Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, με αφορμή κείμενο θέσεων, που εξέδωσαν από κοινού ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος και οκτώ Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή μας κ. Παπαστάμκου και συναδέλφων του από τέσσερις χώρες να καταρτίσουν ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο αποτυπώνει τόσο τις θέσεις των φιλελεύθερων δημοκρατικών κομμάτων της Ενωμένης Ευρώπης, όσο και τις προτεραιότητες των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τον πιο πρόσφορο τρόπο για τους αγρότες μας βρίσκουν συμμάχους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από χώρες με παρόμοιες ανάγκες και επιδιώξεις, όπως:
- Η επαρκής χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και λαμβάνοντας υπʼ όψιν τις νέες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η διεύρυνση.
- Η χρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων αποκλειστικά από την ΕΕ, ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των αγροτών σε όλα τα κράτη μέλη.
- Η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, τόσο ως προς το βαθμό ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, αλλά και με βάση την οικονομία, το επίπεδο των υποδομών, τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες κ.ο.κ.
- Η διατήρηση και ενίσχυση των μέτρων για τον έλεγχο της αγοράς και η δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, για την αποφυγή ακραίων κρίσεων στις τιμές και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και της ασφάλειας των τροφίμων.
- Η διασφάλιση του γεωργοκεντρικού χαρακτήρα του δεύτερου πυλώνα, με χρηματοδότηση ξεχωριστή και ανεξάρτητη από τον πρώτο.
- Η ενεργοποίηση δράσεων και κονδυλίων έξω από το πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά συμπληρωματικών προς αυτήν, για την υλοποίηση μέτρων για την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει.
- Η ειδική ενίσχυση των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών.
- Η ενίσχυση των νέων αγροτών.
Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού αγροτικού τομέα.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την καίρια δράση και τις τοποθετήσεις του στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επανειλημμένα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, καταδεικνύοντας ότι η δύναμη βρίσκεται στη συνεργασία.
Καλούμε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, να αναζητήσουν τέτοιες συνεργασίες, μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν. Γιατί, μπροστά σε αυτή τη μεγάλη, εθνική πρόκληση, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να εκφράσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά τον Έλληνα αγρότη και να χαράξουμε στρατηγική προοπτικής για τον
αγροδιατροφικό τομέα σε όλη την Ευρώπη». |