Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ 7 ΔΙΟΚΗΣΕΙΣ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λήγει η θητεία όλων των προϊσταμένων των κρατικών Περιφερειών της χώρας, αλλά παραμένουν μέχρι τον Ιούνιο οι προϊστάμενοι τεσσάρων Διευθύνσεων που περνούν στις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Ποιες είναι και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των υπολοίπων προϊσταμένων από τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (όλο το έγγραφο) - Επίσης: Τι αναφέρουν οι εγκύκλιοι του ΥΠ.ΕΣ για την «αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων», αλλά και για τη μετάταξη 4.500 υπαλλήλων, υπηρεσιών που καταργούνται. Και δεν φθάνουν όλα αυτά, αλλά καλούνται να γίνουν και ...εξυπηρετικοί !

Γενικούς Γραμματείς Διοικήσεων επιλέγει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2010

Επτά άνθρωποι περιμένουν με αγωνία της λήξη της συνεδρίασης του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου του 2010: Είναι οι προτεινόμενοι για έγκριση διορισμού, Γενικοί Γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Κατά τα άλλα, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εργάζεται άοκνα μέχρι την προπαραμονή του νέου έτους και 12 ...«soft» θέματα, που δεν προκαλούν ιδιαίτερους πολιτικούς κραδασμούς, στέλνει το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά τα θέματα που θα εξεταστούν έχουν ως εξής:

1. Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις (Κ. Σκανδαλίδης)

2. Αναδιάρθρωση των Δομών Υποστήριξης του Παιδαγωγικού, Εκπαιδευτικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Αν. Διαμαντοπούλου)

3.Πειραματικά - Πρότυπα Σχολεία (Αν. Διαμαντοπούλου)

4. Τροποποίηση Συστήματος Εκπόνησης Μελετών, Εκτέλεσης Δημοσίων Έργων και Σύσταση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων (Δ. Ρέππας)

5. Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες διατάξεις (Γ. Κουτρουμάνης)

6.Σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Χ. Καστανίδης)

7. Προσχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (Γ. Ραγκούσης)

8. Εισήγηση για έκδοση διαπιστωτικής πράξης λήξης της θητείας των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών - Εισήγηση για τους διορισμούς Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (Γ. Ραγκούσης)

9. Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Χρ. Παπουτσής)

10. Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις (Χρ. Παπουτσής)

11. Προστασία του Ανταγωνισμού (Μ. Χρυσοχοϊδης)

12. Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις (Μ. Χρυσοχοϊδης)

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει για την επόμενη χρονιά τα «ανοιχτά θέματα», ώστε να μη προκαλέσουν εντάσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς και ιδιαίτερα αυτό των «κλειστών επαγγελμάτων» για το οποίο ο χρόνος ψήφισής του εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Άλλα νομοσχέδια που επείγουν και μετατίθενται για το νέο έτος , είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η εξυγίανση στις ΔΕΚΟ, το ενιαίο μισθολόγιο, οι συγχωνεύσεις Οργανισμών, οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια κ.α


Τι αναφέρει η εγκύκλιος Γ. Ραγκούση για την «αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων»

Για μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων και νέες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών, προϊδεάζει η νέα εγκύκλιος (δείτε την ολόκληρη) του ΥΠ.ΕΣ. Υπουργεία, ν.π.δ.δ. και ανεξάρτητες αρχές καλούνται άμεσα από τον υπουργό Εσωτερικών να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, δηλ. σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς. Αυτά αναφέρονται σε εγκύκλιο για την «αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης τους υπαλλήλους που υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων νπδδ (ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26/Α΄)» την οποία εξέδωσε ο κ. Ραγκούσης, ενώ όπως αναφέρεται θα εκδοθεί άλλη για τους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλη η εγκύκλιος έχει ως εξής:


«Είναι γνωστό ότι στις δημόσιες υπηρεσίες παρατηρείται, σε ευρεία έκταση, το φαινόμενο της μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού. Συγκεκριμένα, αφενός σε ορισμένες επιτελικές υπηρεσίες απασχολείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων χωρίς αυξημένα τυπικά προσόντα που είναι, όμως, απαραίτητα αφού οι αρμοδιότητες των επιτελικών υπηρεσιών απαιτούν για την άσκησή τους εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου σε μη επιτελικές υπηρεσίες παρατηρείται έλλειψη του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την καθημερινή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών. Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να αλλάξει με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την άρτια στελέχωση και την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Προκειμένου, λοιπόν, να αξιοποιηθεί το πολιτικό προσωπικό της δημόσιας διοίκησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καλούνται τα υπουργεία, τα ν.π.δ.δ. και οι ανεξάρτητες αρχές να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, δηλ. σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω πρωτοβουλία καταρτίζεται το εξής σχέδιο δράσης:

- Ενημερωτική Συνάντηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων όλων των υπουργείων υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο ΥΠ.ΕΣ.Α.ΗΔ/Γ.Γ.Δ.Δ.Η.Δ (Βασ. Σοφίας15, 1ος όροφος) την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 13.00.

- 1η Ειδική Ενημερωτική Ημερίδα των Προϊσταμένων των Γεν. Δ/νσεων, των Δ/νσεων Διοικητικής Υποστήριξης και των Δ/νσεων εποπτείας ν.π.δ.δ. των υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ανεξάρτητων Αρχών και των ν.π.δ.δ. ως ο πίνακας διανομής, που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211 και Θράκης), την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9.00 - 13.00, με θέμα την αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία και τα εργαλεία για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και θα δοθούν πληροφορίες για τη συμπλήρωση των ειδικών εντύπων. Οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων εποπτείας ν.π.δ.δ. θα ενημερώσουν στη συνέχεια τα ν.π.δ.δ. που εποπτεύουν.

- 2η Ημερίδα συζήτησης και επίλυσης των προβλημάτων που τυχόν θα ανακύψουν κατά τη διεκπεραίωση του έργου, στην οποία θα παραστούν οι Προϊστάμενοι των Γεν. Δ/νσεων, των Δ/νσεων Διοικητικής Υποστήριξης και των Δ/νσεων εποπτείας ν.π.δ.δ. των υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ανεξάρτητων Αρχών και των ν.π.δ.δ. ως ο πίνακας διανομής, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011.

- Αποστολή των στοιχείων ηλεκτρονικά μέχρι την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011, με βάση πρόγραμμα που θα σας ανακοινωθεί.

Μετά την 1η Ειδική Ενημερωτική Ημερίδα θα ακολουθήσει δεύτερη εγκύκλιος της υπηρεσίας μας με αναλυτικές οδηγίες για την περαιτέρω διαδικασία συλλογής των στοιχείων.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή αφορά τους υπαλλήλους που υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων νπδδ (ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26/Α΄).

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα ακολουθήσει εγκύκλιος με πρωτοβουλία των αρμόδιων υπουργείων σε συνεργασία με τo Υπουργείο μας, λόγω της ιδιαιτερότητας των κλάδων.

Τα υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα στα ν.π.δ.δ. που εποπτεύουν».