρόντες να μας δώσουν τις προτάσεις τους για προβλήματα της αγοράς. Προτάσεις θέλουμε. Ποιος, άλλωστε, ξέρει καλύτερα τα προβλήματα του κάθε κλάδου από τους ίδιους επιχειρηματίες που βρίσκονται εκεί και εργάζονται;
Θέλω να κάνω μια δήλωση για τη χθεσινή συγκέντρωση:
Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση. Αποτέλεσμα απόγνωσης ενός κόσμου που δεν βλέπει ελπίδα και πρόοδο ανάπτυξης. Αλλά και ενός κόσμου που αποστρέφεται ακραίες και ανεύθυνες αντιδράσεις, όπως εκείνες που προτάθηκαν από τον κ. Αλαβάνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξαν και επεισόδια. Θα τοποθετηθείτε;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για τα επεισόδια επαναλαμβάνω ότι τα καταδικάζουμε, όπως κι αν εκδηλώνονται, απ’ όποιον κι αν εκδηλώνονται, όποια πρόφαση κι αν χρησιμοποιούν. Είναι αυτό που έχω πει. Και ισχύει στο ακέραιο.
Θέλω να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα, με αφορμή τώρα την πρόταση που παρουσίασε η ΔΑΠ στην πρόσφατη εκδήλωση. Και, μάλιστα, σας έχω φέρει στοιχεία, όπως ένα έντυπο που έχει εκδοθεί και είναι αρκετά κατατοπιστικό.
Πριν από λίγες ημέρες, η ΔΑΠ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη και ριζοσπαστική πρόταση για την Παιδεία. Ήταν εκεί ο Πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε μια ουσιαστική εισήγηση για το θέμα. Τι έμαθαν γι’ αυτό οι πολίτες, οι οικογενειάρχες, τα νέα παιδιά; Σχεδόν τίποτε. Εκτός από ορισμένες ελάχιστες εφημερίδες, κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν αναφέρθηκε στην ουσία. Κάποια Μέσα δεν είδαν τίποτε άλλο παρά μόνο ότι ο Πρόεδρος μίλησε σε μια κάποια εκδήλωση. Τίποτε άλλο.
Το ίδιο έγινε με τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά το σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Το ίδιο έγινε στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση.
Το ίδιο συνέβη και με το νομοσχέδιο για την Υγεία.
Το ίδιο και για την πρόταση αξιοποίησης -αυτή την περιβόητη ιστορία των 50 δισ.- της δημόσιας περιουσίας.
Από την άλλη πλευρά, βλέπετε ότι θέματα, γεγονότα, επεισόδια που θίγουν την κυβέρνηση εξαφανίζονται από τα δελτία ειδήσεων!
Καίριας σημασίας δηλώσεις των στελεχών μας χάνονται!
Ακόμη και παρεμβάσεις του Προέδρου, είτε δεν προβάλλονται καθόλου, είτε προβάλλονται τελευταίες στη σειρά, είτε προβάλλονται τόσο «κουτσουρεμένες», που κανένας δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς είπε, ποιο μήνυμα ήθελε να στείλει!
Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω. Το ξέρετε πολύ καλά. Δεν λέω κάτι καινούριο. Ξέρετε, άλλωστε, ότι πρόσφατα καταγγείλαμε τους υπεύθυνους της ΕΡΤ, τους πολιτικούς προϊσταμένους της. Όπως ξέρετε, αναφορά για το θέμα αυτό έχω κάνει δημόσια και σε πρόσφατη εμφάνισή μου σε ιδιωτικό κανάλι. Το συμπέρασμα, νομίζω, ότι πλέον είναι κοινό: Ο κόσμος βλέπει, ακούει, καταλαβαίνει τι γίνεται.
Η μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης είναι κραυγαλέα. «Βγάζει μάτι».
Η αδικία σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας είναι προκλητική.
Το φαινόμενο ενός βολικού για την κυβέρνηση και εχθρικού για τη Ν.Δ. μιντιακού περιβάλλοντος είναι κοινά αντιληπτό, το αντιλαμβάνονται όλοι. Για να μην υπάρχουν, όμως, αμφιβολίες σε κανένα, θα επανέλθω –θα είμαι έτοιμος την ερχόμενη Δευτέρα– με συγκεκριμένα στοιχεία. Θέλω να σας πω ότι όλα αυτά δεν είναι απλώς λόγια. Θα το δείτε και σε νούμερα αποτυπωμένα. Θα είμαι σε θέση τη Δευτέρα να σας δώσω αναλυτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι όλα όσα καταγγέλλουμε δεν είναι σχήματα λόγου και λέξεις του αέρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μιλάω για το μιντιακό περιβάλλον. Δεν μιλάω μόνο για την ΕΡΤ. Είναι σαφές αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αναφερθείτε ονομαστικά, δηλαδή, αυτό το κανάλι, αυτός ο δημοσιογράφος…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τα στοιχεία τα οποία έχω, θα σας δοθούν αναλυτικά. Κάντε υπομονή μέχρι τη Δευτέρα, που θα είμαι σε θέση να σας πω συγκεκριμένα πράγματα: Κανάλια, χρόνους, τα πάντα.
Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα και αφορά στη Ναυτιλία. Σας θυμίζω, το γνωρίζετε πολύ καλά, ότι -πριν από λίγες μέρες- είχε κάνει μια επαφή ο Πρόεδρος με κάποιους φορείς της αγοράς, με τραπεζίτες και άλλους. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και οι εφοπλιστές. Εδώ βγήκαν σήμερα κάποια στοιχεία για το 2010, από τα οποία προκύπτει ότι ελληνικά πλοία κατέβασαν την ελληνική σημαία. Εδώ, λοιπόν, τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν είναι ανησυχητικά. Το 2010 μειώθηκε κατά 16 ο αριθμός των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία, παρά την κατά 44% αύξηση της αγοράς καραβιών από ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες.
Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και πολλούς μήνες, έχει επισημάνει την τεράστια ζημία που προκαλεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στη Ναυτιλία. Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που:
Διέλυσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, για να αναγκαστεί να το επαναφέρει εκ νέου, με νέα ονομασία, και κουτσουρεμένες αρμοδιότητες.
Ανέτρεψε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να φεύγουν οι ελληνικές σημαίες από τα πλοία της Ποντοπόρου Ναυτιλίας.
Απαξιώνει το Λιμενικό Σώμα και το αποξενώνει από τον χώρο της Ναυτιλίας, καθώς το περιορίζει σε καθήκοντα ακτοφυλακής.
Προκάλεσε αλαλούμ σε ό,τι αφορά στον επιχειρησιακό έλεγχο του Θαλάμου Επιχειρήσεων.
Δεν έχει κανένα σχέδιο στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία, ειδικά στους νέους, βρίσκεται ψηλά.
Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό ότι η Ποντοπόρος Ναυτιλία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας με καλές αμοιβές, σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την ανεργία.
Η Ναυτιλία καλύπτει σήμερα το 6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα ελληνικής ιδιοκτησίας πλοία (που ανέρχονται περίπου σε 3.000, με συνολική χωρητικότητα 180 εκατομμύρια τόνους), αντιπροσωπεύουν το 40% της κοινοτικής χωρητικότητας και το 15% της παγκόσμιας.
Καλούμε την Κυβέρνηση Παπανδρέου να σταματήσει τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και να οδηγήσει την Ελληνική Ναυτιλία σε ασφαλή νερά, πριν να είναι πολύ αργά…
Το λέω με αφορμή μια είδηση που δεν είναι να περάσει μονόστηλο, γιατί εδώ υπάρχει ουρά πίσω από αυτή την ιστορία…
Έχω αναφερθεί και πρόσφατα στο αλαλούμ που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Το ίδιο βλέπουμε και σε σχέση με τα γεγονότα στη Λιβύη. Πληροφορούμαστε ότι νωρίτερα πέταξαν για την Λιβύη τρία C130, προκειμένου να παραλάβουν Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό, ενώ ήδη βρίσκονται εκεί και δυο ελληνικά πλοία. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και οι συμπατριώτες μας να επιστρέψουν ασφαλείς στην πατρίδα μας.
Όμως, το σήριαλ «Αλαλούμ» της κυβέρνησης Παπανδρέου συνεχίστηκε: Τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα, άλλες χώρες προχώρησαν σε εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου απεγκλωβισμού των υπηκόων τους. Αναφέρομαι στη Βουλγαρία, η οποία έστειλε, την περασμένη Τρίτη, κυβερνητικό αεροσκάφος για να μεταφέρει με ασφάλεια υπηκόους της από τη Λιβύη. Το ίδιο έκανε και η Τουρκία από την περασμένη Τρίτη, με την αποστολή πολεμικών μεταγωγικών αεροσκαφών. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε ως θεατής τους Έλληνες που βρίσκονται στη Λιβύη να απευθύνουν από τηλεοράσεως εκκλήσεις για διάσωση.
Θυμίζω ότι, μέχρι σήμερα το πρωί, ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν, σε απ’ ευθείας σύνδεση, εκκλήσεις συμπατριωτών μας που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη.
Αυτή τη φορά, το νέο επεισόδιο -το αλαλούμ εννοώ- αφορούσε τις ενέργειες της χώρας μας για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων. Οι συναρμόδιοι υπουργοί έφτασαν στο σημείο με ανακοινώσεις και διαρροές –την προσφιλή τακτική επικοινωνίας της κυβέρνησης- να προσπαθούν να καρπωθούν επικοινωνιακά ένα θέμα που απαιτεί υπευθυνότητα και λεπτούς χειρισμούς.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής ενημέρωνε ότι έχουν ήδη αποπλεύσει για τη Λιβύη δύο ελληνικά πλοία, ενώ έπονται και άλλα για να μεταφέρουν στην Κρήτη, εκτός από πολίτες της Ε.Ε., και περίπου 15.000 Κινέζους που μένουν στη Λιβύη και επιθυμούν να αναχωρήσουν αεροπορικώς από το Ηράκλειο για το Πεκίνο.
Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Γ. Διαμαντίδης, με δική του ανακοίνωση γνωστοποιούσε ότι, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών, αποστέλλονται 4 πλοία για τη μεταφορά των αποκλεισμένων στη Λιβύη.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλος, μέσα σε όλα αυτά, εμφανίζονταν ενοχλημένος, επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ζήτησε τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού για τον απεγκλωβισμό των συμπατριωτών μας.
Η έλλειψη συνεννόησης και σοβαρότητας σε όλο της το μεγαλείο! Για ένα ακόμη σπουδαίο, κορυφαίο θέμα, στο οποίο μάλιστα κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.
Και κάτι τελευταίο και κλείνω με αυτό: Δεν ζητάμε να πάει ο κ. Παπανδρέου στη Λιβύη, όπως δεν πήγε και στην Αίγυπτο, την οποία να σας θυμίσω επισκέφτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Κάμερον. Αλλά, τουλάχιστον, δήλωση θα υπάρξει για τα γεγονότα στη Λιβύη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες το πρωί συνέβη το εξής, προφανώς δεν σας έχει ενημερώσει κανείς. Πήγαν να επιβιβάσουν Έλληνες σε ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε τι αεροπλάνο; Όχι ελληνικό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, δεν το ξέρω αυτό. Εκεί, λοιπόν, την ώρα που πήγαν να μπούνε μέσα, τους ενημέρωσε ο υπεύθυνος του αεροδρομίου της Τρίπολης ότι δεν φεύγει το αεροπλάνο, γιατί είναι κλειστό το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κλειστό; Λόγω της απεργίας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι άνθρωποι έμειναν εκεί …
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο. Δεν το γνωρίζω, τώρα το ακούω. Εφόσον, όμως, ισχύει -και δεν αμφισβητώ αυτό το οποίο μου λέτε- θα έπρεπε να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα στις εκεί προξενικές Αρχές και στην ελληνική κυβέρνηση. Συνεπώς, ποιος συντονίζει όλη αυτή την επιχείρηση για να συνεννοηθεί με το «Ελ. Βενιζέλος»; Φαντάζομαι ότι ακόμη και οι απεργοί δεν θα είχαν αντίρρηση να εξυπηρετήσουν τη συγκεκριμένη πτήση και να δοθεί άδεια να προσγειωθεί το αεροπλάνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέραν αυτού, υπάρχει και προσωπικό ασφαλείας.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πέραν αυτού, σας λέω: Ποιος θα αρνιόταν αυτή την εξυπηρέτηση; Κανένας. Δηλαδή, προς Θεού!
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε ένα άλλο ζήτημα: Φαντάζομαι θα γνωρίζετε μια επιστολή, την οποία έστειλε ο υπουργός Άμυνας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή μια δήλωση, που έκανε ο αρμόδιος Τομεάρχης, ο κ. Μ. Τζίμας, για το θέμα των επικείμενων κρίσεων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έχει δοθεί στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή. Δηλαδή, η επιστολή που εστάλη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά, δόθηκε στη δημοσιότητα, σχεδόν, ταυτόχρονα.
Κάποιοι είπαν πως είναι, ίσως, μια νέου τύπου επικοινωνία του Υπουργού με την κοινή γνώμη, αφού σχεδόν την ίδια ώρα διένειμε την επιστολή στα Μέσα Ενημέρωσης.
Κάποιοι είπαν πως είναι αρχηγικού τύπου εμφάνιση.
Δεν θα μπω σ’ αυτά.
Θα μείνω στη ουσία και θα πω μόνο ένα: Ο κ. Βενιζέλος δείχνει να αγνοεί τις πρακτικές ΠΑΣΟΚ κατά τις κρίσεις της ηγεσίας και των αξιωματικών των Ενόπλων μας Δυνάμεων:
Πρακτικές που επαναλήφθηκαν και το 2010, με τις κομματικές επαναφορές αποστράτων και τις αποστρατείες ικανότατων στελεχών.
Πρακτικές που δεν αποδίδονται στη στρατιωτική, αλλά στην πολιτική ηγεσία.
Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την αγωνία και την απαίτηση των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων για αξιοκρατία και αντικειμενικότητα.
Σ’ αυτές τις αρχές πιστεύει και αυτές υπηρετεί. Τα άλλα αποτελούν επικοινωνιακά τεχνάσματα, που αδικούν ακόμη και τους εμπνευστές τους.
Όσο για την ουσία του θέματος, οψόμεθα. Περιμένουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την καταγγελία για το μιντιακό περιβάλλον, κ. Εκπρόσωπε: Δεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο καταγράφει και την πολυφωνία…;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επειδή τη Δευτέρα θα επανέλθω με συγκεκριμένα στοιχεία, να το κουβεντιάσουμε τότε. Δεν αρνούμαι να απαντήσω σε καμία ερώτηση, αλλά θα παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτό. Και με βάση τα στοιχεία που θα φέρω τη Δευτέρα, τα οποία είναι συγκεκριμένα, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, να κουβεντιάσουμε αναλυτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς ήθελα να ρωτήσω, κ. Εκπρόσωπε, αν έχετε έρθει σε επαφή με το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τα στοιχεία αυτά είναι από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Επειδή, όμως, αφορούν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θέλουμε να τα μελετήσουμε καλύτερα. Δεν θέλουμε να κάνουμε μια απλή ανάγνωση των στοιχείων και να σας δώσω 10 πίνακες από τους οποίους θα χαθούν σημαντικά στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα ως προς αυτό; Αυτό που διαπιστώνετε, δηλαδή, το εχθρικό μιντιακό περιβάλλον είναι σημερινό γεγονός ή μήπως είναι ένα γεγονός που το παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα αποφασίσατε να αντιδράσετε απέναντι σε αυτό; Έχει αλλάξει η στάση των Μέσων Ενημέρωσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχω πάρει κάποια στοιχεία, τα οποία επεξεργαζόμαστε, τα οποία αφορούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπομονή, τη Δευτέρα θα σας τα πω αναλυτικά όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση: Γιατί έρχεστε σήμερα και μας λέτε αυτά και δεν έρχεστε τη Δευτέρα κατευθείαν με τα στοιχεία; Δηλαδή, μιλάτε γενικά για ένα μιντιακό περιβάλλον, βάζετε όλους μέσα και τη Δευτέρα θα φέρετε τα στοιχεία;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τη Δευτέρα θα είναι αναλυτικά τα στοιχεία και θα αφορούν τους πάντες. Έκρινα σκόπιμο να σας ενημερώσω από τώρα, γιατί το θέμα το θεωρώ σοβαρό. Θέλω να το γνωρίζετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστή η θέση σας, όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών. Γνωρίζω αυτά που έχετε πει, ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης κ.λ.π. Εγώ θέλω την εκτίμησή σας, αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση, πλέον, με όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο έχετε καταγγείλει εσείς, ότι στήνεται, σκέφτεται σοβαρά τις εκλογές.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές –όπως έχει πει και ο Πρόεδρος του κόμματος, ο Αντ. Σαμαράς- μόνοι τους τα διαρρέουν, μόνοι τους τα διαψεύδουν και μόνοι τους τα επαναφέρουν.
Είναι πάγια τακτική τους να παίζουν με τους θεσμούς και να εκβιάζουν. Εκβιάζουν άλλοτε την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, και άλλοτε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, την ίδια τη χώρα. Σας θυμίζω τον εκβιασμό που επιχείρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σας θυμίζω ότι εκλογές ζητούσαν το 2007, αλλά και αμέσως μετά.
Σας θυμίζω και τον εκβιασμό ολόκληρης της χώρας που επιχείρησαν το 2009, διακηρύσσοντας πως δεν θα ψηφίσουν τον Κάρολο Παπούλια, θα προκαλέσουν εκλογές και μετά θα τον ψηφίσουν.
Θέλω να κάνω και μια παρατήρηση εδώ:
Ενώ οι ίδιοι εκβίαζαν με εκλογές, ενώ οι ίδιοι ετοιμάζονταν να προκαλέσουν εκλογές, ενώ οι ίδιοι οδηγούσαν τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, τι ισχυρίζονταν μετά;
Ότι, προκηρύσσοντας εκλογές, ο Καραμανλής θέλησε να αποδράσει. Αυτό δεν έλεγαν;
Και ρωτώ: Εάν οι ίδιοι τα λένε αυτά για τους άλλους, τι θα πουν όταν προκαλέσουν οι ίδιοι πρόωρες εκλογές;
Και μάλιστα τη στιγμή που έχουν ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή;
Και μάλιστα τη στιγμή που κανένας δεν τους εκβιάζει, όπως έκαναν εκείνοι;
Ένα είναι βέβαιο:
Ένας λόγος θα υπάρχει.
Ότι εγκλωβίστηκαν στα αδιέξοδα της πολιτικής.
Ότι απέτυχαν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Ότι θέλουν να αποδράσουν.
Λοιπόν:
Όποτε θέλουν εκλογές, μπορούν να τις κάνουν.
Για μας -εάν και όποτε τις αποφασίσουν- είναι καλοδεχούμενες.
Δεν τις φοβόμαστε.
Είμαστε έτοιμοι και τις περιμένουμε.
Αλλά επαναλαμβάνω: Αυτοί τα διαρρέουν, αυτοί τα διαψεύδουν, αυτοί τα επαναφέρουν. Κανείς δεν τους εκβιάζει, κανείς δεν τους ζητάει, κανείς δεν τους προκαλεί.
Εάν, λοιπόν, τις προκαλέσουν, μια είναι η εξήγηση: Θέλουν να δραπετεύσουν. Έχουν βρεθεί, λόγω της πολιτικής τους, σε αδιέξοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ρώτησα αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή δεν εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση, ήθελα να ρωτήσω πως αξιολογεί η Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ και ειδικά να λάβετε υπόψιν σας το γεγονός ότι η κα Μέρκελ απέρριψε το τρίπτυχο που θέτει ο κ. Σαμαράς και δεύτερον αν δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα αυτό υπάρχει κάτι επίκαιρο, φαντάζομαι θα το γνωρίζετε. Ότι, σε περίπου μια ώρα, υπάρχει συνέντευξη Τύπου του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι έκτακτη συνέντευξη, για να δούμε πιθανόν συγκεκριμένα μέτρα, να δούμε την επικαιροποίηση, να διευκρινιστούν -να το πω πιο σωστά- τα αδιευκρίνιστα μέτρα για την 3ετία ’12-’15, τα οποία –σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνάδελφος έχει δίκιο σε αυτό- μπορεί να μην είναι τελικά 13 δισ. Ευρώ, αλλά πολύ παραπάνω. Αυτά που έχουν ακουστεί, τα έχω διαβάσει και εγώ, αλλά ας περιμένουμε.
Σίγουρα, ο Πρωθυπουργός γύρισε με άδεια χέρια από τη Γερμανία. Είναι δεδομένο αυτό. Και αυτό το οποίο είπα, το είπατε πάρα πολύ σωστά. Αυτό το τρίπτυχο για το θέμα των επιτοκίων, του ευρωομολόγου, της επιμήκυνσης, δεν υπάρχει. Σε αυτό που είπατε θέλω να σας θυμίσω ότι είχαμε βγάλει δυο ανακοινώσεις. Σας θυμίζω ότι, ανάμεσα στα άλλα, τους είπαμε ότι είχαν κατεβάσει πάρα πολύ χαμηλά τον πήχυ. Και τελικά αυτό που έγινε ήταν να περάσουν κάτω από τον πήχυ. Παρά το γεγονός ότι ο πήχυς ήταν πάρα πολύ χαμηλά, αυτοί πέρασαν πάλι κάτω από τον πήχυ. Και ξαναλέω ότι στο θέμα της επιμήκυνσης μην προσπαθήσει κανείς να το παρουσιάσει ως επιτυχία. Διότι –όπως είπα από προχθές- αυτό είναι ήδη προαποφασισμένο από το Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχω πει ότι γι’ αυτό υπάρχει απόφαση. Αυτό ξέρω. Από εκεί και πέρα το πώς το χειρίζεται η κυβέρνηση, δεν μπορώ να το ελέγξω. Μετά τη συνέντευξη θα τοποθετηθούμε σε αυτά που θα πει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν καταγγέλλετε προφανώς εχθρικό μιντιακό περιβάλλον, δεν αναφέρεστε στους δημοσιογράφους και συναδέλφους. Εδώ αναφέρεστε σε εκδότες και σε καναλάρχες.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει, να βλέπει αυτό που λέμε εμείς, αν το μήνυμα το δικό μας φτάνει στην κοινωνία. Γνωρίζετε καλά ότι υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή ανακοινώσεων. Και το ζήτημα δεν είναι απλώς εμείς να καθόμαστε να βγάζουμε ανακοινώσεις. Δεν πάμε να σπάσουμε κανένα ρεκόρ. Σε πράγματα για τα οποία υπάρχει επικαιρότητα και πρέπει η Νέα Δημοκρατία να τοποθετείται, θεωρούμε ότι γίνεται μια παραγωγή. Πείτε μου: Απ’ όλα αυτά τι περνάει; Πάρτε εσείς το σύνολο και πείτε μου τι περνάει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε το «Ζάππειο 2». Τώρα βλέπω να ανακοινώνετε το «Μπαϊρακτάρη 2». Αυτή τη φορά η σύγκρουση της Νέας Δημοκρατίας με τη διαπλοκή θα είναι κάθετη ή πάμε σε οριζόντια διαδικασία;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το θέμα του «Μπαϊρακτάρη 2» δεν το αντιλαμβάνομαι και δεν το δέχομαι. Και δεν το δέχομαι, με την έννοια ότι εγώ δεν βγαίνω να καταγγείλω, δεν ξέρω τι. Γιατί ο Μπαϊρακτάρης είναι συνδεδεμένος με συγκεκριμένα πράγματα. Εγώ μιλάω για τη δουλειά μου. Αυτή τη στιγμή έχω αναλάβει ένα ρόλο εδώ. Να εκπροσωπώ τη Νέα Δημοκρατία. Η δουλειά μου, λοιπόν, είναι να πάρω τη δουλειά όλων των ανθρώπων μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι δουλεύουν με τον τρόπο που δουλεύουν -βαθμολογήστε το όπως θέλετε, αυτό είναι δικό σας θέμα- και αυτό το υλικό που παράγουν, να μπορέσω να το δώσω έξω, να βγει στην κοινωνία. Να μάθει η κοινωνία, ο πολίτης, ότι η Νέα Δημοκρατία λέει το α, το β, το γ, για τα συγκεκριμένα θέματα. Η κοινωνία τα αξιολογεί. Πρέπει να τα αξιολογήσει. Και η κοινωνία θα πει «μου αρέσουν αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία, δεν συμφωνώ με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία, διαφωνώ με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία, έχει λάθος εκεί η Νέα Δημοκρατία, είναι σωστό αυτό που λέει η Νέα Δημοκρατία», το οτιδήποτε. Για να γίνει, όμως, πρέπει αυτό που θα πει ο τάδε Τομεάρχης ή η δική μου δήλωση να φτάσει στον κόσμο. Αν δεν φτάσει, πως θα αξιολογηθεί; Θεωρώ, λοιπόν, ότι το μήνυμα δεν φτάνει, είτε φτάνει αλλοιωμένο, είτε δεν φτάνει καθόλου, είτε φτάνει με τέτοιον τρόπο, όπου κανείς δεν καταλαβαίνει.
Να σας πω ένα απλό παράδειγμα; Έγινε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του ασύλου. Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εξουσίας βάζει ένα τέτοιο θέμα –«σπάει αυγά» να το πούμε απλά- και βάζει ένα τέτοιο θέμα από το ’74 και έπειτα.
Πότε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από κόμμα εξουσίας, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Νέας Δημοκρατίας; Ποτέ. Ξέρετε πως έπαιξε και πως έφτασε; Ως ένας καυγάς δυο βουλευτών, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που εμφανίστηκε στον κόσμο ήταν ένα σόου μέσα στη Βουλή και πουθενά δεν πέρασε η πρότασή μας πλην εξαιρέσεων. Εσείς θεωρείτε ότι το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας, το σωστό, το λάθος, το α, το β, φτάνει έτσι όπως πρέπει να φτάνει στον ίδιο βαθμό και στην ίδια ένταση με το μήνυμα που έρχεται από την κυβέρνηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα επιμείνω γιατί μιλάτε για μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης. Είναι άλλο τα συμπτώματα που μπορεί να συμφωνήσει κάποιος και να υπονοήσει, αλλά μιλάτε για μεροληψία. Υπονοείτε συναλλαγή κυβέρνησης.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπονοώ τίποτα. Σας είπα: Θεωρώ ότι υπάρχει αδικία. Δεν θα μπω τώρα, ούτε σε σεναριολογία, ούτε σε συνωμοσιολογία. Θεωρώ ότι αδικούμαι. Και λέω τη Δευτέρα, επειδή επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία, για να πάρετε και ένα κείμενο εύληπτο. Θέλω, λοιπόν, να κάνω μια επεξεργασία, θα έχετε τους πίνακες και τα στοιχεία, για να μπορείτε και οι ίδιοι να κάνετε και τη μελέτη σας.