Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εποχικής γρίπης

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, κατά την 3 η εβδομάδα του 2011, 15 Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ευρεία εξάπλωση της γρίπης. Σε χώρες όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε έξαρση της γρίπης κατά το μήνα Δεκέμβριο, ενώ τώρα καταγράφεται μειωμένη δραστηριότητα.

Τα έως τώρα δεδομένα του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δείχνουν ότι στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Έως σήμερα το στέλεχος γρίπης που κυρίως κυκλοφορεί και εργαστηριακά απομονώνεται είναι το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009. Αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης στην χώρα για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες.

Ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα κατωτέρω:

α. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

β. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη, είναι οι παρακάτω:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

• Χρόνια νεφροπάθεια.

• Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. 7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). γ. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι:
«Η εργαστηριακή τεκμηρίωση της διαγνώσεως δεν είναι απαραίτητη σε περιστατικά με ήπιες εκδηλώσεις γρίπης τα οποία δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στις περιπτώσεις αυτές ενθαρρύνεται η συμπτωματική αγωγή, η παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς και η αναζήτηση ιατρικής αξιολόγησης και παρέμβασης εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού μετά από έγγραφη αιτιολόγηση και ιδιαιτέρως σε ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή νόσο και επιπλοκές καθώς και ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο».
Επιπροσθέτως, για την οικονομική κάλυψη της εργαστηριακής διάγνωσης τονίζεται ότι όσον αφορά νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς θα ακολουθείται η διαδικασία εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων σε επείγοντα περιστατικά, όπως αυτή προβλέπεται.
Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, επισημαίνουμε ότι αυτή δεν αναστέλλεται λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως το καλό πλύσιμο των χεριών