Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δήλωση της Αθηνάς Κόρκα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Η πρ. Βουλευτής Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα – Κώνστα δήλωσε σχετικά με το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων:

«Mε την νέα χρονιά άρχισε ο υποτιθέμενος διάλογος για την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για άνοιγμα των 150 κλειστών επαγγελμάτων.
Ένα σοβαρό ζήτημα..
που απασχολεί περίπου 2.000.000 επαγγελματίες και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.
».
Μεταξύ αυτών προστίθεται και το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του μηχανικού με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες.
Στο επάγγελμα του μηχανικού δεν υπάρχει περιορισμός στην γεωγραφική άσκηση.
Το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού που αναφέρει η κυβέρνηση αφορά μόνο την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των μηχανικών,.
Είναι όντως υποκρισία , να συζητείται ότι με την μείωση της ελάχιστης αμοιβής θα βοηθηθεί ο πολίτης εφόσον:
-αυξάνονται συνεχώς τα υλικά για την οικοδομή (προ μηνός περίπου πάνω από 3% ) συν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του προηγούμενου διαστήματος λόγω ΦΠΑ (Τα υλικά αποτελούν το 60% του κόστους μιας οικοδομής και αυτό χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου,ενώ η αμοιβή των μηχανικών αποτελεί λιγότερο από το 3% της αξίας του κτίσματος.)
-οι επιπτώσεις που θα προέλθουν από την μείωση των ελάχιστων αμοιβών είναι σοβαρές όσον αφορά :
 την απαξίωση του επαγγέλματος του μηχανικού
 την ποιότητα του έργου
 τη μείωση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων , την μείωση των εσόδων από την παρακράτηση ΦΠΑ και του προκαταβλητέου φόρου εισοδήματος.
Η οικοδομή βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έχοντας μειωθεί πάνω από 20% από τον περασμένο χρόνο και γνωρίζουμε όλοι ότι η καθίζηση του κλάδου είναι επακόλουθο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση.
Η πολιτική αυτή συνεχίζεται με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, την παλινδρόμηση στο φόρο πρώτης κατοικίας και την υπερβολική φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
Η ύφεση στον σοβαρότερο κλάδο της οικονομίας μας ο οποίος μέχρι πρότινος δημιουργούσε θέσεις εργασίας με τα αλληλένδετα επαγγέλματα που αναπτύσσονται σε αυτόν , τώρα, είναι εμφανέστατο ότι πρωτοστατεί μόνο στην ανεργία.
Η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση καθώς επιχειρεί με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών τη δήθεν οικονομική ελάφρυνση των πολιτών και αποστέλλεται λάθος μήνυμα.
Επιπλέον, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων η οποία και καθορίζει κατώτατες αμοιβές για τους ενεργειακούς επιθεωρητές αλλά αποκλείει τους νεότερους μηχανικούς , με την απαίτηση 10 ετούς εμπειρίας. Ακόμα και αυτούς που κοντεύουν την δεκάχρονη εμπειρία με τους καταλόγους του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τους «κλείνει» παραδόξως το επάγγελμα ,αφού η εκπροσώπηση κάθε νομού είναι ελάχιστη (υπάρχουν παραδείγματα 2 έως 3 μηχανικών ανά νομό)
Θα πρέπει το «άνοιγμα» κλειστών επαγγελμάτων να συνδυαστεί με μέτρα που να ενισχύουν την οικονομία ,να τονώνουν την αγορά και όχι το αντίθετο