Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Κορινθιακός «γέννησε» νέο είδος δελφινιού

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ


«Ο Κορινθιακός είναι μια παράξενη θάλασσα, που μας επιφυλάσσει διαρκώς καινούργιες εκπλήξεις. Ωστόσο, πιστεύω πως οι πιο αναπάντεχες και θαυμαστές ανακαλύψεις έως τώρα προέρχονται από τα δελφίνια του»..
Ο δρ. Αλέξανδρος Φραντζής, ψυχή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», μελετά τις ελληνικές θάλασσες εδώ και είκοσι χρόνια. Ο Κορινθιακός και τα δελφίνια του δεν παύουν να συναρπάζουν τον ίδιο και τους επιστήμονες του ινστιτούτου. Μικρογραφία της Μεσογείου, ο Κορινθιακός φιλοξενεί μέσα σε «μια σταγόνα νερό» και τα τέσσερα είδη δελφινιών των ελληνικών θαλασσών: το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalbe), το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), το σταχτοδέλφινο (Grampus griseus), και το ρινοδάλφινο (Tursiops truncates). Η ερευνητική ομάδα του ινστιτούτου πασχίζει εδώ και χρόνια να κατακτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τη βιολογία και την οικολογία τους, ώστε να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικά στην προστασία τους. Μέσα από τη δουλειά της. Έκπληκτη ανακάλυψε ότι ο Κορινθιακός έχει να παρουσιάσει τρεις παγκόσμιες μοναδικότητες όσον αφορά τα δελφίνια του. Το καινούργιο δελφίνι Η πρώτη φορά το γεγονός αυτής καθαυτής της ύπαρξης ζωνοδέλφινων στον Κορινθιακό κόλπο. Αποτέλεσμα αυτής της συμβίωσης είναι καιν το καινούργιο δελφίνι! Ένα νέο είδος που προέκυψε από το ζευγάρωμα ενός ζωνοδέλφινου και ενός κοινού δελφινιού, το οποίο σας παρουσιάζουμε εδώ για πρώτη φορά. Σε παγκόσμια πρώτη λοιπόν, γεμάτοι ενθουσιασμό, δημοσιεύουμε την πρώτη φωτογραφία του νέου δελφινιού.
Έχουμε λοιπόν ένα καινούργιο είδος στον Κορινθιακό; Ένα είδος που δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο; Ακριβώς! Θα μπορούσε να είχε το όνομα να λέγεται «Πέλαγος» προτείνουμε στον Αλ.Φρατζη, εκείνος όμως δεν απαντά…
«Το ζωνοδέλφινο», λέει ο Αλ.Φρατζής, «είναι καθαρά πελαγικό είδος δελφινιού, που σ΄ όλο τον κόσμο συναντιέται μόνο στα ανοιχτά πελάγη. Ο πληθυσμός του Κορινθιακού είναι ο μόνος παγκοσμίως που έχει
προσαρμοστεί και ζει σε έναν κλειστό κόλπο! Όντας απομονωμένος, αυτός ο πληθυσμός ζωνοδέλφινων είναι βέβαια και ιδιαίτερα ευάλωτος και γι αυτό πρέπει άμεσα να προστατευθεί. Επιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για το καινούργιο δελφίνι, το υβρίδιο:
«Πρόκειται για την τρίτη μοναδικότητα του Κορινθιακού. Είναι δελφίνια με ανάμικτα χαρακτηριστικά, που προέρχονται από τη διασταύρωση του ζωνοδέλφινου και του κοινού δελφινιού»» Οι ωκεανογράφοι και βιολόγοι του ινστιτούτου «Πέλαγος» έκπληκτοι τα συνάντησαν στα νερά του Κορινθιακού για πρώτη φορά το 1997. Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη από τις ευχάριστες εκπλήξεις που επεφύλασσε αυτή η μυστήρια κλειστή θάλασσα και φαίνεται ότι δεν είναι πάνω από 20-40… Όπως όλα τα υβρίδια, είναι θεωρητικά μη γόνιμα και δεν μπορούν να αναπαραχθούν μεταξύ τους. Συμβίωση μοναδική στον κόσμο Ακόμα μια παγκόσμια μοναδικότητα που αφορά τα δελφίνια του κορινθιακού είναι η θαυμαστή συμβίωση των ειδών τους… Μ΄ έναν απίστευτο και μοναδικό στον κόσμο τρόπο, εδώ συμβιώνουν τρόπο, εδώ συμβιώνουν αρμονικά σε μικτά κοπάδια, τα ζωνοδέλφινα, τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα. Μάλιστα, τα κοινά δελφίνια είναι πολύ λίγα (το πολύ 20-40 άτομα), ενώ το τρίτο είδος, το σταχτοδέλφινο είχαν απομείνει έως πρόσφατα μόνο δυο άτομα! Ο Κλέοβης και ο Βίτων, εκ των οποίων ο Κλέοβης φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια…Συνήθως, τα διαφορετικά είδη δελφινιών ζουν σε αμιγείς ομάδες ενός είδους. Τα τρία παραπάνω είδη, αν συναντηθούν κάπου αλλού στα πελάγη της Ελλάδας ή της Μεσογείου δεν αναμιγνύονται , επειδή συνήθως συχνάζουν σε διαφορετικά βάθη, έχουν εντελώς διαφορετικές συνήθειες διατροφής, δυνατότητες κατάδυσης, αλλά και επειδή μάλλον «διαφορετικές γλώσσες» ( έχουν διαφορετικούς κώδικες και ήχους επικοινωνίας). Κι όμως, εδώ, στον Κορινθιακό κόλπο ξεπέρασαν αυτές τις τεράστιες διαφορές τους και συμβιώνουν αρμονικά.__






ΠΗΓΗ :ΕΛEYΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ