Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

H Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής νομού Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ κ Πάνος Μπεγλίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες είναι μια ημέρα με ιδιαίτερη αξία. Είναι μια μέρα που τιμούμε τους συνανθρώπους μας, τους πραγματικούς αγωνιστές της ζωής.
Όταν μιλούμε για δημοκρατία, για ισότητα, για προσβασιμότητα, για αξιοπρέπεια, για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, όταν μιλούμε για κοινωνικό κράτος, για δημόσια υγεία, για δημόσια εκπαίδευση, για προνοιακό σύστημα, πρωτίστως έχουμε στο νου μας τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.
Από την πλευρά μας, οφείλουμε να έχουμε ως βασικό μας στόχο τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων και την εξάλειψη των εμποδίων που υπάρχουν στις ίσες ευκαιρίες και την πλήρη συμμετοχή των ΑΜΕΑ σε όλους τους τομείς της ζωής.
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην απασχόληση, στη διασκέδαση, στον αθλητισμό, στη δημιουργία της οικογένειας.
Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα που προωθούν αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης μας για τους συνανθρώπους μας.
Και εμείς, ως Πολιτεία, καλούμαστε να προσφέρουμε μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ΑΜΕΑ, ώστε να νιώσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους ότι οικογένειά τους πάνω απ’ όλα είναι ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δίκαιο κοινωνικό κράτος.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα είναι μια καλή αφορμή για όλα αυτά. Και στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ας έχουμε πάντοτε στο νου μας ότι η κρίση δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τη στοχοποίηση ή την περιθωριοποίηση των ΑΜΕΑ.
Οφείλουμε όλοι μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, να εξασφαλίσουμε πραγματικά ότι όλοι πολίτες απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα, πράγμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας μας και της ίδιας της δημοκρατίας μας.
"