Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ποιοι συνδυασμοί διεκδικούν το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Δ. ΣΚΟΥΡΑΣ – Ν. ΚΟΥΡΤΖΗΣ – Α. ΖΑΡΡΟΣ – Α. ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ


ΠΗΓΗ : «Η Φωνή της Κορινθίας»

Τα δυο μεγάλα κόμματα της Βουλής μετά την ψήφιση του Νόμου για το «Σχέδιο Καλλικράτης» βρέθηκαν αντιμέτωπα με το ερώτημα, ποια τακτική θα ακολουθήσουν στις επι κείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που καθορίστηκαν να γί νουν στις 7 Νοεμβρίου 2010. Τα επιτελεία, που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, των κομμάτων έχουν ήδη κάνει την περισσότερη εργασία. Οι διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται μέσα στον τρέχοντος μήνα να ανακοινώσουν τα ονοματεπώνυμα, που θα επιλέξουν και θα υποδείξουν για ψήφιση.
Από το φύλλο αυτό «Η Φωνή της Κορινθίας» θα παρουσιάσει την κατάσταση, που επικρατεί στους 6 νέους Δήμους του Νομού μας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρχής γενομένης από τον νεοσύστατο Δήμο Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης.


Οι υποψήφιοι Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης η σημερινή κατάσταση στο χώρο των κομμάτων απεικονίζεται, ως εξής:
Στον κυβερνητικό χώρο οι Δήμαρχοι Αντώνης Κλαδούχος, Ξυλοκάστρου και Νίκος Κουρτζής, Ευρωστίνης, αποφάσισαν με τους συνεργάτες τους να διεκδικήσουν το νεοσύστατο Δήμο.
Ο πρώτος έχει ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και βασίζεται στον εν δυνάμει συνδυασμό του "Κίνηση Πολιτών", τον οποίον προσπαθεί να συμπληρώσει καλύπτοντας τις απαιτήσεις των νέων δεδομένων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το έργο της οκταετούς θητείας του δεν ήταν το αναμενόμενο, αλλά ψηφοθηρικού χαρακτήρα. Δεν προσέγγισε το όραμα ανάπτυξης της περιοχής του προκατόχου του, ενώ μερικοί άλλοι, υποστηρίζουν τα αντίθετα. Τα λίγα προβλήματα συγκρότησης του ψηφοδελτίου του παρουσιάζονται στην περιοχή της Ευρωστίνης χωρίς να θεωρούνται αξεπέραστα. Απευθύνεται κυρίως στον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ο έτερος, του κεντροαριστερού χώρου, υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Νίκος Κουρτζής, δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι τέλος την ψήφο των κατοίκων του Δήμου. έχει σε εγρήγορση τον υπάρχοντα συνδυασμό του της Ευρωστίνης και προσπαθεί με δυσκολίες -όπως λέγεται- να διευρύνει την πολυσυλλεκτικότητα και προς τον Δήμο Ξυλοκάστρου. Ελπίζει στην προτίμηση των ψηφοφόρων της περιοχής Ευρωστίνης, στις ανένταχτες δυνάμεις και στην άγρα ψήφων στελεχών της κεντροδεξιάς, που του συμπαρίστανταιμε τον συνδιασμό "Ξ.Ε.κίνημα". Ελπίζει να μπει στην πρώτη δυάδα για να πετύχει το θαύμα, πράγμα που θεωρείται ανέφικτο.

Στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, το πρόβλημα της ενότητας λύθηκε κατά τον πιο ιδανικό τρόπο. Συμφώνησαν στον υπάρχοντα συνδυασμό να στηθεί κάλπη όπου θα ψήφιζαν ελευθέρως υποψήφιους ανεξάρτητους οπαδοί της ΝΔ και γενικά, ψηφοφόροι κεντρώας προέλευσης, τους εκτιθέμενους υποψηφίους Δημάρχους. Από τους αρχικά ενδιαφερόμενους διεκδικητές του Δήμου, Κώστα Κλωνή, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Δημήτρη Σκούρα, ο δεύτερος αποχώρησε της διαδικασίας και μετά από μια «κατάκτηση του δημοκρατικού πνεύματος» εξελέγη με διαφορά ο Δημήτρης Σκούρας. Μπροστά σε αυτό το πολυπληθές λαϊκό κάλεσμα ο πρώην Δήμαρχος Ξυλοκάστρου δεν έμεινε αδιάφορος. Κινείται από διμήνου με άνεση από χωριό σε χωριό και συγκροτεί το νέο του ψηφοδέλτιο "ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ". Όπλα του σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχει την πρόκληση να επεκτείνει το «αυτοδιοικητικό όραμά του» σε όλη την νέα πραγματικότητα. Το προηγούμενο έργο του, η ενότητα του χώρου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την επανένταξη του Κ. Κλωνή και η πολύτιμη εμπειρία του πείθουν για την ανάγκη μιας αξιόπιστης λύσης στην πρόκληση των καιρών.

• Προσφάτως ανακοινώθηκε και τέταρτη υποψηφιότητα, αυτή του συνδυασμού «Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης» με υποψήφιο τον Ανδρέα Απ. Ζάρρο. Ο Συνδυασμός στοχεύει στους οικολόγους, στους ενεργούς πολίτες και είναι συνέχεια κατά κάποιον τρόπο του συνδυασμού που είχε συγκροτήσει στο παρελθόν ο καταγόμενος από το Χελυδόρι , αρχιτέκτονας Γρηγόρης Κλαδούχος.
Το προεκλογικό κλίμα θεωρείται ήπιο με φραστικές επιθέσεις από μέρους των συνδυασμών, οι οποίες θα πρέπει να συγκρατηθούν σε χαμηλό επίπεδο, μακράν ύβρεων και συκοφαντιών, που είναι καταδικαστέες από την κοινή γνώμη… Ο νέος διευρυμένος Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έχει ανάγκη από προσωπικότητες που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μετεκλογικά και θα συνεργασθούν για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Δυτικής Κορινθίας, ως μιας ενότητας…